Diyetisyenden gıda tavsiyeleri

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Hayrettin Mutlu, yumurta, somon balığı, sarımsak, brokoli ve zerdeçalin bedeni hem sıhhatli hem güçlü kılacağını vurguladı.Mutlu, 5 gıdanın faydalarını şöyle açıkladı:“Yumurta,...

Google Haberlere Abone ol
Diyetisyenden gıda tavsiyeleri

Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Hayrettin Mutlu, yumurta, somon balığı, sarımsak, brokoli ve zerdeçalin bedeni hem sıhhatli hem güçlü kılacağını vurguladı.

Mutlu, 5 gıdanın faydalarını şöyle açıkladı:

“Yumurta, bulabileceğimiz en değerli protein kaynağıdır.Büyük boy bir yumurta ortalama 6 gram protein içermektedir ve tüm esansiyel amino asitleri kapsadığından dolayı referans protein olarak adlandırılır.İhtiyacımız olan vitaminler ve minerallerden pek çoğunu yüksek oranda barındırır. Dolayısıyla olumlu etkilerinden de faydalanmamızı sağlar. Beyazı neredeyse tamamen proteinden oluşmaktadır.Son yapılan çalışmalarda yumurta sarısının hep tekrar edildiği ve hatırlandığı gibi kan yağlarını ve kolestrolü olumsuz yönde etkileyen bir öcü olmadığına ve kolestrol hastaları dahil güven ile tüketilebiliceğine dair ciddi sonuçlara ulaşılmıştır.

Yine Omega-3 dendiğinde akla gelen açık deniz balıklarından somon, n-3’ün yanında vücudumuz için elzem pek çok vitamin ve minerali de içermektedir. Omega-3 depolarımızın dolu tutulması için haftada 1-2 kez balık tüketilmesini önermekteyiz. Ayrıca somon da yumurta gibi yüksek oranda doyurucu ve besleyicidir.

Sarımsak besleyicilik açısından oldukça niteliklidir ve yapısında biyoaktif ürünler bulundurur.İçerdiği Allicin maddesi ile antibakteriyal, antifungal, antiviral etkilere sahip olduğu kanıtlanmıştır.Tansiyon düşürücü etkisi olduğu bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda kolestrol ve trigliserit değerleri üzerinde düşürücü etkiye sahip olduğu gözlenmiştir.

Zengin vitamin, mineral ve lif içeriği nedeni ile tüm sebzeler içerisinde en besleyici olanlarından biri brokolidir. Özellikle yüksek miktarda içerdiği C vitamini sayesinde serbest radikallere karşı vücudumuzu korur, antioksidan etki göstererek immün sistemimizi güçlendirir.İçerdiği biyoaktif ürünler ile kansere karşı savaştığı ayrıca kalp ve damar sağlığını koruduğu yapılan çalışmalarda gözlenmiştir. Zerdeçal:Zerdeçal güçlü bir antioksidan ve antienflamatuar olarak bilinir.Özellikle artrit çeşitleri, sindirim sistemi orjinli hastalıklar, kanserler, alzheimer ve kistik fibrozis tedavilerinde gelecek vaad etmektedir.Henüz etki mekanizması tam olarak bilinmese de içerdiği curcumin maddesi ile kan şekeri ve kolestrol düşürücü etkisi olduğu yönünde araştırmalar bulunmaktadır.“

CİHAN

Yorumlar