DDK: Kızılay’ın örgütlenmesi anlaşılamadı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatları doğrultusunda çalışmalarını yürüten Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) tanzim ettiği 3 ayrı denetleme, araştırma ve inceleme raporlarının özetleri yayımlandı.

Google Haberlere Abone ol
DDK: Kızılay’ın örgütlenmesi anlaşılamadı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatları doğrultusunda çalışmalarını yürüten Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) tanzim ettiği 3 ayrı denetleme, araştırma ve inceleme raporlarının özetleri yayımlandı. Raporda, “Dernek üyeliği ve gönüllülüğü kavramlarının tam olarak anlaşılamamasından dolayı üyelik ve delege müessesesi ile ilgili riskler oluşmaktadır” denildi.

Türkiye Kızılay Derneği’nin 2010, 2011 ve 2012 yıllarına ilişkin faaliyet ve işlemlerin denetimi hakkında denetim raporu özetinde genel müdürlük teşkilat yapısının esas itibarıyla işlevsel bir yapılanmaya uygun olarak tasarlandığı ve yatay örgütlenmenin gerektirdiği çalışma düzeni ve kültürü geliştirilememiştir denildi.

DDK, Kızılay'ın oluşumu ile ilgili tespit edilen bazı sorunlar şöyle sıralandı:

"Dernek üyeliği ve gönüllülüğü kavramlarının tam olarak anlaşılamamasından dolayı üyelik ve delege müessesesi ile ilgili riskler oluşmaktadır. Kızılay Derneği üyeliği ile ilgili olarak üyelikten beklentiler, üye profili, üye sayısı gibi hususlar açısından belirsizlikler giderilmemiştir.

Şube tanımı ve şubelerin amaçları, Derneğin genel amaç ve işlevlerine uygun olarak tasarlanmamıştır. Çoğu zaman, temsilcilik ile yürütülmesi gereken faaliyetler için şube örgütlenmesi yoluna gidildiği görülmüştür. Ayrıca, çeşitli amaçlarla tabela şube oluşumlarına ilişkin risklerin varlığı giderilmemiştir.

Genel Merkez Genel Kurulu, Derneğin amaçlarını ve faaliyetlerini belirlemede ve faaliyet sonuçlarını değerlendirmede işlevsel ve yeterli katkı sağla(ya)mamaktadır. Bu nedenle,
Genel Merkez Yönetim Kurulu; fiilen, politika oluşturmaktan uygulamaya kadar tüm alan ve işlemlerden yetkili ve görevli tek organ haline gelmiştir."
CİHAN

Yorumlar