'Doğuştan felçli ve sakat çocukları toplumdan gizlemek yerine tedavi ettirin'

Doğuştan felçli ve sakat çocukların pek çoğunun, tedaviyle düzelmesi mümkünken; aileler tarafından toplumdan gizlenerek, hastalıkların kalıcı hale getirildiği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol
'Doğuştan felçli ve sakat çocukları toplumdan gizlemek yerine tedavi ettirin'

Doğuştan felçli ve sakat çocukların pek çoğunun, tedaviyle düzelmesi mümkünken; aileler tarafından toplumdan gizlenerek, hastalıkların kalıcı hale getirildiği belirtildi.

Özel Erzurum Şifa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji doktorlarından Doç. Dr. Hayati Aygün, Türkiye'de ortalama 800 bin civarında doğuştan felçli ve sakat çocuk (serebralpalsi) hastası bulunduğuna dikkat çekerek; hastalıkları gizlemenin kimseye yararı olmadığını söyledi.

Genellikle doğum öncesi doğum esnasında veya doğum sonrası beyinde oluşan hasarlar sonucu gelişen felç durumlarının, çocuklarda sinirsel ve gelişimsel problemlere yol açtığını belirten Aygün, bu hastalığın çocukların iskelet sistemine çok farklı yansıdığını bu nedenle doğuştan felçli yada sakatlığı bulunan çocukların mutlaka bir hekim tarafından tedavi edilmesi gerektiğini ifade etti. Aygün, bu tür hastalar iyi organize olmuş ekipler tarafından takip edildikleri takdirde günlük yaşam fonksiyonlarının iyileştirilmesi adına çok iyi sonuçların elde edilebileceğini kaydetti.

Doğumsal olarak ortaya çıkan iskelet sistemi hastalıklarında bir çok problemin birlikte görüldüğüne dikkat çeken Aygün, "Özellikle kas, iskelet sistemi ve sinir sistemi sorunları birlikte değerlendirilmesi dolayısıyla yukarıda da bahsedildiği gibi bu hastaların ortopedist nörolog, fizik tedavi uzmanları tarafından birlikte takibi yapıldığı taktirde olumlu sonuca ulaşmak mümkün olabilecek." dedi.


Doğu Anadolu'da, doğuştan sakatlığı bulunan hastaların gerektiği şekilde tıbbi yardım almamasına büyük üzüntü duyduğunu aktaran Aygün, şöyle konuştu: “Son yıllarda bu hastalar için çok iyi ve donanımlı rehabilitasyon merkezleri kuruldu. Bu merkezler hastalar için bir umut kapısı olmayı beklerken hasta yakınları çocuğumu bu şekilde kimse görmesin ne yapalım ‘Allah’ın takdiri’ böyle imiş diyerek, toplumdan gizlenerek kaderleri ile baş başa bırakmalarını etik bulmuyorum. Doğuştan ya da sonradan gelişmiş sakatlıklarda en büyük hatanın, tedaviye geç kalınması ve ilgili hekimin bilgi ve önerisi dışında tedavi seçenekleri uygulamak olduğunun altını çizen Aygün, Özellikle eksik ve hatalı breys ya da ortez kullanımı konusunda da uyarılarda bulunarak, doğuştan veya sonradan gelişen sakatlıkların en doğru tedavi şeklinin ise yeterli tecrübeye sahip hekimler ve fizyoterapist gibi yardımcı personeller ile ortez üretiminde ya da temininde yetkin tedarikçilerin hekim kontrolünde iş birliği yaparak uygulanması gerekir."

ŞİFA HASTANESİ HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIR

Erzurum Şifa Hastanesi’nin doğuştan ya da sonradan gelişen sakatlıkların tedavi ve takibi için ilgili bütün branşların işbirliği içerisinde ekip ve alt yapı olarak hazır olduğunu ifade eden Aygün, aileleri, sakatlığın boyutu ne olursa olsun kulaktan dolma söylentilere rağbet etmeden mutlaka bu konuda yardımcı olabilecek hekimlerin görüş ve önerilerini dikkate almalarını istedi.

Aygün, “Bu tür hastaların sorunlarının bir anda, bir tek tıbbi girişim ile çözülemeyebileceği sürekli doktor kontrolü, gerektikçe cerrahi operasyonlar dahil, bir çok tıbbi işlemin yapılmasının gerekeceği göz önünde bulundurulmalıdır.Her şeyden önce ailelerin sabırlı olmaları hastalarının geleceği açısından büyük önem arzetmektedir. Asla yılmadan, karamsarlığa kapılmadan her hasta için yapılabilecek bir şeyler olabileceğini unutmasınlar.” diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar