Doç. Dr. Bestami Bilgiç: Irak’ın üçe bölünmesi artık masada

İpek Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Bestami Bilgiç, ‘’10 yıldan dazla süredir dillendirilen Irak’ın üçe bölünmesi meselesi artık ciddi olarak masada diyebiliriz.’’ dedi.Doç. Dr. Bestami Bilgiç ile IŞİD...

Google Haberlere Abone ol
Doç. Dr. Bestami Bilgiç: Irak’ın üçe bölünmesi artık masada

İpek Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Bestami Bilgiç, ‘’10 yıldan dazla süredir dillendirilen Irak’ın üçe bölünmesi meselesi artık ciddi olarak masada diyebiliriz.’’ dedi.

Doç. Dr. Bestami Bilgiç ile IŞİD terör örgütünün Irak üzerinde etkisini değerlendirdi. IŞİD terör örgütünün Irak’ı bölünmeye doğru götürdüğünü ifade eden Bilgiç, daha önce kuzeydeki Kürt bölgesi ve Güneydeki Arap bölgesi olarak Irak'ın fiili olarak bölünmüş durumda olduğunu ama artık Arap bölgesinin de Sünni-Şii olarak hızla bölünmeye doğru gittiğinin görüldüğünü belirtti. Büyük başkentlerde bu konunun masada olduğunu ve ciddi ciddi senaryolar geliştirildiğine işaret eden Bilgiç, "Ancak burada şöyle bir şey var; bu olurken çok kansız da olmayacak gibi görünüyor maalesef, büyük insanlık dramları yaşanıyor ve yaşanmaya da devam edecek gibi görünüyor. 1990’larda Yugoslavya’da yaşanan bölünmedeki kanlı sahneler tekrar tekrar televizyonlarda görülmeye başlandı. Yani teknik olarak farklılıklar var ama şunu söyleyebiliriz yani Irak’ı siz kuzeyde Kürt bölgesi güneyde de Şii-Arap, Sünni-Arap bölgeleri var deyince yüzde 100 homojen bir arada beraber yaşamaktan çok mutlu insanlar anlamamamız ya da Sünni-Arap bölgesi deyince belli bir homojen yapı var değil yani. Irak’ta da belli istisnalar var, eğer üç bölgeye bölünür burada ulus devlet süreçleri yaşanırsa ki oraya doğru gidiyor, bu iş yani homojen bölgeler meydana getirmeye kalkarlarsa illa ki orada istisnalar olacak ve kişiler ya göçe zorlanacak ya öldürülecekler yani öyle görünüyor.‘’ diye konuştu.

"ORTADOĞU’DAKİ BU SORUNLAR BİRBİRLERİYLE BAĞIMSIZ DEĞİL"

Suriye’deki iç savaş ile Irak’taki IŞİD terör örgütü faaliyetlerinin birbirleriyle bağımsız olmadığını dile getiren Bilgiç, Ortadoğu haritasının tekrar masalara yatırıldığını, tarihçilerin de bu yorumu çok rahat yaptıklarını ifade etti. Doç. Dr. Bestami Bilgiç, şunları ifade etti:

"19. yüzyıldaki doğu sorununun biz Türkiye’de bunun Lozan’la bittiğini düşünürüz ama Batı başkentlerinde bu böyle algılanmaz. Yani iyi okumak lazım, aktörleri iyi tanımak lazım, bölgedeki etkili aktörlerin ne olduğunu bilmek lazım ve Türk dış politikası açısından da başka atak yapabilecek diplomatik manevra yapılabilecek bir saha da var. Yani şimdi Irak’ın üçe bölünmesi meselesi Ortadoğu’da haritanın tekrar değiştirilmesi meselesinde uluslararası camia sesini pek çıkarmazsa şu soru sorulabilir; peki Kıbrıs’ta niye 40 yıldır fiili bir durum söz konusu, orada iki tane devlet var, KKTC var, aşağıda GKRY yönetimi var ve hemen hemen batılı anlamda ulus devlet bunlar, yani homojenlik şu ve bu şekilde sağlanmış durumda, o zaman KKTC’yi niye tanımıyorsunuz ? Bir soru sorulabilir ve bu konuda bir diplomatik atak geliştirilebilir. Çünkü Ortadoğu’da bugün sınırların değişiyor olması ya da değişme ihtimalinde siz gücünüz oranında etki edebilirsiniz yani uluslararası ilişkilerde temenniler vardır, sizin olmasını istediğiniz durumlar vardır ve bir de olan haller vardır, yani olanı etkileme gücünüz çok belirleyici burada, yapmak istedikleriniz güzel olabilir, hoş olabilir ama yapabilecekleriniz aslında size göredir.’’ CİHAN

Yorumlar