'Dershaneler kapatılırsa yüz binlerce aile ferdi de mağdur olacak'

Pak Eğitim İşçileri Sendikası Genel Başkanı Abdullah Kayışkıran, hükümetin aldığı dershane kapatma kararına ilişkin, “3 bin 550 dershanede çalışan 53 bin öğretmen ve 15 bine yakın personelle birlikte yüz binlerce aile ferdi mağduriyet...

Google Haberlere Abone ol
'Dershaneler kapatılırsa yüz binlerce aile ferdi de mağdur olacak'

Pak Eğitim İşçileri Sendikası Genel Başkanı Abdullah Kayışkıran, hükümetin aldığı dershane kapatma kararına ilişkin, “3 bin 550 dershanede çalışan 53 bin öğretmen ve 15 bine yakın personelle birlikte yüz binlerce aile ferdi mağduriyet ile karşı karşıya kalacaktır.” dedi.

Dershanelerin kapatılmasıyla ilgili yazılı basın açıklaması yapan Abdullah Kayışkıran, hükümetin almış olduğu dershane kapatma kararıyla yüz binlerce aile ferdinin mağduriyet ile karşı karşıya olduğunu dile getirdi. Kayışkıran, “Yapılması planlanan okul ya da açık liseye dönüşüm; domino etkisi yaparak yarı kapasite ile çalışan özel okullar, kurslar, resmi okullar dâhil eğitim sistemine zarar verecek.” ifadesini kullandı. Dershanelerin kapatılması konusunda ısrar edilmesinin, daha sonra telafisi mümkün olmayan zararların ortaya çıkabileceğini vurgulayan Pak Eğitim İşçileri Sendikası Genel Başkanı; 53 bin öğretmenin ve 15 bin personelin işsiz kalması, yüzlerce yayın evi çalışanının işlerini kaybetmesi, çok sayıda atıl işyeri oluşması, eğitimde fırsat eşitsizliğinin ortaya çıkması gibi sonuçlara neden olacağını vurguladı.

Abdullah Kayışkıran, bu yasa iptal edilmediği takdirde, Anayasa ile koruma altına alınmış olan 'Eğitim Hakkına' ve 'Çalışma Hakkına' ağır bir darbe vurulacağını savunarak, “Eğitim hakkı en temel insan haklarından biridir. Vatandaşlarının eğitimlerini nereden alacaklarına devlet karar veremez. Devlet, özel sektör tarafından açılmış eğitim kurumlarını yasal yükümlülüklerini yerine getirdiği sürece cezalandıramaz ve kapatamaz. Bir hukuk devletinde bu tür yasaların hazırlanmaması ve çıkarılmaması gerekir.” görüşünü aktardı.

"HALKIN ÖZGÜR EĞİTİM ALMA HAKKI DA SONLANDIRILACAK"

Yasada kapatılan özel dershane, kurs ve etüt merkezleri, veliler ve öğrenciler tarafından özgürce tercih edilen, okul eğitimine destek için faaliyet gösteren kurumlar olduğunu dile getiren Kayışkıran, “BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 26. maddesi de 'Çocuklara verilecek eğitimin türünü seçmek, öncelikle ana ve babanın hakkıdır.' hükmünü içermektedir. Bu kurumların kapatılması, sadece bu kurumları değil, halkın özgür eğitim alma hakkını da sonlandırmış olacaktır.” sözlerini kaydetti.

Kayışkıran, açıklamasında şöyle dedi: “Anayasanın 48. maddesi; 'Herkes, dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetlerine sahiptir. Özel teşebbüsler kurmak serbesttir' şeklinde düzenlenmiştir. Hazırlanan bu düzenleme ile 'serbest teşebbüs hakkı' açıkça ihlal edilmiş olacaktır. Ayrıca bu düzenleme hukuki istikrara önemli bir zarar verecektir. Hukuki düzenlemelere güvenerek kurulan özel teşebbüsler, sebepsiz yere kapatılamaz ve kapatılmamalıdır. Bu çerçevede Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve BM İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ile korunan çalışma hakkı, eğitim, mülkiyet ve teşebbüs hürriyetini ihlal edeceği mutlak olan ve bu sözleşmeler ile çelişen bir yasa hükmünü, Anayasa’mızın 90. Maddesi karşısında Yüce Mahkeme’nin iptal edeceğini ümit etmekteyiz.”

CİHAN

Yorumlar