Cumhurbaşkanı Gül: Türkiye için Bosna Hersek’in refahı çok önemlidir

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye için Bosna Hersek’in bütünlüğü, istikrarı ve refahın çok önemli olduğunu ifade ederek, Bosna Hersek’in en kısa sürede NATO ve Avrupa Birliği’ne dahil edilmesini istediklerini kaydetti. Bosna-Hersek...

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Gül: Türkiye için Bosna Hersek’in refahı çok önemlidir

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye için Bosna Hersek’in bütünlüğü, istikrarı ve refahın çok önemli olduğunu ifade ederek, Bosna Hersek’in en kısa sürede NATO ve Avrupa Birliği’ne dahil edilmesini istediklerini kaydetti.

Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, davetlisi olarak Türkiye’ye bir devlet ziyareti gerçekleştiriyor. İki ülke arasında imzalanan anlaşmaların akabinde Cumhurbaşkanı Gül konuk Bosna Hersek Cumhurbaşkanı İzzetbegoviç ile ortak basın açıklamasında bulundu.Türkiye’deki birçok kurumun Bosna Hersek için hayati önemde çalışmalara imza attığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, ''Görüşmelerimizde ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel meseleleri de ele aldık. Balkanlarda başlattığımız üçlü mekanizmaların devamına değindik. Bosna Hersek’in NATO ve AB üyelik süreçlerine ilişkin son durumu gözden geçirdik.'' diyerek Bosna Hersek’in bu kurumlarla bütünleşmesini samimiyetle arzu ettiklerinin altını çizdi.

AB tarafından Bosna Hersek’in üyeliği için geliştirilen yeni yaklaşımı olumlu bulduklarını kaydeden Gül, ''Türkiye için Bosna Hersek’in bütünlüğü, istikrarı ve refahı çok önemlidir. Geçtiğimiz Şubat ayında Bosna Hersek’te gerçekleşen protestoları yakından takip ettik. Göstericilerin şiddete başvurmaları kesinlikle kabul edilemez. Ancak bu gösterilerin altında yatan sebepler de göz ardı arzu edilmez. Bu yüzden Bosna Hersek halkının beklentilerinin karşılanması, sorunlarına çözüm bulunması ve işleyen bir devlet mekanizması çok ciddi ve acil bir ihtiyaçtır.'' ifadelerine yer verdi. Bosna Hersek’te bu yıl genel seçimlerin yapılacağını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Gül, ''Şüphesiz ki Bosna Hersek’in geleceği bu ülke halkının elindedir. Bu bağlamda tahsis ettiğimiz 100 Milyon Euro kredinin hem kalkınmaya hem de geri dönüşlere katkıda bulunduğunu büyük bir memnuniyetle öğrendim.'' şeklinde konuştu.

‘TÜRK YATIRIMCILARI DAHA FAZLA GÖRMEK İSTİYORUZ’

Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’la birçok konuyu ele aldıklarını ifade eden Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı İzetbegoviç, iki ülke arasında tarihi köprüler kadar manevi köprülerin inşa edildiğini ifade etti. Bölgelerindeki istikrar için Türkiye’nin desteğinden dolayı teşekkür eden İzzetbegoviç, ticaret hacminin genişlemesi gerektiğini vurguladı. Tarım ve sanayii alanında Türk yatırımcıları teşvik etmek istediklerini kaydeden konuk cumhurbaşkanı, Türkiye’nin sadece Osmanlı’dan kalan eserleri restore etmediğinden söz ederek ''Türk yatırımcılarını daha fazla görmek istiyoruz. Türkiye’yi ekonomik istikrarından dolayı tebrik etmek istiyoruz. Global dünyada akkettiği yeri kazandığını düşünüyoruz.'' dedi.

CİHAN

Yorumlar