DHKP-C'li avukatlar hakim karşısında

Terör örgütü DHKP-C'ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 9'u tutuklu 22 avukat hakkında açılan davada sanıklar ilk kez hakim karşısına çıktı.

Google Haberlere Abone ol
DHKP-C'li avukatlar hakim karşısında

Terör örgütü DHKP-C'ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 9'u tutuklu 22 avukat hakkında açılan davada sanıklar ilk kez hakim karşısına çıktı.

Terör örgütü DHKP/C adına faaliyet yürüttükleri iddia edilen 9'u tutuklu 22 avukatın yargılandığı davanın ilk duruşması, Silivri Cezaevi'nin karşısındaki büyük duruşma salonunda yapıldı.

Bütün sanıklar adına savunma yapacağını söyleyen, örgütün yöneticisi olduğu iddia edilen Selçuk Kozağaçlı, savunmasında kontrgerillanın yasama yürütme ve yargıdan sonra 4. erk olduğunu söyledi.

Duruşmaya, tutuklu sanıklar ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozaağaçlı, İstanbul Şube Başkanı Taylan Tanay'ın da bulunduğu 9 tutuklu sanık ile 12 tutuksuz sanık hazır bulundu. Davaya ayrıca 500'den fazla avukat, sanıkları savunmak için hazır bulundu. Savunma öncesinde 622 sayfalık iddianamenin 60 sayfalık özeti okundu. Bütün sanıklar adına savunma yaptığını söyleyen tutuklu sanık Selçuk Kozağaçlı çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kontrgerillanın hala aktif olduğunu kaydeden Kozağaçlı, "Kontgerilla, yargı, yürütme, yasama gibi dördüncü bir erk olmuştur. Kemikleşmiş kamu görevlileri ve onlarla irtibatlı çalışan, bir grup hakim savcı değildir. Çıkarcı itirafçı değildir. Kontrgerilla bizzat devlettir. Canı sıkıldığı her zaman yasadışı yola başvurur. Bir güvence vaat etmez, bir güvence vermez.” şeklinde konuştu. DHKP-C'nin silahlı eylemlerinde bulunan ve canlı bomba olarak ölen İbrahim Çuhadar, Erdal Dalgıç ve Hasan Selim Gönen ile ilişkilerini anlatan Kozağaçlı "Bu insanlar bizim arkadaşlarımız ve müvekkilimizdir." ifadelerini kullandı.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, CHP'li vekiller Sazgin Tanrıkulu, Veli Ağbaba, Kadir Gökmen Öğüt, İlhan Cihaner, Musa Çam, Süleyman Çelebi, Candan Yüceer ve HDP eş. Başkanı Sabahat Tuncel de izleyici olarak geldi.

DHKP-C terör örgütüne yönelik operasyon kapsamında TMK 10. maddesiyle görevli İstanbul Cumhuriyet Savcısı Adem Özcan tarafından hazırlanan 622 sayfalık iddianamede, Halkın Hukuk Bürosu'nun, DHKP-C terör örgütü adına faaliyet yürüten avukatların bir araya geldiği bir yapılanma olduğu öne sürülmüştü.

İddianamede ayrıca Halkın Hukuk Bürosu avukatlarının örgüt içinde kod adıyla hareket ettiği belirtilirken, büroda çalışacak avukatların örgüt tarafından belirlendiği, büro ve avukatların ihtiyaçlarının örgütçe karşılandığı, alınacak davaları örgütün belirlediği kaydedilmişti. İddianamede ayrıca örgüt mensuplarına büro çalışanları tarafından ücretsiz avukatlık yapıldığı, yurt dışında bulunan örgüt yöneticisi ile büro avukatlarının birbirlerine direkt olarak rapor gönderdikleri, avukatların cezaevindeki örgüt mensuplarıyla örgüt sorumluları arasındaki bilgi aktarımını sağladıkları kaydedilmişti. Gizli tanık beyanlarının yer aldığı iddianamede sanıklardan Selçuk Kozağaçlı ve Oya Aslan'ın, Suriye'ye gidip bir dizi toplantılara katıldıklarının tespit edildiği aktarılmıştı. CİHAN

Yorumlar