Demir parmaklıklar ardındaki mültecilere polis müdahalesi

Muhacirler Birliği Başkanı Adem Çevik, Adana başta olmak üzere Van, Gaziantep, Iğdır, Hatay, İstanbul ve diğer illerde mültecilere yönelik hukuksuz, insanlık dışı ve kanunlara aykırı uygulamalar yapıldığını ileri sürdü. Muhacirler...

Google Haberlere Abone ol
Demir parmaklıklar ardındaki mültecilere polis müdahalesi

Muhacirler Birliği Başkanı Adem Çevik, Adana başta olmak üzere Van, Gaziantep, Iğdır, Hatay, İstanbul ve diğer illerde mültecilere yönelik hukuksuz, insanlık dışı ve kanunlara aykırı uygulamalar yapıldığını ileri sürdü.

Muhacirler Birliği Başkanı Adem Çevik, Dünya Mülteciler Günü nedeniyle Adana Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi önünde bir basın açıklaması yaptı. Açıklama esnasında şubede bulunan mülteciler, demir parmaklıklar ardından özgürlüklerinin geri verilmesi için pankart açtı. Pankartların görülmesi üzerine polis ivedi bir şekilde müdahale ederek pankartlar kaldırılırken, mülteciler basın açıklamasının sonuna kadar parmaklıklardan açıklamayı dinledi. Basın açıklamasını okuyan Muhacirler Birliği Başkanı Çevik de, Adana Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi'nde çeşitli iddialarla tutulan 60'tan fazla mülteci bulunduğunu bunların 36’sının ise Van’a gönderildiğini söyledi. Van’a gönderilen mültecilere işkence yapıldığını iddia eden Çevik, “Bu mültecilere sahip oldukları birçok haklar verilmiyor. Telefon kullanmalarına, para almalarına izin verilmiyor. Tuvalet-banyo şartları çok kötü durumda. Kaldıkları yerde havalandırma, temizlik sorunları bulunuyor. Açık alana çıkabilecekleri bir ortam sağlanmıyor. Bu mültecilerin bir çoğu eğer ülkelerine gönderilirse idam ve işkenceye maruz kalacaklar.” dedi. Tutulan mülteciler arasında aylardır hukuksuzca yabancı şubede olup, hakkında bir karar belirtilmemiş kişiler de bulunduğunu ifade eden Adem Çevik, “Yabancı Şube'de tutulan kişiler valiliğe bildirilir. Valilik 48 saat içinde bu kişiler hakkında değerlendirme yapıp bir karar vermek zorundadır. Bu kişilerden, sınır dışı etme kararı alınması gerektiği değerlendirilenler hakkında, sınır dışı etme kararı valilik tarafından alınır. ‘Değerlendirme ve karar süresi kırk sekiz saati geçemez.’ denilmesine rağmen mültecilere esaret muamelesi insanlık suçudur.” diye konuştu.

MÜLTECİLERE GÜNDE SADECE 1 ÖĞÜN YEMEK VERİLİYOR İDDİASI

Adana, Van, Gaziantep gibi Yabancı Şube'deki mültecilere kanunla tanınan hakların bir çoğunun verilmediğini ileri süren Çevik, "Telefon kullanmaları haberleşme hürriyeti yasaklanmış ellerinde bulunan telefonlar ise alınmıştır. En önemli haklarından biri olan Avukatla görüşmeleri de engellenmektedir. Adana Yabancılar Şubesi'nde günde 1 öğün yemek verilmesi, mültecilerin polis zoruyla açlık orucu tutmaları anlamına gelmektedir. Uygulama bu şekilde devam ederse Mültecilerin ölüm orucuna başlamaları kaçınılmaz olacaktır. Adana, Van, Gaziantep ve diğer yabancı şube polislerinin yaptıkları kesinlikle işkencedir ve insanlık suçudur. Bu muameleleri yapanlar ve Afgan mülteci Lütfullah Tacik’i işkenceyle öldürenler ile Misafirlerimize esir muamelesi yapanlar, işkenceci-işbirlikciler hakkında soruşturma başlatmayanlar ve derhal açığa almayanlar hatta muhacirleri hukuksuzca sınır dışı yapanlar TCK' nın 77. maddesi gereği insanlığa karşı suçtan cezalandırılmalıdırlar. Muhacirler derhal serbest bırakılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasına Adana Barosu, Özgür-Der, Mazlum-Der ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu da destek verdi.

CİHAN

Yorumlar