Dolu yağışı Amasya’da soğan ekili tarım arazisine büyük zarar verdi

Amasya’da aniden bastıran dolu yağışı Geldingen Ovası'nda soğan ekili olan yaklaşık 10 bin dönümlük araziye büyük zarar verdi. Kurak geçen kış sonrasında yaklaşık bir aydır devam eden yağışlı hava ilk zamanlarda çiftçinin yüzünün...

Google Haberlere Abone ol
Dolu yağışı Amasya’da soğan ekili tarım arazisine büyük zarar verdi

Amasya’da aniden bastıran dolu yağışı Geldingen Ovası'nda soğan ekili olan yaklaşık 10 bin dönümlük araziye büyük zarar verdi.

Kurak geçen kış sonrasında yaklaşık bir aydır devam eden yağışlı hava ilk zamanlarda çiftçinin yüzünün güldürürken son zamanlarda yağan dolu yağışı sebebiyle ekili tarım arazileri zarar gördü. İl merkezine bağlı Oluz köyünde soğan ekili arazisi bulunan çiftçi Salih Ayna, en iyi şartlarda kayıplarının yüzde 80 olduğunu belirterek, “Soğanın yaprakları kırıldığı zaman yaklaşık bir ay sürer. Zaten burada zarar gören erkenci soğanın hasadına da 25 gün vardı. Soğan kendisini toparlayamadan hasat olacak, buda bizde inanılmaz bir verim düşüklüğü demektir. Ayrıca soğan kelle yapmaya bindiği için aldığı zarardan dolayı çürüme yapacak.” dedi.

Oluz Köyü Muhtarı Ahmet Sezer ise “25 dakika yağan dolu sanki hiçbir yeri görünmezcesine mahsullerimizi bu hale getirdi. Köyümüzün 9 bin dönüm civarındaki çapa mahsulü bütün bölgeleri zarar gördü, doluya yakalandı. Dolunun şiddeti kadar da rüzgarın şiddeti vardı. Tek başına değildi bu. Geldingen Ovası’nda Türkiye’nin ihtiyacını gideren bir köy olarak biz bundan çok üzgünüz, moralimiz yok.” diye konuştu.

Muhtar Sezer şunları kaydetti: “Görülen zarar neticesinde soğanların bütün meristemleri gitmiş. Bütün yan yaprakları gitmiş. Besleyici bölgeleri darmadağın olmuş. Bu soğanların tekrar düzen alıp metabolizmasını düzeltip tekrar çalışması haliyle büyük bir zaman alacak. Bu zaman içerisinde kesinlikle bir takım hastalıklara kaptıracaktır kendisini. Haliyle bununda bize zararı yüzde 80’lerde olabilir.”

“TÜRKİYE PİYASASINI ETKİLEYECEK ZARAR VAR”

Yaklaşık 10 bin dekarlık soğan ekili arazide çok büyük zararın olduğunu kaydeden Ziraat Mühendisi Ali Ayhan, “Dolunun irilikleri bilye büyüklüğündeydi. Sadece soğan değil buğday ve patates de zarar gördü. Soğanın toparlanması çok zor. Artık bu saatten sonra soğan toparlanmaz. Emek verildi, çok zor koşullarda üretim yaptı çiftçi arkadaşlarımız. Gözümüz gibi baktık soğanlara. Dönüm başına beklentimiz yaklaşık 10 ton soğandı ama görüldüğü gibi büyük bir afat ve çürümeye yüz tutan bir soğan oldu.” diye konuştu.

Ziraat Mühendisi Ayhan, “10 bin dekarlık bir zarar alanından bahsediyoruz. Dekardan 10 tonluk bir soğan tonajıyla çok büyük bir meblağ. Türkiye piyasasını etkileyecek zarar var şu anda. Dönümdeki zararımız neredeyse yüzde yüz. Bu soğan üzerindeki bilye büyüklüğündeki dolunun yaralamasından belli oluyor. Dolu soğanın hücre zarını parçaladı.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar