Dışişleri Bakanı Davutoğlu: İnşallah böyle acıları bir daha yaşamayız

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yurt dışında şehit edilenlerin yakınları ile birlikte yine yurt dışında kaçırıldıktan sonra, kurtarılan vatandaşlarla bir araya geldi.

Google Haberlere Abone ol
Dışişleri Bakanı Davutoğlu: İnşallah böyle acıları bir daha yaşamayız

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yurt dışında şehit edilenlerin yakınları ile birlikte yine yurt dışında kaçırıldıktan sonra, kurtarılan vatandaşlarla bir araya geldi. Davutoğlu, dünyanın farklı yerlerinden gelen mağdur vatandaşlara ‘‘İnşallah böyle acıları bir daha yaşamayız.’’ dedi.

VI. Büyükelçiler Konferansı çerçevesinde Dışişleri Bakanlığı, yurtdışında görevi sırasında şehit edilenlerin yakınları ile birlikte kaçırıldıktan sonra kurtarılan ya da yaralanan vatandaşla bir araya geldi. ‘Diplomasimizin konsolosluk ve insani boyutu teması çerçevesinde vatandaşlarımızla kahvaltı’ programına iştirak edenler arasında Mogadişu’da şehit olan polis memuru Sinan Yılmaz’ın eşi Ümmüye Yılmaz, NSU tarafından öldürülen Enver Şimşek’in kızı Semiya Şimşek Demirtaş, damadı Fatih Demirtaş, Enver Şimşek’e ilk müdahaleyi yapan Alman vatandaş Andreas Heuler ve eşi, Suriye’de 40 gün gözaltına alınan gazeteci Bünyamin Aygün, Lübnan’da kaçırılan pilotlar Murat Akpınar ve Murat Ağca, Ukrayna’da kaçırılan ve fidyecilerden kurtarılan Niyazi Topsever, Sırbıstan’da TRT ekibinin geçirdiği trafik kazasında vefat eden Halil Elmas’ın eşi Ferah Elmas yer aldı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ‘‘Her birinizin hikayesi farklı ama emin olun hepinizin kalbimizdeki yeri aynı.’’ diyerek başladığı konuşmasında Türkiye Cumhuriyeti’nin hiçbir vatandaşını yurt dışında esaret halinde bırakmayacağını belirtti. Davutoğlu, ‘‘Kiminiz saldırılarda en yakınlarınızı kaybettiniz, kiminiz art niyetlilerce kaçırıldınız, kiminiz zor şartlarda mücadele vermek zorunda kaldınız. Emin olunuz ki, nerede vatandaşımızın bir sıkıntısı olsa hepimizin yüreğine ateş düşer. Siz kurtuluncaya kadar hepimiz bu acıyı yaşarız. En sevinçli anımız da bu acıların bittiği ve ailelerine kavuştuğu andır.’’ şeklinde konuştu.

‘DEVLETİN HER KADEMESİ YANINIZDA’

‘‘Bir kişi 75 milyon kişidir, 75 milyon kişi bir kişidir bizim için.’’ diyen Davutoğlu, yurtdışında başı sıkıntıya düşen her Türk vatandaşa aynı gayret ve azimle çalışacaklarını ifade etti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ‘‘İnşallah bir daha böyle bir acı yaşamayız. Bu tür acıların bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum. Her türlü dert ve sıkıntılarınızın yanınızda olduğumuzu ifade ediyorum. Devletin her kademesi yanınızda olduğunu bilin.’’ sözlerine yer verdi.

YARDIMSEVER ALMAN VATANDAŞA TEŞEKKÜR PLAKETİ

NSU tarafından öldürülen Enver Şimşek’e ilk müdahaleyi yapan Alman vatandaş Andreas Heuler ve eşine teşekkür plaketinin takdim edildiği programda Davutoğlu, Heulur için ‘‘İnsanlığın bir dostu, insanlık adına öne çıktı ve ilk tedavisini yaptı ve iki gün daha yaşamasına Allah’ın izniyle Türk milletin gönlünde büyük bir iz verdi. Bütün dünyaya örnek olması gereken bir tavır sergilemiştir.’’ dedi. Andreas ise Türkiye’ye davet edilmekten büyük bir gurur duyduğunu ve yaptığı müdahalenin bir insanı görev olduğunu vurguladı.

‘‘BU ÜLKENİN VATANDAŞI OLMAKTAN GURUR DUYDUM’’

Suriye’de kaçırılan ve 40 gün sonra kurtarılan gazeteci Bünyamin Ayün, kahvaltılı toplantıda yaptığı konuşmada ‘‘Amerikan filmlerinde görürdük, ama 2000 yıllardan sonra Türkiye’de de bir kişinin kurtulması için neler yapılabileceğini gördük. 40 gün, 40 yıl gibi. İşkence yapılmadı ama savaş ortamında esaret altındasınız. İyi davranılsa da, çok kötü geçiyor. Bu ülkenin vatandaşı olmaktan, bir kez daha gurur duydum. Dünya üzerinde bana ülke sorsanız Türkiye’yi gururla gösteririm." şeklinde konuştu.

Lübna’da kaçırılan THY pilotu Murat Akpınar’ın eşi Dilek Akpınar ise kaçırılanların yakınları olarak neler hislerini ve duygularını anlattı.

DIŞİŞLERİ’NDEN TAKDİRNAME

Mogadişu’da şehit olan polis memuru Sinan Yılmaz’ın eşi Ümmüye Yılmaz verilen takdirname sırasında Davutoğlu ‘‘Esas takdir milletinizin yüreklerinde yazılmıştır’’ dedi. Mogadişu’daki saldırıda yaralanan Komiser Yardımcısı Halil Selçuk Yargıç, polis memurları Alpez Cin, Murat Köse, Ümit Kopan, Ali Demirci, İsmail Güngör, Orhan Ergül, Nurullah Çalışıcı, Yüksel Atasoy, Halil Demir, Meftun Altuntaş, Numan Çiftçi’ye takdirnamesi verildi. Koltuk değeni ile programa gelmek durumunda kalan polis memuru Mustafa Bozkurt’un takdirnamesini Davutoğlu, Bozkurt’un yanına giderek takdim etti. Tören sonrasında hatıra aile fotoğrafı çektirildi.




CİHAN

Yorumlar