Cumhurbaşkanlığı için gurbetçiler bulundukları ülkelerde oy kullanabilecek

Yurtdışı Türkler'den Sorumlu Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, dünyanın dört bir tarafında yaşayan gurbetçilerin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bulundukları ülkelerde oy kullanabileceklerinin müjdesini verdi.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanlığı için gurbetçiler bulundukları ülkelerde oy kullanabilecek

Yurtdışı Türkler'den Sorumlu Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, dünyanın dört bir tarafında yaşayan gurbetçilerin Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bulundukları ülkelerde oy kullanabileceklerinin müjdesini verdi.
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topkulukları Başkanlığı Dergisi'ne verdiği mülakatta İşler, yurtdışındaki vatandaşların oy kullanması konusundaki detayları açıkladı.

    Türkiye’de yapılan seçimlerde oy kullanabilmeleri için vatandaşların gümrük kapılarına gelmeleri zorunluluğunun zaman ve emek kaybına neden olduğuna işaret eden İşler, "Bu düzenleme nedeniyle yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın seçimlere katılım oranının çok düşük seviyelerde kalmasına yol açıyordu. 2012 yılında yapılan yasal düzenleme ile yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın bulundukları ülkelerde oy kullanmalarına imkân sağlandı. Türkiye’de yapılacak genel seçim ile cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ve referandumlarda vatandaşlarımız bulundukları ülkelerde oy kullanabilecek. Ağustos ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurtdışındaki vatandaşların ilk defa bulundukları ülkelerde oy kullanabileceklerinin müjdesini vermek isterim. Almanya, Fransa, İngiltere, Belçika ve ABD başta olmak üzere vatandaşlarımız yaşadıkları ülkelerdeki büyükelçilik veya konsolosluklar ile uygun görülen mekânlarda kurulacak sandıklarda oylarını rahat bir şekilde kullanabileceklerdir." dedi.

    "TARİHİ BİR ADIM"

    İşler, vatandaşların oy kullanmasını kolaylaştırmak üzere belirli günde oy kullanması konusunda karar verilerek oyunu o günde kullanmasına imkân sağlanabileceğini aktarıp, şöyle devam etti: "Yurtdışında oy kullanılırken sadece pasaportla değil, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı ile de oy kullanabilme imkânı getirilerek vatandaşlarımıza büyük kolaylık sağlanmıştır. Yurtdışındaki vatandaşlarımızın bulundukları ülkelerde oy kullanma imkânı bulamamaları halinde gümrük kapılarında da oylarını kullanma imkânına sahip olacaklardır. Burada yeni düzenlemeler yapılarak yurtdışı seçmenlerin sadece gümrük kapılarındaki giriş ve çıkışlarda oy kullanma zorunda bırakan düzenleme kaldırılarak seçim sürecinde seçmen olan vatandaşlarımız Türkiye’de olduğu sürece oy verebilme imkânına sahip olacaktır. Vatandaşlarımızın bulundukları ülkelerde oy kullanabilmeleri için öncelikle seçmen kütüğüne kayıtlı olmaları gerekmektedir. Yurtdışı Seçmen Kütüğü’nde kayıtlı olmayan vatandaşlarımızın yurtiçinde nüfus müdürlüklerine, yurtdışında ise konsolosluklarımıza başvurarak 'adres beyanı'nda bulunmaları gerekmektedir. Henüz kayıt yaptırmamış olan vatandaşlarımızın müracaatlarını yaparak seçmen kütüklerine kayıtlarını yaptırmaları önem arz etmektedir. Yurtdışında yaşayan ve seçmen niteliğine sahip olan vatandaşlarımız, adres beyanında bulunmuşlarsa, Yurtdışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı olup olmadıklarını kontrol etmeleri gerekmektedir. Vatandaşlarımızın Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’nın internet sitesinden seçmen kütüklerinde kayıtlı olup olmadıklarını kontrol etmeleri seçimlerde oy kullanmaları açısından büyük önem taşımaktadır. Cumhurbaşkanlığı seçimi başta olmak üzere genel seçimler ve referandumda bulundukları ülkelerde oy kullanma hakkının yurtdışındaki vatandaşlarımıza şimdiden hayırlı olmasını diliyorum."

    Yurtdışında yaşayan vatandaşların iradelerinin sandığa yansıtılması yönünde atılan bu adımı 'tarihi' olarak niteleyen İşler, "Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızda artık anavatanlarındaki iktidarların belirlenmesinde söz sahibi olarak iradelerini daha güçlü şekilde sandığa yansıtma imkânı bulacaklardır." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar