Davutoğlu: Kriz masasınca teyit edilmemiş hiçbir bilgiye itibar edilmemelidir

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 4 bakanın katıldığı ‘Musul Zirvesi’nin ardından açıklamalarda bulundu. Bakanlıkların temsilciliklerinin yer aldığı 24 saat çalışan bir kriz masası oluşturulduğunu kaydeden Davutoğlu, “Bütün...

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu: Kriz masasınca teyit edilmemiş hiçbir bilgiye itibar edilmemelidir

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 4 bakanın katıldığı ‘Musul Zirvesi’nin ardından açıklamalarda bulundu. Bakanlıkların temsilciliklerinin yer aldığı 24 saat çalışan bir kriz masası oluşturulduğunu kaydeden Davutoğlu, “Bütün bu tespitler çerçevesinde her gün saat 13.00 ve 18.00’de iki kere kriz masası koordinatörümüz Bakan Yardımcımız Naci Koru tarafından bilgilendirme yapılacak. Olağanüstü bir durum olduğunda arada da bilgilendirme yapılacak. Siyasal nitelikli bir açıklama gerektiğinde, sadece bu konularda yetkili bakanlar cevap verecek. Tabi siyasi irade başbakanımızın bizzat ifade etmesi gereken husus olduğunda kendisi ifade edecek. Bunun dışında herhangi bir şekilde özel ya da diğer kaynaklardan gelecek bilgilere itibar edilmemesini rica ediyoruz. Kriz masasınca teyit edilmemiş hiçbir bilgiye itibar edilmemelidir.” dedi.

Dışişleri Bakanlığı'nda, Musul'daki krizle ilgili koordinasyon toplantısı yapıldı. Toplantıya, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Gümrük Bakanlığı yetkilileri katıldı. Toplantının ardından Davutoğlu basın toplantısı düzenledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak ve Türkiye’nin dost ve kardeş ülke olduğunu belirterek, “Zor günlerinde bütün dost ve kardeş ülkenin yanında olduğumuz gibi Iraklı kardeşlerimizin yanındayız. Bugünkü toplantımızda aldığımız en önemli kararlardan biri Irak’la olan işbirliğimizin kesintisiz devam edeceğidir.” diye konuştu.

Bugünkü toplantıda alınan en önemli kararlardan birinin, Irak’la olan işbirliğinin kesintisiz devam etmesi olduğunu belirten Davutoğlu, “Irak’ta yürütmekte olduğumuz çalışmalar ve üstlendiğimiz projeler bundan sonra da aynı kararlılıkla devam edecek.” diye ifade etti. Bugün yapılan toplantıda, iki ana hususu ele aldıklarını ve bunların ilkinin tespit olduğunu ifade eden Davutoğlu, “Irak’ta bölgeleri tek tek ele alarak MİT müsteşarımızın da katıldığı bir çalışmada tek tek ele alarak güvenlik testlerini gözden geçirdik. Bugün yaptığımız bakanlık açıklamasında da fark etmişsinizdir riskli bölgeler tanımlanmaktadır. Riskli bölgelerin dışında kalan alanlarda şu anda vatandaşlarımız için güvenlik riski olmayan alanlarda yürüyen işbirlik çalışmalarımızın hiçbir şekilde akamete uğramaması, Irak’a duyduğumuz güven ve Irak’ın bize duyduğu güven açısından önemlidir. O bakımdan bu kriz döneminde krizi münhasır olarak nerelerde olduğu ve nerelere yayılabileceği konusunda bir tespit çalışması yaptık. Tek tek vilayetleri ele aldık. Tek tek oradaki vatandaşlarımızın mevcudiyetlerini gözden geçirdik. Şirketlerimizin durumlarını ele aldık üstlenilen projeleri ele aldık. Kriz bölgesi dışında kalan alanlarda Irak’la yürüttüğümüz işbirliği çalışmalarının sürmesine verdiğimiz önemi bir kez daha vurgulamak isterim. Ama bununla birlikte kriz bölgesinde olan gelişmeleri de tabiri caizse saat ve saat takip etmek ve oradaki vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını her an gözetmek sorumluluğumuz var.” şeklinde konuştu.

"MAHSUR KALAN 31 ŞOFÖRÜMÜZLE KONSOLOSLUK GENEL MÜDÜRÜMÜZ HER GÜN GÖRÜŞÜYOR"

Bakanlıkların temsilciliklerinin yer aldığı, 24 saat çalışan bir kriz masası oluşturulduğunu ifade eden Davutoğlu, “Zaten bu kriz masası Dışişleri Bakanlığı bünyesinde vardı. Şimdi bunun kapsamını genişletiyoruz. Ekonomi, Enerji, Ulaştırma ve Gümrük bakanlığımızdan temsilcilerin olduğu 24 saat vatandaşımızdan gelen talepleri karşılamak üzere bakanlıklar arası bir kriz merkezi kuruyoruz. Bu kriz merkezi ilk aşamada hem sorulara cevap verecek hem de bu sorulara muhtemel olarak gelişebilecek olayları göz önünde bulundurarak bir şekilde günlük resimler çekecek tabiri caizse. Libya’daki tahliyeyi ne kadar büyük bir başarı ile gerçekleştirdiğimizi herkesin zihinlerinde. 10 gün içinde 25 bin vatandaşımızı tahliye etme başarısı göstermiş bir devletten, hükümet tecrübsinden bahsediyoruz. Libya’ya göre Irak’ın farkı toplu bir tahliye düşüncesi içinde değiliz. İşbirliği projelerimiz devam edecek. Böyle bir ihtiyaç yaptığımız risk analizleri çerçevesinde belli bölgeleri dışında yok olduğu zamanda günlük değerlendirmelerle tekrar hesaplayacağız. Bir önemli faktörde şudur Irak’taki mevcudiyetimiz çok daha hareketli ve ulaştırma ağırlıklı bir mevcudiyettir. Dolayısıyla binlerce TIR’ın günlük seyri sefer halinde olduğu, son derece hareketli dinamik bir konjektürden bahsediyoruz. Dolayısıyla birkaç gündür bizzat takip ettiğimiz gerekçelere baktığımızda bir gün bir vilayette olan TIR, başka bir gün başka bir vilayette olabiliyor, ve sürekli hareket halinde.” açıklamasında bulundu.

Bugün yapılacak çalışmalarla Gümrük ve Ticaret Bakanlığız ve Ulaştırma Bakanlığı koordinasyonunda bütün bilgi ağları birleştirilerek, her bir giren araba plakası da dahil olmak üzere tespit edileceğini anlatan Davutoğlu, şöyle dedi: “Nerede olduklarıyla ilgili sürekli takip çalışması yürüteceğiz. Şu andan itibaren bu anlamda bizim envanterimizi ve günlük incelemelerle takviye edeceğiz. Bir vatandaş soru yönettiğinde araba plakası da dahil olmak üzere şoföre ulaşma imkanı sağlayacak. Şuanda mahsur kalan 31 şoförümüzle konsolosluk genel müdürümüz her gün görüşüyor. İkincisi buna paralel olarak çalışanlarımızın ve şirketlerimizin bulunduğu yerler. Üstlenilen projelerin son durumu gözönünde bulundurularak ekonomi ve enerji bakanlığı koordinasyonunda bütün yirket bilgileri kriz masasında toplanacak şirketlerde çalışanların tek tek irtibat noktaları tespit edilecek ve gerek hareket halindeki tır ve ulaştırma unsurları ve daha sabit görülenler ile daha hareketli olan tablonun her an resmini çekmek suretiyle vatandaşlarımızın durumunu tespit edeceğiz.”

Irak’ta küçük veya büyük bütün şirketlerin her birinin bir temas noktası vermesini isteyeceklerini anlatan Davutoğlu, şöyle devam etti: “Yarından itibaren Uluslararası Nakliyeciler Derneği bütün şirketlerle toplantılar yapacak kriz masası. Bu neticede bunlar detaylı olarak tespit edilecek. Bütün bu tespitler çerçevesinde her gün saat 13.00 ve 18.00’de iki kere kriz masası koordinatörümüz Bakan Yardımcımız Naci Koru tarafından bilgilendirme yapılacak. Olağanüstü bir durum olduğunda arada da bilgilendirme yapılacak. Siyasal nitelikli bir açıklama gerektiğinde sadece bu konularda yetkili bakanlar cevap verecek. Tabi siyasi irade Başbakanımızın bizzat ifade etmesi gereken husus olduğunda kendisi ifade edecek. Bunun dışında herhangi bir şekilde özel ya da diğer kaynaklardan gelecek bilgilere itibar edilmemesini rica ediyoruz. Bir kriz yönetimi içindeyiz vatandaşlarımızın güvenliği söz konusu verilecek her bir haberin yayılacak her bir söz ve söylentinin kendi evlatlarından kardeşlerinden haber bekleyen aileler üzerinde nasıl bir beklenti oluşturacağını hem bu konuda görüş beyan eden şirket ve dernekler hem basın mensuplarımızın dikkatine getirmek istiyorum. Her zaman sizi bilgilendireceğiz. Kriz masasınca teyit edilmemiş hiçbir bilgiye itibar edilmemelidir.” CİHAN

Yorumlar