Cumhurbaşkanı Gül: Güçlü ordumuzun muhafazası gerekir

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Güçlü ordumuzun muhakkak ki muhafaza edilmesi ve devam etmesi gerekir.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Gül: Güçlü ordumuzun muhafazası gerekir

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Güçlü ordumuzun muhakkak ki muhafaza edilmesi ve devam etmesi gerekir." dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ceylan Otel’de Türk-Polonya İş Forumu’nun kapanış toplantısına katıldı. Toplantıya Türk ve Polonyalı iş adamlarının yanı sıra Polonya Cumhurbaşkanı Bronistaw Komorowski da katıldı. Türkiye ile Polonya’nın ilişkilerinin 600 yıla yaklaştığını belirten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "6 asırdır Polonyalılar ve Türkler dost. Bu kadar uzun süre dostluk kurmuş olan dünyada çok az millet var. Osmanlı İmparatorluğu ve Polonya’daki Lehistan krallığı zamanında da köklü dostluklarımız vardı. O zaman başlayan dostluk şu anda da devam etmektedir. Polonya ile siyasi ve askeri alanda mükemmel bir iş birliğimiz var. Kısa süre içerisindeki gerçekleşen bu başarıdan dolayı Polonya’yı tebrik ediyoruz." dedi.

Avrupa Birliği içinde ekonomik krizde en az sıkıntı çeken ülkelerden birisinin Polonya olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, "NATO içerisindeki müttefikliğimiz dolayısıyla savunma konularında Polonya ile ortak görüşümüz var. Türkiye ve Polonya’nın makro ekonomik dengeleri çok sağlam. 80 milyonu aşan nüfusuyla Türkiye ile AB’nin 6. Büyük ekonomisi olan Polonya arasında muhakkak bir potansiyel vardır. Dünya ticaretinin artış oranına göre iki ülke arasında çok fazla ticaretimiz arttı." diye konuştu.

"MÜTEAHİTLİKTE ÖNEMLİ BAŞARILARA İMZA ATIYORUZ"

Türkiye’nin Gümrük Birliği’ne üye olmasına rağmen, AB ile olan vize problemine değinen Abdullah Gül, “İş adamları mallarını fuarlara gönderiyor ama vize nedeniyle iş adamları mallarını sergilerken, kendileri gitmekte zorluk yaşıyor. Değerli dostum (Polonya Cumhurbaşkanı Bronistaw Komorowski) bunun düzeltilmesi için çaba gösterecektir. Bu kadar büyük ekonomileri olan iki ülkenin karşılıklı yatırımı az. Türklerin Polonya’da yatırımı 37 milyon dolar iken, Polonyalıların Türkiye’de yatırım 27 milyar dolar. Bu rakamların artabileceğine inanıyorum. Türkiye’nin yatırım cazibesi çok yüksek. Türk müteahhitleri dünyada çok başarılılar. Müteahhitlik alanında çok büyük projelere imza atıyoruz. Büyük rakamlar söz konusu. 2012 yılında Türk müteahhitlerin dünyada aldığı iş 26 milyar dolar. Geçen yıl ise bu rakam 30 milyar doları geçti. Bunlar çevredeki ülkelerde yapılıyor. Sizinle de yapabiliriz. AB fonlarıyla Polonya’da alt yapıyı çalışmaları yapılıyor. Türk müteahhitlerin oralarda rol almasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Savunma sanayisinin çok önemli olduğunu belirten Gül, "Cumhurbaşkanı Komorowski savunma bakanlığı yaptı. Ben de dışişleri bakanlığı… Savunma ve güvenlik konularına Polonya’nın çok önem verdiğini biliyorum. Türkiye, NATO’da ikinci büyük ordusu olan ülke. Bölgemizde ve çevremizde problemler çözülmediği için kalıcı barış tesis edilmediği için AB içindeki rahatlığı hissedemeyiz. Güçlü ordumuzun muhakkak ki muhafaza edilmesi ve devam etmesi gerekir. Ordumuzun şüphesiz ki ihtiyaçlarının da önemli bir kısmını Türkiye’deki üretimle sağlıyoruz. Savunma sanayimizde çok büyük bir gelişme var. Polonya’da da güçlü bir sanayi olduğu için, onlar da buna önem veriyorlar. Savunma ve uçak sanayide aslında ilişkilere devletin ilk yıllarında başladık. Kayseri’de tayyare fabrikasında B 24 uçakları üretildi ve bunlar ihraç edildi." şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar