Defineciler tarihe zarar vermiş

Zonguldak’ın Ereğli Belediyesi, Süleymanlar Mahallesi’ndeki Akheron Koyağı nekropol alanı arkeolojik kazı sonuçları hakkında bilgilendirmede bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Defineciler tarihe zarar vermiş

Zonguldak’ın Ereğli Belediyesi, Süleymanlar Mahallesi’ndeki Akheron Koyağı nekropol alanı arkeolojik kazı sonuçları hakkında bilgilendirmede bulundu. Yapılan açıklamada tarihi eserlere definecilerin kazılarının zarar verdiği ifade edildi.

Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun izni ile başlatılan çalışmalarda gelinen noktada, bazı tarihi buluntulara rastlandığı belirtilerek, “Yaklaşık on bir dönümü içeren bu alanda iki ay süren arkeolojik amaçlı kurtarma kazısında 5 m x 5 m boyutunda kazılan 15 adet arkeolojik açmanın sekizinde tahrip edilmiş lahit, lahit kapağı, sanduka, dorsal türü gömü mezar gibi değerler yanında insan vücuduna ait kemik parçaları; kırılmış gözyaşı şişeleri, seramik eşyalar kiremitler bulunmuş; ama, ne yazık ki bu değerlerin define arayıcı tarafından tahrip edildiği saptanmıştır. Oldukça geniş bir alanı içeren nekropolis kazısının tamamı için ilgililer her yıl yaz mevsiminde 2 ay olmak üzere 5 yıllık bir izlence sundular. Bu izlence görev anlayışım açısından oldukça uzun bir dönemi içerdiğinden, daha kısa sürede sonuca ulaşmak için farklı bir teknik ve yöntem olan jeoradar arayışlarımız sürmektedir." denildi.

Açıklamada, çalışmayı projelendirip Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Tarihi Kentler Birliği’ne ve ÇEKÜL Vakfı’na sunup kabul ettiren Belediye Başkanlık Danışmanı Raif Tokel’e, projeye 10 bin lira tutarında hibe türü parasal destek sağlayan Tarihi Kentler Birliği Başkanı Dr. Asım Güzelbey’e, destek veren ÇEKÜL Vakfı Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Danışmanı Prof. Dr Metin Sözen’e, kazı çalışmalarını yürüten Ahmet Mercan, Melek Tüysüz Aydın, Ünver Göçen’den oluşan kazı ekibine teşekkür edildi. CİHAN

Yorumlar