Doğu’daki seçimlerde küçük partilerin akıbeti merak ediliyor

Almanya'nın Saksonya, Brandenburg ve Thüringen eyaletleri önümüzdeki aylarda sandık başına gidiyor. Almanya’nın doğu eyaletlerinde yapılacak seçimler federal düzeyi de etkileyecek öneme sahip. Saksonya’da 31 Ağustos, diğer iki eyalettekiler...

Google Haberlere Abone ol
Doğu’daki seçimlerde küçük partilerin akıbeti merak ediliyor

Almanya'nın Saksonya, Brandenburg ve Thüringen eyaletleri önümüzdeki aylarda sandık başına gidiyor. Almanya’nın doğu eyaletlerinde yapılacak seçimler federal düzeyi de etkileyecek öneme sahip.

Saksonya’da 31 Ağustos, diğer iki eyalettekiler ise 14 Eylül’de seçmenler reylerini kullanacak. Özellikle Thüringen eyalet meclis seçimleri sonuçları merak konusu. Sebebi ise Bodo Ramelow’u eyalet başbakanı adayı gösteren Sol Parti’nin Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller’i müttefik olarak kazanarak Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Christine Lieberknecht’i koltuğundan etmek istemesi. CDU’nun ise eski basın sözcüleri Peter Zimmermann ve başbakanlık dairesi başkanı Jürgen Gnauck çerçevesindeki olaylara rağmen bu eyalet seçimlerinde önde gelmesi bekleniyor. Ancak CDU’nun bu eyalette yönetimde kalabilmesi için müttefik kazanması gerekiyor.

Meclise girmelerine kesin gözüyle bakılan Almanya İçin Alternatif (AfD) ortaklığı baştan reddettiği için CDU’nun seçim alanı daraldığı, belki de sadece SPD’yi ikna etme imkanları mevcut olduğu belirtiliyor. Muhtemel Kızıl-Kırmızı-Yeşil koalisyonun ise federal düzeye emsal teşkil etmesi zayıf bir ihtimal gözüyle bakılıyor. Saksonya’da ise seçimlerin galibi CDU olacağına kesin gözüyle bakıyor. Ancak Başbakan Stanislaw Tillich tek başına iktidar olmayı hedefliyor. Şimdiye kadar Hür Demokrat Parti (FDP) ile müttefik olan CDU bu ortaklıktan çok da memnun gözükmüyor. Liberaller meclise giremezse, ki FDP’nin son dönemdeki düşüşü bu eyalete de yansımış durumda, CDU yeni bir ortak seçme lüksüne sahip olacak. AfD meclise girmeyi başarırsa Kırmızı-Kızıl-Yeşil koalisyonu mümkün olmayacak. Ayrıca AfD’nin güç kazanmasının aşırı sağcı NPD’nin meclise girememesine sebep olabileceği de tahmin ediliyor.

Brandenburg’da ise Matthias Platzek’ten bayrağı geçen yıl devralan Dietmar Woidke, eyaletin en güçlü partisi konumunu korumak istiyor. Ancak SPD’nin oyları halk yoklamalarında 2009’a kıyasla erimeye devam ediyor. Bu eyalette dengeler değişip Michael Schierack’ın liderliğindeki CDU’nun öne geçmesi göz ardı edilmiyor. AfD ise anketlere bakılırsa seçimlerde hiç bir rol oynamayacağa benziyor. CİHAN

Yorumlar