Doktordan grip uyarıları

Medicine Hospital’dan Uzman Doktor Osman Cantekin, grip hastalığına karşı alınması gereken tedbirleri açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Doktordan grip uyarıları

Medicine Hospital’dan Uzman Doktor Osman Cantekin, grip hastalığına karşı alınması gereken tedbirleri açıkladı.

Cantekin, “ Hastayken, hastalığı bulaştırmamak mümkünse diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kâğıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalıdır. Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmalıdır. Evde istirahat edilmelidir. Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınılmalıdır. Yüzeyler sık sık temizlenmelidir. Risk gruplarına grip aşısı uygulanmalıdır.” dedi.


Cantekin, gribe karşı yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:


1- Ellerinizi yıkayın!
Çoğu grip ve nezle virüsü dokunma ile geçer.
Eğer yakınınızda lavabo yoksa ellerinizi ovuşturmanız ya da alkol içerikli temizleyiciler sürmeniz işe yarar.
2- Öksürürken ya da aksırırken elinizle ağzınızı kapatmayın!
Çünkü elinize yapışan virüsler ya da mikroplar kolay temizlenmez ve bu şekilde mikrop farklı kişilere bulaşabilir. Hapşırma ya da öksürme öncesi kağıt mendil kullanın ve hemen atın.
3- Yüzünüze dokunmayın!
Üşütme ve grip virüsleri vücudunuza burun, göz ve ağzınızdan girebilir. Gripseniz ya da grip olan birileriyle görüşüyorsanız yüze dokunmayın.
4- Bol sıvı için!
Çok su içmek vücudunuzdaki virüslerin temizlenmesini sağlar. Günde 8 bardak su için önerisine uymuyorsanız yeterince su içmeye özen göstermelisiniz.
5- Saunaya girin!
Araştırmacılar bu konuda aynı fikirde olmasa da, 1989’da Almanya’da yapılan bir çalışmada haftada 2 kez saunaya giren kişilerin daha az soğuk algınlığına yakalandığı görüldü. Diğer bir teori de, virüslerin ya da mikropların 80 dereceden daha sıcak bir ortamda yaşayamadıkları için sauna ortamında barınamadıkları yönünde.
6- Hava alın!
Hava almak önemlidir. Soğuk havada içerde kalan insanlar, kuru ve aynı havayı sürekli soludukları için virüslere maruz kalırlar.
7- Düzenli olarak egzersiz yapın!
Egzersiz kalbin kan pompalama hızını artırır. Hızlı nefes almak akciğerlere oksijenin hızlı transfer edilmesini ve vücut ısısını artırarak terlemeyi sağlar.
8- Meyve ve sebze yiyin!
Sebze ve meyveler metabolizmayı güçlendirir. Vitamin ilaçları yerine koyu yeşil, kırmızı ve sarı sebze ve meyveler tüketin.
9- Yoğurt yiyin!
Bazı araştırmalara göre günde 1 kase az yağlı yoğurt yemek gribi ya da üşütmeyi yüzde 25 azaltıyor. Araştırmacılar yoğurtta bulunan bakterilerin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve hastalıklardan koruduğunu belirtiyor.
10- Sigara içmeyin!
Aşırı sigara içenlerin üşütme ve grip virüsüne daha kolay yakalandıkları biliniyor. Sigara bağışıklık sistenini zayıflatıyor ve hastalanmayı kolaylaştırıyor.
11- Alkol almayın!
Aşırı alkol tüketimi bağışıklık sistemini baskılar ve kişiyi hastalıklara hazır hale getirir. Alkol ayrıca vücudu susuz bırakır.
12- Rahatlayın!
Eğer kendi kendinize rahatlamayı öğretirseniz bağışıklık sisteminiz dış etkenlere karşı daha güçlü olur. Rahatlama vücudun virüslere karşı hareket mekanizmasını güçlendiriyor ve kan akışını hızlandırıyor.


Doktor Cantekin, hastalığa karşı temkinli olması gereken bireyleri de şöyle sıraladı:

• 65 yaş ve üzerindeki kişiler,
• aşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler,
• Astım dahil olmak üzere kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olanlar,
• Şeker hastaları,
•Kronik böbrek yetmezliği olanlar,
• Kan hastalığı olanlar,
• Bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar,
•6 ay - 18 yaş arasında olup uzun süreli aspirin kullananlar.
• Sağlık çalışanları,
• Toplu alanlarda çalışanlar ve yaşayanlar

“HEKİM TAVSİYESİ DIŞINDA ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN”

Grip belirtilerinin hissedilmesi durumunda ilk olarak hekime müracaat edilmesi gerektiğini aktaran Cantekin,” Antibiyotikler gribi tedavi etmezler bu nedenle hekim tavsiyesi dışında antibiyotik kullanmayın. Mevsimsel grip hastalığının yoğunlaştığı bugünlerde gripten korunmada yeterli ve dengeli beslenme ile yeterli istirahatın önemi de unutulmamalıdır.” ifadelerini kullandı.







Cantekin grip ve soğuk algınlığı ile karıştırıldığını da vurgularken, şunları kaydetti:


“Grip, soğuk algınlığı ile karıştırılan, İnfluenza adı verilen bir virüsün neden olduğu, bir solunum yolu hastalığıdır. Ateş ya da titreme hissi, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrıları, baş ağrısı, ciddi halsizlik, çocuklarda yetişkinlerden daha sık olmak üzere bazen kusma ve ishal belirtileri arasındadır. Soğuk algınlığı ise bu belirtilerden daha çok burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile görülür ve genel olarak gripte olduğu gibi ciddi sağlık sorunları oluşturmaz Grip en fazla 2 haftada ve çoğunlukla da 7-10 gün içerisinde iyileşir ancak özellikle risk gruplarında olmak üzere bazen zatürre gibi hastalıklara neden olarak hayatı tehdit eden sağlık sorunları oluşturabilir.”
CİHAN

Yorumlar