Diyarbakır’da Said-i Nursi’nin reçetesi tartışılacak

Diyarbakır yarın önemli bir toplantıya ev sahipliği yapacak. Sanat, Marifet ve İttifak İçin Sosyal Kalkınma Sempozyumu, Dicle Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek.

Google Haberlere Abone ol
Diyarbakır’da Said-i Nursi’nin reçetesi tartışılacak

Diyarbakır yarın önemli bir toplantıya ev sahipliği yapacak. Sanat, Marifet ve İttifak İçin Sosyal Kalkınma Sempozyumu, Dicle Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek. Katılımcılar İslam toplumlarını geri kalmışlığa sürükleyen cehalet, zaruret ve ihtilafın üstesinden gelecek “Risale-i Nur’un Sosyal Kalkınma Reçetesi”ni müzakere edecek.

    Diyarbakır Valiliği, Dicle Üniversitesi, Akademik Araştırmalar Vakfı ile Risale Akademi tarafından düzenlenecek olan sempozyum üniversitenin kongre merkezinde yapılacak. 15 Aralık’a kadar sürecek olan sempozyuma çok sayıda akademisyen, gazeteci ve bürokratlar konuşmacı olarak katılacak. Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, DÜ Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Akademik Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Aksoy ve Risale Akademi Kurucu Üyesi Dr. İsmail Benek tarafından yapılan ortak basın açıklamasında sempozyum hakkında detaylı bilgi verildi.

    Açıklamada, bilgi toplumundan bilgeliğe geçişin yaşanacağı 21'inci yüzyılda kalkınmanın insani zemininin inşa edilmesinin önem, bireyin ekonomik ve sosyal beklentilerinin ise yeni bir boyut kazandığı belirtildi. Açıklamada şöyle denildi: "Sosyal kalkınma, kapsamlı ve kapsayıcı alternatiflerle insanların fırsat ve tercihlerinin artırılmasını amaçlamaktadır. Sosyal politikalar kadının, gencin, dezavantajlının, engellinin, yaşlının, şiddet görenin, kendini ifade etmekte zorlananın sıkıntı ve farklı düşünme engellerinin ortadan kaldırılması, her türlü yoksullukla ve yoksunlukla, yapamazlıkla mücadele aracı olarak görülmektedir. Bu iyileştirme de sosyal hayatın temel dinamiklerinden olan sivil toplum kuruluşlarına sorumluluk düşmektedir. Bu çerçeve içinde özgürleşmeden doğan maddi ve manevi üretkenlik ve bunun insanlığa getireceği ayrıcalıksız huzur ve mutluluk için İslam toplumlarını geri kalmışlığa sürükleyen cehalet, zaruret ve ihtilafın üstesinden gelecek 'Risale-i Nur'un Sosyal Kalkınma Reçetesi'ni müzakere etmek istiyoruz."

    Akademik Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Gürbüz Aksoy, sempozyumla ilgili teknik bilgiler verdi. Cuma günü öğlenden sonra başlayacak olan sempozyumun pazar günü bir oturumla sona ereceğini kaydetti. Aksoy, sempozyum açılışının Doç. Dr. Ahmet Yıldız’ın ‘100 yıl önce ve 100 yıl sonra insani gelişimin neresindeyiz’ konulu konferansıyla başlayacağını kaydetti. Aksoy, bakanların da katılacağı açılış konuşmalarından sonra ortak panel düzenleneceğini kaydetti. Aksoy iki gün boyunca paralel oturumlarla tebliğlerin sunulacağını dile getirdi.

    Risale Akademi Kurucu Üyesi Dr. İsmail Benek ise Said Nursi’nin Müslümanların geri kalışında etkili 3 unsuru 'düşman' olarak zikrettiği ve şöyle sıraladığını belirtti: "Cehalet, Zaruret ve İhtilaf." Benek şunları söyledi: “Nursi çare olarak sunduğu reçete de ise silah olarak isimlendirdiği ‘Sanat, Marifet ve İttifak’tır’. Bu 3 unsur, birbirleriyle ilişkilidir. ‘İlimsiz marifet, marifetsiz sanat olamaz.’ düşüncesinden hareketle kendi sistematiği çerçevesinde geri kalmaya sebep olan bu unsurların aşılması yolunda ‘müspet hareket’ tarzını geliştirmiştir. Cehalete karşı ilim ve marifet, zarurete karşı sanat, teknoloji ve sanayi alanlarında ilerleme, ihtilafa karşı ise bir vücudun azaları, bir fabrikanın çarkları, bir binanın tuğlaları gibi, birbirinde fani olmak derecesinde ittihat ve ittifak etmek gerektiğini ifade eden Bediüzzaman'ın düşünceleri ilim adamlarının dikkatli nazarlarıyla tetkik edilmeyi beklemektedir.” CİHAN

Yorumlar