Danıştay’ın mesaiye giriş-çıkışta parmak izi kararı

Enerji Bir-Sen tarafından Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) Genel Müdürlüğü'ne mesaiye giriş çıkışta parmak izi uygulaması için açılan davada Ankara 2.

Google Haberlere Abone ol
Danıştay’ın mesaiye giriş-çıkışta parmak izi kararı

Enerji Bir-Sen tarafından Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) Genel Müdürlüğü'ne mesaiye giriş çıkışta parmak izi uygulaması için açılan davada Ankara 2. İdare Mahkemesi'nin verdiği red kararı Yargıtay tarafından yeniden değerlendirilmek üzere bozuldu.

Enerji Bir-Sen yönetiminden yapılan yazılı açıklamada, “Kamuda çalışan memurları yakından ilgilendiren kararda, kamu grevlilerinin mesaiye giriş çıkışlarında parmak izi alınmak suretiyle takip yapılması uygulamasının kişisel bilgilerin paylaşımı ve Anayasa teminatı gerekçeleriyle Yetkili sendika tarafından yargıya taşınmıştı. Ankara 2. İdare Mahkemesi verdiği kararda idarenin bu uygulamasında mevcut yasalara ve Anayasa'ya aykırılık bulunmadığını tespit etmişti. Üst mahkemeye temyize götürülen dosya ile ilgili olarak Danıştay 5. Dairesi bozma kararı verdi ve dosyanın tekrar görüşülmek üzere Ankara 2. İdare Mahkemesi'ne geri gönderdi.” denildi.

“ACİLEN YASAL DÜZENLEME YAPILMASI GEREKİYOR”

Danıştay’ın verdiği kararla ilgili konuşan Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, kamuda çalışan memurların mesaiye giriş çıkışlarda parmak izi uygulamasının kişisel veri alınması olduğundan, kamusal alanda da olsa 'özel hayatın gizliliği' ilkesini ihlal ettiğini, burada elde edilen bilgilerin korunması ile ilgili de herhangi bir yasal düzenleme bulunmadığını söyledi.

Konunun Danıştay 5. Dairesi tarafından dosyanın yeniden değerlendirilmesi için yerel mahkemeye gönderilmesi kararının emsal olması açısından önemli olduğunu belirten Tonbul, “Hali hazırda memurların mesaiye giriş çıkışlarını takip etmek için farklı uygulamalar yapılıyor. Bu uygulamalar konusunda bir an önce yasal düzenleme yapılması gerekmektedir.” dedi. CİHAN

Yorumlar