Cumhurbaşkanı Eroğlu’na fahri doktora unvanı verildi

Sivas'ta bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'na Cumhuriyet Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi. Fahri doktora töreninin ardından Cumhurbaşkanı Eroğlu, ‘Kıbrıs’ın dünü, bugünü...

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı Eroğlu’na fahri doktora unvanı verildi

Sivas'ta bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'na Cumhuriyet Üniversitesi tarafından

fahri doktora unvanı verildi.

Fahri doktora töreninin ardından Cumhurbaşkanı Eroğlu, ‘Kıbrıs’ın dünü, bugünü ve yarını’ konulu konferans verdi. Eroğlu konuşmasında, Kıbrıs konusunun milli bir dava olduğuna vurgu yaparak, “Kıbrıs davası sadece Kıbrıs Türk halkının davası değil, anavatan Türkiye’nin ve Türk halkının milli davasıdır. Onun için bugüne kadar el ele gönül gönüle vermiş olduğumuz mücadeleyle kurduğumuz devletin bugün Cumhurbaşkanı olarak sizlere hitap etme şansı buluyorum.” dedi.

Kıbrıs’ın en önemli enerji kaynaklarının geçtiği güzergahta bulunduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Büyük enerji kaynaklarına yakındır ve miktarı kesin olmamakla birlikte kendi etrafında bulunan çok önemli doğal kaynaklara da sahiptir. Tabi enerji kaynaklarının günümü dünyasında barışa değil, daha ziyade çatışmaya neden olduğu gerçeğini bu noktada dikkat çekmek istiyorum. Ancak biz dün olduğu gibi bugünde barıştan yana daha mutlu ve adil bir dünya arzusundayız.” şeklinde konuştu.

“RUMLAR HEP TÜRK TARAFINI SUÇLUYOR”

Güney Kıbrıs ile yapılan müzakerelere de değinen Eroğlu, hep suçlananın Türk tarafı olduğundan yakınarak, “Rumlar uzlaşma istiyor, Türk tarafı reddediyormuş gibi bir propagandayı maalesef dünya devletlerinin aklına ve fikrine yerleştirmişlerdir.” ifdalerini kullandı.

“BİDEN, RUM LİDERİNİN NASIL CAYDIĞINI GÖRDÜ”

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Kıbrıs ziyaretinden söz eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Biden ile Kıbrıs’ta bir araya geldiklerini anlatarak, şöyle devam etti: “Gece bize verdiği yemekte Rum lideri Anastasiadis’in alınan bir karardan 5 dakika sonra caydığını gördü. Rumların gündeminde Maraş vardı. Onlara göre Biden gelecek ve Maraş’ı onlara verecekti. Yemekte Rum lideri konuyu açtı, ben gerekçelerini ortaya koydum. Konu orada kapandı ve biz 4 konuda anlaştık. ABD Başkan Yardımcısı talimat verdi yardımcısına kağıtlara basıldı. 5 dakika içinde Rum lideri ‘yarınki gazeteleri görür gibiyim, yarınki gazetelere ben cevap veremeyeceğim dolayısıyla bugün açıklama olmayacak’ dedi.”

“KIBRIS SORUNUN EN BÜYÜK NEDENİ BM KARARI”

Kıbrıs sorununun çözümsüz kalmasının en büyük nedenini Kıbrıs Cumhuriyeti olarak Rumların kabul edildiği Güvenlik Konseyi'nin kararı olduğunun altını çizen Derviş Eroğlu, şu ifadeleri kullandı:

“1990 yılında Rumlar Avrupa Birliğine müracaat etti. Bize ‘bu bir müracaattır ileri gitmeyecek’ denildi ama ileriye götürüldü ve üye oldular. Şimdi düşünün Rumlar BM üyesi, AB üyesi, bu çözümsüzlükten de zarar görmüyor. Peki niçin anlaşma istesin. Devleti niye paylaşsın Türklerle. Dolayısıyla Rumlara da bazı mesajlar vermeniz gerekir. Ben liderlerine söyledim; Bakın bu son şanstır bu son şansı da kullanamazsak, hakikaten Kıbrıs Türk halkı bir anlaşma olacağı noktasına gelmiştir. Müzakereler uzar ve bu yılın sonuna kadar bir anlaşma olmazsa bu halkı aynı inanç içerisinde bulmak zordur. Gelin bir yol haritası çilelim dediğiniz zaman Anastasiadis masadan kaçıyor. Şimdi 2015 yılının sonunda olabilir demeye başladılar. Bu ucu açık müzakere demek . Müzakerelerin başladığı 1968’den ele alırsak 40 yıl geçmiş. Geriye gidersek 50 yıl olmuş, bir 50 yıl daha Kıbrıs Türk halkında ne kadar sabır kalır. Amaçları zamana oynamak veya Türkiye ile araları bozulur da bize muhtaç kalırlar gibi bir sakat düşünce içinde olabilirler. Takdir edersiniz ki Kıbrıs Türk halkı anavatanına bağlıdır”

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Garnizon Komutanlığı ve Sivas Belediyesini de ziyaret etti. Eroğlu, Sivas programına yarında devam edecek.

CİHAN

Yorumlar