Cumhurbaşkanı Gül: Esas sorun mahkeme kararlarının uzun sürmesi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tutukluluk süresinin 5 yıla indirilmesiyle gündeme gelen tahliyeler konusunda ‘‘5 yıl içinde eğer suçüstü yapılan olaylarda bile, failleri yakalanmış olaylarla ilgili bile kesin karar verilemiyorsa hepimizin ciddi ciddi düşünm.

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Gül: Esas sorun mahkeme kararlarının uzun sürmesi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tutukluluk süresinin 5 yıla indirilmesiyle gündeme gelen tahliyeler konusunda ‘‘5 yıl içinde eğer suçüstü yapılan olaylarda bile, failleri yakalanmış olaylarla ilgili bile kesin karar verilemiyorsa hepimizin ciddi ciddi düşünmemiz gerekir.’’ şeklinde konuştu

    Nijer Cumhurbaşkanı Issoufou Mahamadou'yu Çankaya Köşkü’nde kabul eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, düzenlenen ortak basın toplantısında gündeme dair sorulara cevap verdi. Tutukluluk süresinin 5 yıla indirilmesini içeren düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle gündeme gelen tahliyelerin sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, esas sorunun mahkemelerin karar vermesinde çok uzun zaman geçmesi olduğunu ifade etti. Abdullah Gül, ‘‘Esas sorun mahkemelerin kararlarını vermesinde bu kadar uzun zamanın geçmesi. Beş yıl içinde eğer suçüstü yapılan olaylarda bile, failleri yakalanmış olaylarla ilgili bile kesin karar verilemiyorsa hepimizin ciddi ciddi düşünmemiz gerekir.’’ dedi.

    "HİZBULLAH DAVASINDA DA TAHLİYELER OLDU"

    Hizbullah davasında 10 yıl içinde mahkemelerin neticelenmemesinden dolayı tahliyelerin gerçekleştiğine dikkat çeken Gül, ‘‘Bir taraftan uzun tutukluluk süreleri bir nevi cezaya dönüşüyor. Bunu gidermek gerekiyor. Diğer taraftan bu kadar uzun süre içinde karar verememek, bu kabul edilebilir bir şey değil.’’ şeklinde konuştu.

    Danıştay davasında da faillerin yakalandığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, ‘‘Aynı gün failler yakalanmış ama bu kadar süre geçmiş. Dolayısıyla bunların çok ciddi şekilde konuşulması, gerekli tedbirlerin yargı sürecini hızlandırmayla ilgili alınmasının gerekliliğine inanıyorum.’’ diye konuştu. Bu çerçevede Yargıtay ve Danıştay’ın üye sayılarının artırıldığını kaydeden Gül, ‘‘Hala sorunun bu şekilde devam ediyor olması bizim çok ciddi meselelerimizden muhakkak ki birisidir. Sadece siyasi konular söz konusu olunca kamuoyu tartışıyor. Ama bir de siyasi olmayan konular, davalar var. Onların da kederi, sıkıntısı hiçbirinize ulaşmıyor. O açıdan ülke olarak ciddi bir şekilde bakmamız ve bunları tartışıp çözümü kısa sürede bulmamız gerekir.’’ ifadelerini kullandı.

    CUMHURBAŞKANI GÜL’DEN BERKİN ELVAN DEĞERLENDİRMESİ

    Cumhurbaşkanı Gül, Berkin Elvan’ın hayatını kaybetmesi üzerine çıkan gerginliğin hatırlatılması üzerine ‘‘Bugün sabah görünce televizyonlardan haberi üzüldüm gerçekten. Olay meydana geldiğinde 14 yaşında bir çocuğumuzdu. Bugün hayatını kaybettiğini öğrendim. Bütün ailesine başsağlığı diliyorum. Acılarını paylaşıyorum. Bugün yeni bir olay yaşanmaması için herkesin dikkatli olması gerektiğini, yeni acıların yaşanmasına fırsat verilmemesinin altını bir kez daha çizmek isterim.’’ şeklinde konuştu. Gül, dün, gösterilmesi gereken hassasiyeti İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile paylaştığını ifade etti. CİHAN

Yorumlar