Cumhurbaşkanı Gül: Mahkemeler bağımsız, hep beraber nihai kararı bekleyelim

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, rüşvet ve yolsuzluk operasyonu konusunda Türkiye’de yargının bağımsız olduğunu vurgulayarak, ‘‘Herhangi bir yolsuzluk veya herhangi bir yanlış söz konusu olursa, bunların üstü kapanmaz, kapanamaz.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Gül: Mahkemeler bağımsız, hep beraber nihai kararı bekleyelim

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, rüşvet ve yolsuzluk operasyonu konusunda Türkiye’de yargının bağımsız olduğunu vurgulayarak, ‘‘Herhangi bir yolsuzluk veya herhangi bir yanlış söz konusu olursa, bunların üstü kapanmaz, kapanamaz.’’ dedi.

Türkiye’yi derinden sarsan rüşvet ve yolsuzluk operasyonundan tam bir hafta sonra gazetecilerin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yapılacak şeyin, sakin bir şekilde şeffaf bir ülkede işler nasıl oluyorsa, burada da olmasını hep beraber takip etmek olduğunu belirtti.

Çankaya Köşkü’ndeki ödül töreni ardından düzenlenen resepsiyonda medya kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen Gül, rüşvet ve yolsuzluk operasyonu ardından yaşananlara dair sorulara cevap verdi. Gazetecilerin sorularına tek tek cevap yerine, basın toplantısı olmamasından dolayı ‘ilkesel’ cevap vereceğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, ‘‘Önce şunu söyleyeyim; Türkiye, özellikle son on senede yapılan köklü reformlar, siyasi alanda yapılan reformlar, hukuk alanında yapılan reformlar; bütün bunların yapıldığı bir ülkede herhangi bir yolsuzluk veya herhangi bir yanlış söz konusu olursa, bunların üstü kapanmaz, kapanamaz. Önce bunu bilin. Çünkü Türkiye, bundan onbeş sene önceki Türkiye değil. On sene içinde bu ülkede doğrusu gerçekten olağanüstü reformlar yapıldı. Bundan herkesin rahat olması gerekir.

"YARGI, TARAFSIZ VE BAĞIMSIZDIR"

İddia edilen yolsuzluk konularının mahkemeye taşındığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, ‘‘Yargı, Türkiye’de hepimiz biliyoruz ki hem bağımsız hem tarafsız bir yargı. Demokratik hukuk sistemi içinde bu böyle. Yargıya ulaşan bu şeyleri, mahkeme gayet titiz bir şekilde şüphesiz ki değerlendirip, inceleyecek. Neticede eminim ki hiç kimsenin herhangi bir soru işareti bırakmayacak şekilde nihai kararını verecektir. Dolayısıyla, şu anda bu yargı sürecinin çalışmasına ve neticede bunun, meselenin aslı neyse bunu ortaya çıkartmasına herkesin bunu beklemesi gerekir.’’ diyerek, mahkemelerin bağımsız olduğunu bir kez daha vurguladı.

‘‘DEVLET KURUMLARINDA FARKLI İDEOLOJİLERE SAHİP OLANLAR NORMAL’’

Devletin içerisinde yapılanmalar iddiaları üzerine ise Cumhurbaşkanı Gül, ‘‘Demokratik hukuk devletinde devlet kurumlarında çalışan, bu Silahlı Kuvvetler olur, bu Emniyet olur, bu yargı olur ya da devletin başka kurumları olur. Bu kurumlarda çalışanlar, hepsinin bireysel olarak farklı düşünceleri olabilir, ideolojileri olabilir. Farklı siyasi akımlara bağlı olabilirler. Ama bunların hepsi, devlet ve kamu işleri dışında meşrudur. Devlet ve kamu işleri söz konusu olduğunda, devlet otoritesi ve anayasa, kanunlar ve çalıştıkları kurumların kuralları bağlar. Bunun dışında hiçbir otorite söz konusu olamaz. Ve hiçbir dayanışma söz konusu olamaz. Bütün demokratik hukuk devletlerinde bu böyledir. Bu, bugün için de dün için de bundan sonrası için de temel bir ilkedir.’’ sözlerine yer verdi.

‘‘BU TİP YANLIŞLARA HER ZAMAN DİKKAT ÇEKTİM’’

Ergenekon soruşturmalarında kullanılan bazı yöntemlerin hükümetçe yolsuzluk ve rüşvet soruşturması sırasında tenkit edilmesi sorusu üzerine ise Abdullah Gül, bugün bazı şikayetlerin dillendirildiğini söyleyerek, ‘‘Ben bunlara en başından beri bu tip yanlışlara her zaman dikkat çektim. Bütün bunlar, dediğim gibi demokratik hukuk devleti ilkelerinin en gelişmiş ülkelerde gibi, Türkiye AB ile müzakere yapan bir ülke. Çıkarttığımız birçok reform yasalarını bu çerçevede çıkarttık. Dolasıyla bunların uygulanmasında her dönemde dikkat edilmesi gerekir.’’ dedi.

‘‘NE SÖYLESEM, POLEMİĞE GİRMİŞ OLURUM’’

İsmi rüşvet ve yolsuzluk operasyonuna karışan dört bakanın sorulması üzerine ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ‘‘Sayın Başbakan'la konuştuk. Geniş bir şekilde konuştuk. Kendisinin çeşitli düşünceleri var. Ben de tabii ki düşüncelerimi kendisiyle paylaştım. Hazırlıklarını yapıyor, değerlendirmelerini yapıyor o şimdi. Yurt dışından gelince kendisiyle zaten görüşeceğiz. Ve o zaman duyacaksınız.’’ şeklinde konuştu.

CUMHURBAŞKANI GÜL’DEN ‘SAKİN OLUN’ ÇAĞRISI

Cumhurbaşkanı Gül, yaşanan süreçte gerginliğin düşürülmesi noktasında ise şu sözlere yer verdi: ‘‘Yapılacak şey, sakin bir şekilde, şeffaf bir ülkede işler nasıl oluyorsa burada da olmasını hep beraber takip etmek. Tabii ki düşünceler, görüşler yazılıp çizilir. Ama bunlara ne kadar ilkeli bir şekilde bakılırsa bu o kadar memleketin yararına olur. İlkeli dediğim şey de şu; bir demokratik hukuk devletinde standartlar nasıl olursa öyle olacağıdır. Bunun dışında ne söylesem açıkçası polemiğe girmiş olurum.’’

BAKAN ONAYINA KISA CEVAP

Rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasında ismi geçen dört bakandan bir veya birden fazlasının yeniden bakan olarak kendisinin onayına gelmesi durumunda, onalayıp onaylamayacağının sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, ‘‘Sayın Başbakan'la konuştuk. O açıklar. O zaman görürsünüz.’’ demekle yetindi.

CİHAN

Yorumlar