Diyanet-Sen Şube Başkanı Eroğlu: Müslümanlar, geçen yılın muhasebesini yapmalı

Diyanet-Sen Edirne Şube Başkanı ve Dar’ül Hadis Camii İmam Hatibi Mahmut Eroğlu, Türk kültüründe yılbaşında hindi kesilmesi gibi bir adetin olmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Diyanet-Sen Şube Başkanı Eroğlu: Müslümanlar, geçen yılın muhasebesini yapmalı

Diyanet-Sen Edirne Şube Başkanı ve Dar’ül Hadis Camii İmam Hatibi Mahmut Eroğlu, Türk kültüründe yılbaşında hindi kesilmesi gibi bir adetin olmadığını söyledi. Yeni yıla girilirken Müslümanların geçen yılın muhasebesini yapması gerektiğini söyleyen Eroğlu, "2013 yılında ne yaptık? Eksik veya fazla ne yaptık? 2014 yılında ise nasıl daha iyi olabiliriz? Bunların muhasebesini yapmamız lazım." dedi.

Kültürümüze sonradan girmiş bir hindi muhabbetinin olduğunu vurgulayan Eroğlu, "Biz insanımıza hindileri rahat bırakın diyoruz." açıklamasını yaptı. "Hindi güzel bir yiyecek ve güzel bir gıdadır." diyen Eroğlu, fakat kültürümüzde yılbaşında hindi kesilecek diye bir geleneğin olmadığını açıkladı. Bunun son yıllarda oluşan bir hadise olduğunu dile getiren Mahmut Hoca, "Bizim kültürümüzde annelerimiz, babalarımız, büyüklerimiz özel günlerde hindilerin kapamasını yapar. Çoluk-çocuğu, eşi-akrabayı toplarlar. Böylece çok güzel ziyafet ortamı oluşuyor. Yani yılbaşında hindi kesip de illa yılbaşını hindi ile kutlanacak diye bir adedimiz yok." vurgusunu yaptı.

Noel’in Hristiyanlar için yılbaşı olduğunu ve onların bunu kutlamalarının doğal olduğunu dile getiren Eroğlu, "Fakat, bizlerin, Hristiyanların yılbaşını kutlamamız dinimiz açısından caiz değildir ve yanlıştır. Biz milletimizi bu konuda uyarıyoruz." dedi.

2013 yılının bittiğini ve yeni yıla girileeceğini anlatan Eroğlu, Müslümanların geçen bir yılın muhasebesini yapmalarını tavsiye etti. Eroğlu, "2013 yılında ne yaptık? Eksik veya fazla ne yaptık? Bunların muhasebesini yapmamız lazım. Hayır olarak ne yaptık? Komşumuza, eşimize, dostumuza, fakir ve fukaraya destek olarak ne yaptık? Yani komşuluk ve kulluk bilincimizi tam yerine getirebildik mi? Bunların hesabını kitabını yapacağız. 2014 yılında ise nasıl daha iyi olabiliriz, nasıl iyi bir insan olabiliriz, nasıl üreten bir insan olabiliriz bunun muhasebesini yapacağız. Müslüman olarak bizim 2014 yılından ve yılbaşından beklediğimiz bu olmalı." şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar