Doğal ve organik ürünler için hile uyarısı

Doğal ürünler, organik meyveler ve bal derken sütte de maliyeti indirmek için hileler yapıldığı ifade edildi.

Google Haberlere Abone ol
Doğal ve organik ürünler için hile uyarısı

Doğal ürünler, organik meyveler ve bal derken sütte de maliyeti indirmek için hileler yapıldığı ifade edildi. Pek çok ürünün beyan edildiği gibi organik ve doğal olmadığı vurgulandı. Bu çerçevede Fatih Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik bölümü bünyesinde bulunan Gıda Analiz ve Araştırma Grubu keçi sütüne ayrı süt türleri katıldığını belirledi.

Grubun başkanı Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Abasıyanık, son senelerde gıda ürünlerinde yapılan hilelerin arttığına işaret etti. Abasıyanık, “Gıdalarda yapılan hilelerin belirlenmesi tüketici haklarının korunması, meydana gelecek sıhhat sorunlarının önüne geçilebilmesi ve haksız rekabetin önlenebilmesi adına oldukça önemli. Ayrıca, ticari kaygılarla yapılan hileler nedeniyle tüketici kandırılmakta. Bilhassa keçi ve koyun sütlerine maliyeti indirme adına denetimsiz olarak inek sütü karıştırılmakta ve bu karışım etiket üzerinde belirtilmemekte. Son senelerde Avrupa’da ve ülkemizde yapılan araştırmalar incelendiğinde gıda hilelerin çok olduğunu görüyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın gıda denetim programı ile ilgili bulgulara göre etiket denetimlerinde olumsuz örnek oranı gerilerde iken, içerik denetimlerinde ise olumsuz örnek oranı çok. Bu bulgu, ürün etiketi ile içeriğinin birbiri ile uyumlu olmadığını ortaya koyuyor.” dedi.

Mastır ve doktora öğrencilerinin bir araya geldiği Gıda Analiz ve Araştırma Grubu ile ilgili açıklamalarda bulunan Abasıyanık, “Gıda ürünleri artık güvenilirliğini yitirmeye başladı. Geçen senelerde 75 ayrı süt markasının hile yaptıkları iddiası ile üretimleri yasaklanmıştı. Aynı durum bal ve benzeri gıda ürünlerinde de karşımıza sıkça çıkıyor. Tahlil yapmak ve kalite standartlarını artırmak için çoğu mastır öğrencilerinden teşekkül eden ve aktif tahlil yapan bir gruba hayat verdik. İnsanların sıhhatleri ile oynayanlara karşı akademik yollarla mücadele ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“İKİ KEÇİ ÜRÜNÜNDEN BİRİ HİLELİ”

Grupta görev alan öğrencilerden Sibel Kural, proje kapsamında yaptıkları araştırma sonucu iki keçi ürününden birinde hile yapıldığını dile getirdi. Kural, şunları kaydetti:

“Peynirlerde aynı anda birden çok tür tayini yapılması için ikili Polimeraz Zincir Reaksiyonu yöntemi uyguladık. Yöntemin ardından koyun ve keçi peynirlerine hile olarak katılan inek sütünü yüzde 0,1 oranına kadar saptadık. Deney, piyasada bulanan 15 adet peynir ürününe uygulandı. 15 adet örnekten sekizinin etikette belirtilmemiş beklenmedik bulgular verdiğini gördük. Yediğimiz her iki üründen biri beklenenin dışında sonuç verdi. Bu deney, sonuçları itibari ile peynirlerde hilenin belirlenmesinde hassas ve süratli bir teknik olduğunu ortaya koydu.”



Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Alparslan Tonbul, gıdaların içeriğinde her şeyin yazılması gerektiğini vurguladı. Tonbul, “Süt ve süt ürünleri ülkemizde çokça tüketiliyor. Kimi süt proteinlerine alerjik reaksiyonları olan tüketici grubuna sıklıkla rastlamaktayız. Keçi sütü de inek ve koyun sütü gibi tek başına alerjik reaksiyona sebep olabilir. İçeriklerinde ayrılıklar nedeniyle karıştırıldığı zaman da alerjiye sebep olması mümkün. Bu nedenle süt ürünlerinde tür tespit edilmesi son derece önemli.” dedi.
CİHAN

Yorumlar