"Delil oluşturmak suretiyle insanların masumiyetlerine gölge düşürülmemelidir"

Hizmet Hareketine yönelik bitirme planına tepkiler devam ediyor. Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, hukuk devletinde gizli tanıklar ve delil oluşturmak suretiyle insanların lekelenmeme hakkına ve masumiyetlerine gölge düşürülmemesi...

Google Haberlere Abone ol
"Delil oluşturmak suretiyle insanların masumiyetlerine gölge düşürülmemelidir"

Hizmet Hareketine yönelik bitirme planına tepkiler devam ediyor. Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, hukuk devletinde gizli tanıklar ve delil oluşturmak suretiyle insanların lekelenmeme hakkına ve masumiyetlerine gölge düşürülmemesi gerektiğini ifade etti. Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nın emri üzerine, Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı'nın otuz ilin emniyet müdürlüğüne gönderilen ‘gizli’ ibareli belgeyle ‘Cemaate Kumpas Planının’ deşifre olduğunun altını çizen Çıtırık, "Ortada somut bir delil, kuvvetli suç şüphesi yokken, gizli tanık ifadeleri ve delil yaratma yoluyla soruşturma açılması kamu vicdanını ve hukuk devletini derinden yaralamaktadır." dedi.

Ergenekon ve Balyoz olarak adlandırılan dosyalarda gizli tanık ve oluşturulan delillerle insanların ölümüne, hürriyetlerinden yoksun bırakılmasına ve telafisi imkansız durumların ortaya çıkmasına neden olduğunu dile getiren Çıtırık, "Kuvvetli suç şüphesi ve somut kanıtların bulunması durumunda Cumhuriyet Savcılığı, maddi gerçeğin araştırılması ve adil bir yargılanmanın yapılması için, emrindeki kolluk görevlileri aracılığıyla şüphelinin lehine ve aleyhine olan delilleri toplamakla yükümlüdür. Ayrıca suç delili üretmek zaten Ceza Yasası'na göre suçtur. Yargının; rejimin dönüştürülmesinde, iktidar mücadelesinde ve partizan amaçlara alet edilmesini doğru bulmamaktayız. Delil yaratmak suretiyle insanların masumiyetlerine ve lekelenmeme haklarına gölge düşürülmemelidir." açıklamasını yaptı.

CİHAN

Yorumlar