DOSABSİAD, dış ticarette pazarlama ve pazar bulmayı anlattı

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSABSİAD), ‘Dış Ticarette Pazarlama ve Pazar Bulma’ semineri düzenledi.

Google Haberlere Abone ol
DOSABSİAD, dış ticarette pazarlama ve pazar bulmayı anlattı

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSABSİAD), ‘Dış Ticarette Pazarlama ve Pazar Bulma’ semineri düzenledi.

DOSABSİAD Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminere, DOSABSİAD üyesi firmaların temsilcileri yoğun ilgi gösterdi. Avrasya Üniversitesi İktisadi Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Osman Sirkeci, Emine Kavas ve Murat Erdoğan'ın katıldığı seminerde katılımcılar, pazar bulma ve pazarlamaya yönelik püf noktaları hakkında bilgi edindi.

Girişimcilik, Küresel çapta pazarların genişletilmesi, dış pazarlarda müşteri bulma gibi konuların ele alındığı seminerde, dış ticaret sürecinde son yıllarda yaşanan gelişmelerin, firmaların müşteri ilişkilerinden operasyonel yöntemlere kadar tüm aşamalarda verimli ve etkin bir dış ticaret yönetimi oluşturmasını gerekliliğini ifade eden Yrd. Doç. Osman Sirkeci, “Yeni pazarlar ve yeni müşteri arayışında en etkin yöntem doğrudan müşteriyle yüz yüze görüşmenizi sağlayacak imkanları kullanmak olsa da, teknolojik gelişmeyle birlikte özellikle internet üzerinde pek çok bilgi ve iletişim kanalı oluşmuştur. Bunları yoğun bir şekilde kullanan firmaların olumlu sonuçlar aldıkları görülmektedir” şeklinde konuştu.

Firmaların, katma değeri en yüksek karları elde edebilecekleri pazarları ve bu pazarlardaki potansiyel alıcı firmaların tespiti konusunda bilgi düzeylerinin artırmasının önemine vurgu yapan Emine Kavas ise, “Başarılı bir ihracat için sadece pazarlanabilir bir ürününüzün olması yetmez, bunun yanında araştırma, planlama ve bu işe gönül vermek de gereklidir” dedi.

İhracat yapabilmek için öncellikle eldeki mevcut ürüne talep olan bir dış pazar bulunması gerektiğini belirten Murat Erdoğan da, “Bunun için ürününüzü pazarlayabileceğiniz ülkeleri belirleyip bu ülkeleri etraflı bir şekilde incelemelisiniz. Bu incelemenin amacı, yurt dışı pazarlarla ilgili fırsat ve kısıtlamalar ile potansiyel müşterilerinizi belirleyebilmektir. Pazar araştırmasında işletme, her türlü imkândan yararlanarak hangi ülkelerin ürünü için potansiyel bir pazar oluşturabileceğini tespit etmelidir” ifadelerine yer verdi. CİHAN

Yorumlar