Dünyaca ünlü İspanyol bilim adamı nefes borusu ameliyatı için Bursa’ya geldi

ABD’deki bir enstitü tarafından 'yaşayan en önemli 20 bilim adamından biri' seçilen İspanyol Prof.

Google Haberlere Abone ol
Dünyaca ünlü İspanyol bilim adamı nefes borusu ameliyatı için Bursa’ya geldi

ABD’deki bir enstitü tarafından 'yaşayan en önemli 20 bilim adamından biri' seçilen İspanyol Prof. Dr. Paolo Macchiarini'ye, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, dünyada çok nadir yapılan tam tıkalı nefes borusunu açma (Loringotrokol rezeksiyon+ rekonstrüksiyon) ameliyatı yaptı.

Dünyada ilk nefes borusu nakli ameliyatını gerçekleştiren İsveç'teki Karolinska Institutet Ett Medicinskt Universitet'ten Prof. Dr. Paolo Macchiarini, yaklaşık 40 kez yaptığı 'Loringotrokol rezeksiyon+ rekonstrüksiyon' ameliyatlarında elde ettiği bilgi ve deneyimi, meslektaşı UÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Gebitekin ile paylaştı.

Bir hekimin meslek hayatı boyunca çok nadir yapabileceği belirtilen söz konusu ameliyatı, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden gelen 20 cerrah da kameradan izledi. Prof. Dr. Cengiz Gebitekin, uzun süre yoğun bakımda kaldığı için nefes borusu tam tıkalı olan bir hastayı daha önce kendisinin ameliyat ettiğini ve hastayı sağlığına kavuşturduğunu, ancak Prof. Dr. Macchiarini’nin bu konudaki deneyimlerinin çok önemli olduğunu, ileride nefes borusu nakli yapabilmek için bu bilgi ve deneyimlere ihtiyaçları olduğunu söyledi. Prof. Dr. Macchiarini’nin, hiçbir bedel almadan, ameliyata girmek için geldiğini ve bilimsel bilgisini paylaştığını ifade eden Prof. Dr. Gebitekin, kendisine müteşekkir olduklarını söyledi.
Her biri yaklaşık 4 saat süren iki ameliyatla, iki hastanın tıkalı olan nefes boruları açılarak normale döndürüldü.
CİHAN

Yorumlar