Cumhurbaşkanı adaylığı başvuruları pazar günü başlıyor

Cumhurbaşkanı adaylığı için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bulunan siyasi partilerin gösterdikleri adaylar için başvuru süresi 29 Haziran Pazar günü başlıyor. 3 Temmuz’a kadar sürecek olan adaylık başvuruları için adaylar...

Google Haberlere Abone ol
Cumhurbaşkanı adaylığı başvuruları pazar günü başlıyor

Cumhurbaşkanı adaylığı için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bulunan siyasi partilerin gösterdikleri adaylar için başvuru süresi 29 Haziran Pazar günü başlıyor. 3 Temmuz’a kadar sürecek olan adaylık başvuruları için adaylar Yüksek Seçim Kurulu’na veya TBMM’ye başvurabilecek.

Cumhurbaşkanı adaylığı için başvurular; Yüksek Seçim Kurulu’nca kabul edilen Cumhurbaşkanı Seçiminde Uygulanacak Seçim Takvimi'ne göre, 29 Haziran 2014 Pazar günü başlayıp 3 Temmuz 2014 Perşembe günü saat 17.00'ye kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na veya Yüksek Seçim Kurulu’na yapılacak. Aday gösterme süresinin sona erdiği 3 Temmuz 2014 Perşembe günü saat 17.00'den sonra hiçbir şekilde yeni aday gösterilemeyecek. Başvurunun Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na yapılması halinde ise tüm bilgi ve belgeler başvuru süresinin bitiminden itibaren yirmi dört saat içinde 4 Temmuz 2014 Cuma günü saat 17.00'ye kadar Yüksek Seçim Kurulu'na elden teslim edilecek.

Her bir siyasi partinin bir aday için teklifte bulunabileceği seçim için genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek. İlk oylamada çoğunluk sağlanamazsa, oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılacak. İkinci oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış olan iki aday katılacak ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday cumhurbaşkanı seçilecek.

GEÇİCİ ADAY LİSTESİ VE İTİRAZ SÜRESİ RESMÎ GAZETE’DE YAYIMLANACAK

Adaylarla ilgili bilgi ve belgelerde eksiklik tespit edilmesi hâlinde ise Yüksek Seçim Kurulu’nca, eksikliklerin giderilmesi için 5 günlük süre verilecek. Eksikliklerin, verilen süre içinde aday tarafından giderilmemesi hâlinde, aday kendiliğinden adaylıktan çekilmiş sayılacak. Yüksek Seçim Kurulu, adaylar hakkında yaptığı inceleme sonucunda seçilme yeterliğini ve aday gösterilme şartlarını taşıyanları gösteren geçici aday listesini belirleyecek, geçici aday listesi ve itiraz süresi Resmî Gazete’de yayımlanacak. 40 yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, yine kırk yaşını doldurmuş, yüksek öğrenim yapmış ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları cumhurbaşkanı adayı gösterilebilecek.

11 TEMMUZ 2014 CUMA GÜNÜ KESİN ADAY LİSTESİ RESMÎ GAZETE'DE YAYIMLANACAK

Yüksek Seçim Kurulu tarafından, 5 Temmuz 2014 Cumartesi günü yapılacak inceleme sonucunda adaylarla ilgili bilgi ve belgelerde eksiklik tespit edilmesi halinde eksikliklerin giderilmesi için 7 Temmuz 2014 Pazartesi günü saat 17.00'ye kadar süre verilerek, adaya yazılı bildirimde bulunabilecek. Yüksek Seçim Kurulu’nca cumhurbaşkanı adaylarının bilgi ve belgeleri üzerinde yapılacak inceleme sonucunda seçilme yeterliğini ve aday gösterilme şartlarını taşıyanları gösteren geçici aday listesi düzenlenerek, 8 Temmuz 2014 Salı günü Resmî Gazete'de yayımlanacak. Cumhurbaşkanı adaylarına veya geçici aday listesine alınmamaya ilişkin Yüksek Seçim Kurulu’na doğrudan yapılacak itirazlar, geçici aday listesinin Resmî Gazete'de yayımlandığı 8 Temmuz 2014 Salı günü saat 08.00'de başlayıp 09 Temmuz 2014 Çarşamba günü saat 17.00'de sona erecek. Cumhurbaşkanı geçici aday listesine yapılan itirazlar, Yüksek Seçim Kurulunca 10 Temmuz 2014 Perşembe günü saat 17.00'ye kadar karara bağlanarak, 11 Temmuz 2014 Cuma günü kesin aday listesi Resmî Gazete'de yayımlanacak. Adaylıktan vazgeçme doğrudan ve şahsen Yüksek Seçim Kurulu’na yapılacak. Kesin aday listesinin Resmî Gazete'de yayımından itibaren oy verme günü saat 17.00'ye kadar ölüm veya adaylıktan vazgeçme nedeniyle meydana gelebilecek eksilmeler kesin aday listesinde değişiklik yapılmasını gerektirmeyecek.

İSTENECEK BELGELER

Cumhurbaşkanı seçiminde adaylardan istenecek belgeler ise şöyle: "Aday gösterenlerin milletvekili olduğunu gösterir; kimlik belgesinin onaylı örneği veya Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'ndan alınmış belge örneği, adayın, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını gösteren nüfus cüzdanı örneği, yüksek öğrenim yapmış olduğunu gösteren onaylı diploma örneği, imzasını içeren yazılı muvafakati, Adalet Bakanlığı Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'nden alınan adlî sicil ve arşiv kaydının aslı, 6 adet arka fonu beyaz vesikalık renkli fotoğrafları ile fotoğrafın yüksek çözünürlüklü elektronik ortamda hazırlanmış hâli.”

CİHAN

Yorumlar