Davutoğlu: 21. yüzyıl Afrika ve Türkiye'nin yüzyılı olacaktır

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 21. yüzyılın Afrika ve Türkiye'nin yüzyılı olacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Davutoğlu: 21. yüzyıl Afrika ve Türkiye'nin yüzyılı olacaktır

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 21. yüzyılın Afrika ve Türkiye'nin yüzyılı olacağını söyledi. Davutoğlu, ‘‘Afrika'nın yükselişi Türkiye'nin, Türkiye'nin yükselişi Afrika'nın yükselişine destek olacaktır.’’ şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ankara'daki Afrika ülkelerinin büyükelçileriyle çalışma yemeğinde bir araya geldi. Yemeğe; Türkiye'de Büyükelçiliği bulunan Afrika ülkeleriyle aramızda kurulan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanları konumundaki milletvekilleri de katıldı. Burada bir konuşma yapan Davutoğlu, Türkiye’nin Afrika kıtasının geleceğine olan inancının tam olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin bu inanç ve anlayışla Afrika'ya açılım politikasını son on yılda stratejik bir yaklaşımla geliştirdiğini ifade etti.

İkili düzeyde büyük ilerlemeler kaydedildiğini ve 2011’den bu yana Afrika kıtasında 23 yeni büyükelçilik açıldığını ifade eden Bakan Davutoğlu, Türkiye’nin amacının Afrika’nın her ülkesinde temsil edilmek olduğunu belirtti. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bölgesel düzeyde Afrika’daki tüm alt-bölgesel grup ve örgütlerle ilişkilerini geliştiren Türkiye’nin özellikle IGAD ve ECOWAS gibi kuruluşlarla yakın işbirliği içerisinde olduğunu vurguladı. Öte yandan, kıtasal düzeyde de her geçen yıl daha da güçlenen ve tüm Afrika’yı temsil eden Afrika Birliği’yle ilişkilerin stratejik ortaklık seviyesinde olduğunu ve bu yılın ilk yarısında II. Türkiye-Afrika Zirvesi'nin gerçekleştirileceğini söyledi.

Küresel düzeyde de Afrika ülkeleri ve kuruluşlarıyla uluslararası toplumu ilgilendiren her konuda yakın işbirliği içinde olunduğunun altını çizen Davutoğlu, En Az Gelişmiş Ülkeler (EAGÜ) Zirvesi'ne 2011 yılında ev sahipliği yapan Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma konularında Afrika'nın sorunlarının çözümüne önemli katkılar yaptığını ve G-20 içinde EAGÜ konularının takibini Türkiye’nin yaptığını söyledi.

Siyasi düzeyde, artan karşılıklı ziyaretler ve imzalanan sayısız anlaşmalarla ilişkilerin önümüzdeki yıllara yönelik altyapısının önemli ölçüde hayata geçirildiğini vurgulayan Davutoğlu, ekonomik boyutta Afrika ülkeleriyle on yıl önce 9 milyar dolar olan yıllık ticaret hacminin 2012 yılında 23 milyar doları aştığını ve bu rakamın en kısa zamanda 100 milyar dolara çıkartılmasının hedeflendiğini ifade etti. Dışişleri Bakanı, insani boyutta ise son yıllarda önemli bir 'donör' ülke olarak adlandırılan Türkiye’nin yıllık 2 milyar doları aşan insani yardımlarının önemli bir bölümünü Afrika ülkelerine yaptığını söyledi. Kültürel boyutta da Afrika ülkelerinden öğrencilere verilen bursların her sene artığını, sadece Somali'den 1800 öğrencinin Türkiye'de burslu olarak eğitimlerine devam ettiğini ifade etti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu “Türkiye-Afrika ilişkileri bundan sonra daha da gelişerek devam edecektir. Bu bizim için uzun vadeli stratejik bir ilişkidir. Afrika'nın yükselişi Türkiye'nin, Türkiye'nin yükselişi Afrika'nın yükselişine destek olacaktır. Tarihten gelen özel bağlarımızı her alanda güçlendireceğiz. 21. yüzyıl Afrika ve Türkiye'nin yüzyılı olacaktır” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar