Deprem Değil, Çürük Binalar Öldürüyor

Antalya Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü(AFAD) Jeofizik Yüksek Mühendisi Perihan Akbaş Ayhan, fay hattına yapılan her binanın bir risk olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Deprem Değil, Çürük Binalar Öldürüyor



Kayhan, Antalya'nın Manavgat ilçesinde Deprem Haftası etkinlikleri kapsamında Kaymakamlık toplantı salonunda 'Deprem Gerçeği' konulu bilgilendirme yaptı. Türkiye'nin dünyada Akdeniz-Himalaya deprem kuşağında yer aldığını belirten Kayhan, dünyada meydana gelen depremlerin yüzde 17'sinin bu kuşakta meydana geldiğini söyledi. 'Tarih tekkerrür eder' sözünün sadece tarihi gerçekler için değil, deprem için de geçerli olduğunu anlatan Kayhan, ne zaman olacağını ve kaç şiddetinde olacağını bilen teknoloji harikası icat olmadığını kaydetti.

Deprem gerçeği hakkında ülkede 7'de 77'ye bilinç gerektiğini belirten Kayhan, AFAD olarak bu bağlamda okullarda depremle ilgili talep doğrultusunda bilgilendirme yaptıklarını ifade etti. Dünyada depremlerin genelde tektonik olduğunu bunun dışında volkan, çöküntü ve tsunami depremleri bulunduğunu aktaran Kayhan, depremlerde en etkili ve büyük tahribatı tektonik depremlerin meydana getirdiğini kaydetti. İnsanları öldürenin depremler değil, çürük bina ve yanlış yerleşim yeri olduğunun iyi bilinmesi gerektiğinin altını çizen Kayhan, bazen yanlış yere yapılan bir yerde olası bir 4,5 şiddetindeki depremin etkisinin 7 şiddetinde olabileceğini dile getirdi.

Günlük yeryüzü üzerinde çok sayıda deprem olduğunu, 4 şiddeti altında olduğunda hissedilmediğini belirten Kayhan, sözlerine şöyle devam etti: "Günlük yeryüzünde çok sayıda deprem oluyor. Bu 4'ten düşük olduğu için hissedilmiyor. Depremler genelde 5 şiddetinden sonra hissediliyor. Bugüne kadar dünyada tespit edilen en büyük depremin 1960 yılında meydana gelen 9,5 şiddetindeki Şili depremidir. Bu depremde 5 bin kişi ölmüştü. Tarihlerin Şili depreminden daha büyük depremin 1201 yılında Mısır ve Suriye'de olduğunu ve 1 milyon insanın öldüğünden söz ediyor. Ülkemizde Kuzey Anadolu fayı en aktif fay hattı. Ülkemizde de cumhuriyet tarihi süresincede 80 büyük çaplı deprem olmuştur."

Bina yapımında zemin ve yapı uyumun önemli olduğunu belirten Kayhan, fay hattı üzerine yapılan bir yapının her zaman 'deprem olmaya' bağlı bir gün yıkılacağının unutulmaması gerektiğini söyledi. Bu bağlamda bina yapımında zemin etüdünün önemli olduğunun altını çizen Kayhan, konunun uzmanları su üstüne bile bir yapı yapılabileceğinin, her yapının her zemin üzerine kurulamayacağının iyi bilinmesi gerektiğini ifade etti.

ANTALYA'NIN 3 İLÇESİ BİRİNCİ DERECE DEPREM RİSKİ İÇERİYOR

Antalya bölgesinin birinci derece deprem riskinde bulunan ilçelerinin Finike, Kumluca ve Kaş ilçeleri olduğunu vurgulayan Kayhan, 1926 yılında Finike ile 1966 yılında Kaş'ta ölümlü büyük depremler olduğunu kaydetti. İkinci derece deprem kuşağında kalan ilçelerin Korkuteli, Elmalı, Serik ve Manavgat olduğunu belirten Ayhan, deprem anında bir ilçede olan depreminde diğer ilçeleri de etkileyeceğinin unutulmaması gerektiğini dile getirdi. Kayhan, "İnsanları depremler değil, çürük binalar öldürüyor. Onun için bina yapımında zemin çok önemli. Fay hattı üzerine kesinlikle bina yapmayalım. Depremde de tarih tekerrür eder. Burada bir 300 yıl önce deprem olmuş bir daha olmaz dersiniz tarih tekerrür eder oluverir. Bugüne kadar depremi önceden haber veren bir icat olmadı." diye konuştu.

Yorumlar