Davutoğlu: Uluslararası toplumun harekete geçmesi lazım

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye Ulusal Koalisyonu üyeleri ile görüştü. Basına kapalı gerçekleşen görüşme öncesi konuşan Davutoğlu, “Bizim çabalarımız Suriye halkının acılarının dinmesi için yeterli değil.

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu: Uluslararası toplumun harekete geçmesi lazım

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye Ulusal Koalisyonu üyeleri ile görüştü. Basına kapalı gerçekleşen görüşme öncesi konuşan Davutoğlu, “Bizim çabalarımız Suriye halkının acılarının dinmesi için yeterli değil. Uluslararası toplumun derhal harekete geçmesi, Suriye Ulusal Koalisyonu'nun da birliğini muhafaza etmesi lazım.” dedi.

Bakan Davutoğlu, Suriye Ulusal Koalisyonu üyeleri ile Ortaköy’de bulunan Feriye Lokantası’nda görüştü. Görüşme basına kapalı gerçekleşti. Görüşmenin içeriğine ve Suriye’de yaşananlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Davutoğlu, Cenevre 2 Konferansı öncesindeki hazırlıklara da değindi.

Suriye’deki iç savaş sonrası 7 milyon insanın evsiz kaldığını, yaklaşık 2 milyon insanın mülteci konumuna düştüğünü ve yüz binlerce insanın da hayatını kaybettiğini anlatan Davutoğlu, Suriye’de sivil halka yönelik saldırıların hala sürdüğüne vurgu yaptı.

2014 yılının ilk günlerinde büyük bir sınavla karşı karşıya olduklarını kaydeden Davutoğlu, “Cenevre 2 Konferansı’nın hazırlıkları devam ediyor. Bu gayri insani saldırıların devam ediyor olması, Suriye rejiminin bütün iyi niyetli çabalardan nasıl yanlış sonuçlar çıkardığının bir işareti. Suriye Ulusal Koalisyonu en başından itibaren Suriye halkının iradesini yansıtan her türlü siyasi sürece destek verdi ancak buna rağmen saldırılar artarak sürdü. Bu saldırılar sivil kesimlerin yoğun yaşadığı şehirlerde, Halep’te Şam’ın bazı kesimlerinde gayri insani bir boyut taşıdı.” ifadelerini kullandı.

Suriye Ulusal Koalisyonu ile değerlendirme toplantısı yapacaklarını anlatan Davutoğlu, “Biz Türkiye olarak Suriye halkının haklı taleplerini ve iradesini yansıtan sürece destek verdik destek vermeye de devam edeceğiz. Önümüzdeki günlerde bölge ülkeleri ile ve Suriye’nin dostları olarak istişareleri sürdüreceğiz. Cenevre 2’ye Suriye halkının en güçlü şeklide gitmesi temennimiz. Biz her zaman Suriye Ulusal Konseyi’ne destek verdik, vermeye devam edeceğiz. Umarız, 2013’te büyük acılar çekmiş olan Suriye halkının acıları 2014’te diner. Bunun için birinci sorumluluk uluslar arası toplumun üzerindedir. Türkiye olarak 700 bini aşan Suriyeliye kucak açtık. Önümüzdeki haftalarda da komşu ülkelerle bir toplantı düzenleyeceğiz. Bizim çabalarımız Suriye halkının acılarının dinmesi için yeterli değil. Uluslararası toplumun derhal harekete geçmesi lazım. Suriye Ulusal Koalisyonu'nun da birliğini muhafaza etmesi lazım. Önümüzdeki birkaç hafta çok kritik.” şeklinde konuştu.

JARBA: KINAMA DEĞİL, FİİLİ MÜDAHALE İSTİYORUZ

Suriye Ulusal Koalisyon Başkanı Ahmad Jarba da Suriye halkına en büyük desteği Türkiye’nin verdiğini vurguladı. Jarba, sözlerini şöyle sürdürdü: “Suriye’de çok acı yaşandı. Türkiye olmasaydı Suriye acınacak durumda olurdu. Suriye halkının temsil eden meşru yapı olarak buradayız. Türkiye her konuda bize destek verdi. Cenevre’ye gitme kararı alınmasına rağmen acılar daha da arttı. Batılı ülkelerle olsun Arap ülkelerle olsun bunları konuştuk. Biz artık ülkelerden kınama değil fiili destek istiyoruz.”
CİHAN

Yorumlar