Deniz Aslanı 2014 Tatbikatı yürekleri kabarttı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Arama Kurtarma unsurları, Ege Denizi'nin uluslararası sularında, Deniz Aslanı-2014 Arama Kurtarma Tatbikatı’nı gerçekleştirdi. Tatbikatta Türk mühendisleri tarafından imal edilen Türkiye’nin gururu olan TCSG...

Google Haberlere Abone ol
Deniz Aslanı 2014 Tatbikatı yürekleri kabarttı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Arama Kurtarma unsurları, Ege Denizi'nin uluslararası sularında, Deniz Aslanı-2014 Arama Kurtarma Tatbikatı’nı gerçekleştirdi. Tatbikatta Türk mühendisleri tarafından imal edilen Türkiye’nin gururu olan TCSG Umut ve TCSG Güven ilk kez bir tatbikatta yer aldı. 2 yılda bir yapılan tatbikatta, Türkiye’nin en donanımlı ve genç sahil güvenlik gemilerinden olan TCSG Umut ve TCSG Güven gemileri ilk kez bir tatbikatta görev aldı. Tatbikata, 18 ülkeden 31 yabancı gözlemci personel ve sivil kurum ve kuruluşlardan 26 temsilci personel de katılırken, senaryo gereği acil yardım talebinde bulunan bir uolcu gemisinden 92 yolcu ve 12 mürettebat kurtarıldı.

    TSK Arama Kurtarma unsurları tarafından icra edilen Deniz Aslanı-2014 Arama Kurtarma Tatbikatı, Sahil Güvenlik Komutanlığı sevk ve idaresinde, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurları ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi (AAKKM) katılımıyla yapıldı.

    Tatbikatın ilk bölümünde, senaryo gereği batmakta olan 92 yolcu ve 12 mürettebat bulunan bir yolcu gemisinden acil yardım çağrısı alınması sonrası harekete geçildi. Denizde kurtarılmayı bekleyen kazazadelerin konumu, Türk Hava Kuvvetleri’ne ait arama kurtarma uçağı tarafından belirlendi. Arama kurtarma uçağı, kazazadelerin bulunduğu noktayı işaretledi. Daha sonra ise Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait arama kurtarma helikopteri olay yerine ulaştı. Helikopterden denize atlayan iki arama kurtarma personeli lastik botta kurtarılmayı bekleyen kazazadelerin yardımına ulaştı. Kazazadelerin büyük bölümü sırayla helikoptere alınarak kurtarıldı.

    İKİNCİ BÖLÜMDE DENİZ UÇAĞI YARDIM İSTEDİ

    Tatbikatın ikinci bölümünde, içinde 14 yolcu ve 2 mürettebat bulunan bir deniz uçağından acil yardım sinyali alındı. Bunun üzerine Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait arama kurtarma uçağı önce kazazadelerin bulunduğu bölgeyi işaretledi, ardaından da içinde kazazadelerin hayatta kalmasını sağlayacak malzemelerin bulunduğu botu kazazadelerin bulunduğu yere attı. Daha sonra TCSG Güven gemisinden indirilen hızlı arama kurtarma botu kazazadelerin bulunduğu yere ulaşarak oradaki kazazadeleri kurtardı. Bölgeye ayrıca diğer kazazadeleri kurtarmak için Sahil Güvenlik Komutanlığı helikopteri ulaşti. Helikopterden sarkıtılan sepetle geride kalan kazazadeler de kurtarılmış oldu.

    TÜRK MÜHENDİSLERİNİN ÜRÜNÜ

    İlk helikopterin bölgeden ayrılması sonrası, bölgeye Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait ikinci bir arama kurtarma helikopteri gelerek geride kalan kazazadeyi kurtardı. Denizde yardım bekleyen diğer kazazadeler de bölgeye sevk edilen Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın yeni arama kurtarma gemisi ‘TCSG Güven’ tarafından kurtarıldı. Komutanlık bünyesine kısa bir süre önce katılan TCSG Umut ve TCSG Güven Arama Kurtarma Gemileri, tamamen Türk mühendisleri tarafından yapıldı.

    Tatbikata, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Adnan Özbal, Sahil Güvenlik Ege Bölge Komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Murat Yılmaz Arslan ve Sahil Güvenlik Hava Komutanı Deniz Albay Bülent Özbaşaran da katıldı.

    Tatbikat sonrası açıklamalarda bulunan Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Adnan Özbal açıklamalarda bulundu. Tatbikatın son derece başarılı geçtiğini ifade eden Özbal, “Küreselleşmeyle birlikte dünyada artan deniz ve hava trafiği ile son dönemde yaşanan trajik kazalar göz önüne bulundurulduğunda denizlerimizde can güvenliğine yönelik riskin her geçen gün daha da arttığını söyleyebiliriz. Tatbikat çok faydalı olmuş, Türk arama kurtarma birimlerinin bu faaliyeti sorumluluk sahamızda her türlü hava ve deniz şartında 24 sat süreli olarak en iyi şekilde gerçekleştirilebileceği teyit edilmiştir.” dedi. CİHAN

Yorumlar