Devletin 125 Milyon Sayfalık Sırrı Çalındı

Savcılığın, Bülent Arınç'a suikast girişimi iddiası ile başlatılan 'kozmik oda' soruşturmasında verdiği takipsizlik kararında çarpıcı ayrıntılar yer aldı.

Google Haberlere Abone ol
Devletin 125 Milyon Sayfalık Sırrı Çalındı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast girişimi iddiası ile başlatılan 'kozmik oda' soruşturmasında verdiği takipsizlik kararında çarpıcı ayrıntılar yer aldı.

Takipsizlik kararında Genelkurmay Seferberlik Bölge Başkanlığı'ndaki kozmik odada yapılan aramasında el konulan ve Genelkurmay'ın 'devlet sırrı niteliğinde' olduğunu söylediği 1.5 terabaytlık belgeleri içeren hard DİSKlerin 'bilirkişilere teslimi esnasında imajlarının alınması ve bu imaj alma işleminin kimler sebebi ile yapıldığı ile ilgili tutanak bulunmadığı' söylendi.

125 MİLYON SAYFA

Takipsizlik kararında bununla beraber 125 milyon word sayfasına denk gelen bir içeriğe sahip kozmik belgelerin kimi başlıklarına da yer verildi. Buna nazaran Seferberlik Bölge Başkanlığı'ndan tahsil edilen belgeler 'Vali ve Belediye Başkanları, siyah personel, yeşil personel, turuncu personel, ak personel, destekçi güç şekilde gösterilen çizelge, koruculardan faydalanma, halk, oy tabanındaki hareketlilik, partiler sistemi, tarikatlar, azınlıklar, yeni kurulması gereken gerilla birlikleri, küme ve bireysel gayri nizami harple ilgili yönergeler, rektörler' benzeri başlıklarla tasniflendi.

İHBAR SAHTEYMİŞ

Kozmik belgeleri içeren hard disklerin Genelkurmay Başkanlığı'na iade edildiği belirtilen takipsizlik kararında, soruşturmayı başlatan telefon ihbarının da düzmece olduğu, ihbar tutanağında belirtilen saatte herhangi bir telefon görüşmesi yapılmadığı, tutanağı tutan polis ile ilgili da tahkikat açıldığı kaydedildi.

38 KİŞİYE TAKİPSİZLİK

Savcı Tekin Küçük'ün imzasını taşıyan takipsizlik kararında, 38 şahıs ile ilgili 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını azda olsa veya % engellemeye teşebbüs, silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, silahlı terör örgütüne aza olma, kişiyi yerine getirdiği halk görevi sebebiyle öldürmeye teşebbüs' suçlarından takipsizlik kararı verildiği söylendi.

Kararda, Genelkurmay Seferberlik Bölge Başkanlığı'ndaki 11 ve 16 numaralı iki kozmik odada arama oluşturan Hakim Kadir Kayan'ın tuttuğu tutanak da yer aldı. Bu tutanağın tahkikat savcısı Mustafa Bilgili'ye de sevk edildiği kaydedilen kararda, içeriği itibarı ile 'devlet sırrı' kapsamında bulunan bilgi ve belgelere de yer verildi. Kararda, şöyle denildi:

HARDDİSK TESLİM EDİLDİ

'İnceleme yapılan odalarda bulunan bilgisayar, sabit disk ve CD'lerin imajları 1.5 terabaytlık sabit disklere alınmış, soruşturmanın genişletilmesi biçiminde başvurulacak bir fon olan, tahsil edilen bilgilerin denetim edilmesi veya mahkeme heyetince yine incelenmesi benzeri ihtiyaçlara binaen adli kanıt şekilde denetim ve muhafazası gereken 1.5 terabaytlık sabit disklerden bir adedi mühürlenerek açılmadan muhafaza edilmesi için kuruluş yetkilileri Tümgeneral S.K. ve Albay N.D.'ya teslim edilmiştir.

Adli kanıt bulunan ve 1.5 terabaytlık sabit diske tahsil edilen ikinci imaj ise tahkikat konusu mahal dışında muhafaza edilmesi gerektiğinden mühürlenerek, hiç bir suretle yetkili hakim veya mahkeme kararı olmadan açılmamak, gereksinim olduğunda mahkeme heyetinin incelemesine sunmak, tahkikat konusu için dava açılmadığı takdirde ilgili kuruluşa teslim ve iade etmek şartıyla CMK'nun 250. maddesi ile Yetkili Başsavcı Vekilliği adli emanetine alınması için Cumhuriyet Savcısına teslimine karar verilmiş, lakin fiilen müsaade edilmemesi üstüne Tümgeneral S.K. ve Albay N.D.'ya tevdi edilmiştir.'

İŞTE BELGELERİN BAŞLIKLARI

Kararda, Genelkurmay Başkanlığı Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı binasında 18 Eylül 2013'te yapılan aramalarda, Seferberlik Bölge Başkanlığı mesuliyet bölgesi, vali ve belediye başkanlarının isimlerinin bulunduğu vesika ve kayıtlar, 'siyah personel, yeşil personel, turuncu personel, ak personel, destekçi güç şekilde gösterilen çizelge, koruculardan faydalanma, halk, oy tabanındaki hareketlilik, partiler sistemi, tarikatlar, azınlıklar, yeni kurulması gereken gerilla birlikleri, küme ve bireysel gayri nizami harple ilgili yönergeler, rektörlerle ilgili saklı dokümanlara fotokopileri alınmak şekli ile el konulduğu' söylendi.

11 VE 16 NOLU ODA 2 KEZ ARANMIŞ

Aramadan sonra 11 Şubat 2010'da Genelkurmay Başkanlığı Destek Kıtaları Grup Komutanlığı Grup Komutanı makam odasındaki kilitli kasaya konulan imaj disklere savcılığın el konulmasını ve çözümlerinin yapılmasını istediği anlatılan kararda, Genelkurmay Adli Müşavirliği'nin 'devlet sırrı' gerekçesiyle bu taleplere karşı çıkması üstüne savcılığın 16 nolu odada tekrardan arama yapılmasını istek ettiği kaydedildi.

Mahkeme kararı uyarınca 18 Eylül 2013'te tekrardan Bölge Başkanlığı'na giden Savcı Bilgili'nin, 20 Ocak 2010'da kilitlenen 16 nolu odada yine arama yaparak, suç unsuru olabilecek dokümanlara el koyduğu kaydedildi.

BİLİRKİŞİ ALDI

20 Ocak 2010'da son verilen aramalarda bulunan ve imajları tahsil edilen 1.5 terabaytlık sabit diskin TÜBİTAK BİLGEM uzmanlarına teslim edildiği belirtilen kararda, şöyle denildi:

'16 Mart 2013 tarihinde savcıya teslim edilen 1.5 terabaytlık imaj hard disk ile 18 Eylül 2013'de Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı'na ilişkin 11 ve 16 nolu odalarda 2. kere yapılan aramalarda elde edilen silinebilir CD-RW, flash disk, bellek kartı, fotoğraf makinesi ve içindeki bellek kartının çözümlerinin yapılması bilirkişilerden istenmiş ve imajları çıkartılarak (1.5 terabaytlık imaj hard diskten yine tahsil edilen imaj) bilirkişilere teslim edilmiştir.
Tutanak yok

16 Mart 2013 tarihinde tahkikat savcısına teslim edilen ve arasında ülke sırrı niteliğinde bilgiler bulunduğu kabul edilen hard diskin bilirkişilere teslimi esnasında yine imajlarının alınması ile alaka ve bu imaj alma işleminin kimler sebebi ile yapıldığı ile ilgili dosya arasında herhangi bir tutanak olmadığı anlaşılmıştır.'

POLİSLERE 'SAHTE İHBAR' SORUŞTURMASI

Soruşturmanın, 19 Aralık 2009'da tarihinde saat 14.50 dolaylarında Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne yapılan bir telefon ihbarı üstüne başlatıldığı hatırlatılan kararda şunlar kaydedildi:

'Bu telefon ihbarının gerçek dışı olduğu, gerçekte böyle bir telefon ihbarının yapılmadığı, cumhuriyet savcısının tahkikat açması için başlangıç şüphesini oluşturacak emarelerin bile başlangıçta bulunmadığı, hadise günü nöbetçi amir şekilde vazife oluşturan 282893 sicil nolu Komiser Yardımcısı M.Y. sebebi ile hadise tarihsel ve saatinde herhangi bir telefon ihbarı gelmediği halde, sanki telefon ihbarı gelmiş benzeri soruşturmanın başlatılmasına sebep olacak şekilde, 652 sayılı ihbar tutanağının gerçeğe marjinal şekilde düzenlendiği kanaatine varılmış; M.Y. ve onunla irtibatlı başka görevliler ile ilgili lüzumlu soruşturmanın yürütülmesi için evrak tefrik edilmiştir.'

'ARINÇ'I TAKİP YOK'

Kararda, subayların Albay Baki K.'yı takip ettikleri iddiasının sorulduğu Genelkurmay Adli Müşavirliği'nden gönderilen yazıda, Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanlığı ve Seferberlik Bölge Başkanlıkları'nın 28 Haziran 2013'te lağvedildiği, inceleme sonucunda yazılı şekilde böyle bir görevlendirmeye dair belgeye rastlanılmadığı kaydedildi.

Albay Baki K.'nın ifadesine de yer verilen kararda, 'Bülent Arınç'ın takip edilmesi değil de şahsımın takip edildiğini düşünüyorum. Kimseden şikayetçi değilim. Bir ihbar sebebi ile bu tarz takip işlemi oluşmuş olabilir. Ancak beni sebep takip ettiler bunun ortaya çıkartılmasını istiyorum' dedi.

Kararda, Seferberlik Bölge Başkanlığı personeline verilen Albay Baki K.'yı takip emrinin askeri mevzuata marjinal olduğu, lakin şüphelilerin söz konusu adreste bulunma nedenlerinin, Bülent Arınç'ı takip etmek ve ya hücum gerçekleştirmek olmadığı söylendi.

YAKLAŞIK 125 MİLYON SAYFA

Halen bilişim sistemlerinde uygulanan yazılımlarda umumi şekilde 1 megabayt büyüklüğündeki bir bölgeye word programı kullanılarak hazırlanmakta bulunan takribî 80 sayfa yazıyı sığdırmak mümkün.
Buna göre, 1 gigabayt'lık bölgeye takribî 82 bin sayfalık doküman sığıyor. 1 terabayt ise 1024 gigabayt ediyor. Buna nazaran 1024 gigabayt'lık (1 terabayt) bölgeye da takribî 83 milyon sayfalık veri sığabiliyor.

Kozmik odadaki belgelerin 1.5 terabayt tuttuğu göz önüne alındığında ise, takribî 125 milyon sayfalık belgeye el konulduğu anlaşılıyor. (Kaynak: Milliyet)

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar