Dr. Çetin: İç ortam hava kirliliği en çok bebek ve çocukları etkiliyor

Her geçen gün artan hava kirliliği karşısında uyarılarda bulunan Medical Park Gaziantep Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.

Google Haberlere Abone ol
Dr. Çetin: İç ortam hava kirliliği en çok bebek ve çocukları etkiliyor

Her geçen gün artan hava kirliliği karşısında uyarılarda bulunan Medical Park Gaziantep Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Çetin, iç ortam hava kirliliğinin bebekleri ve çocukları etkilediğine dikkat çekerek, “Yılda en az iki milyon kişide erken ölümlere neden olmaktadır. Bu ölümlerin büyük kısmı da solunum hastalıklarından kaynaklanmaktadır.” dedi.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Çetin hava kirliliğinin neden olduğu sağlık sorunlarına karşı uyarılarda bulundu. Dr. Demet Çetin, hava kirliliğinin çok önemli bir kanser nedeni olduğunu vurgulayarak, hava kirliliğinin başta akciğer olmak üzere çok çeşitli organlar için kanserojen tehdit oluşturduğunu söyledi. Çetin, ayrıca kirli havanın insanlarda solunum yolu hastalıklarının artmasına da sebep olduğunu dile getirdi.

İÇ ORTAM HAVA KİRLİLİĞİ ERKEN ÖLÜM SEBEBİ

“Özellikle kırsal kesimde, tandırlarda yakılan odun, tezek ve saman gibi katı yakıtlardan çıkan gazların oluşturduğu iç ortam kirliliği KOAH'a neden olmaktadır” diyen Dr. Çetin, “Hava kirliliği iç ve dış ortam kirliliği olarak ikiye ayrılmaktadır. İç ortam hava kirliliği odun, tezek ve saman gibi katı yakıtların pişirme ve ısınma amacıyla kullanılması sonucunda ortaya çıkmaktadır. İç ortam hava kirliliği, yılda en az iki milyon kişide erken ölümlere neden olmaktadır. Bu ölümlerin büyük kısmı da solunum hastalıklarından kaynaklanmaktadır.” açıklamalarına yer verdi.

İç ortam hava kirliliğinin özellikle savunma sistemi henüz gelişmemiş olan bebeklerde ve çocuklarda üst ve alt solunum yolu hastalıkları ile zatürreye sebep olabildiğini dile getiren Çetin, çocuklardan sonra iç ortam hava kirliliğinden en çok kadınlar etkilendiğinin bilgisini verdi. CİHAN

Yorumlar