Çömlek ustası Salim Usta, engellilere çömlek sanatını gösterdi

Bandırma Engelli ve Engelli Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından davet edilen çömlek ustası Salim Yaşar Usta, engelli vatandaşlara çömlek sanatını gösterdi. Bilecik'e bağlı Pazaryeri ilçesinde mesleğini sürdüren 60 yıllık...

Google Haberlere Abone ol
Çömlek ustası Salim Usta, engellilere çömlek sanatını gösterdi

Bandırma Engelli ve Engelli Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından davet edilen çömlek ustası Salim Yaşar Usta, engelli vatandaşlara çömlek sanatını gösterdi.

Bilecik'e bağlı Pazaryeri ilçesinde mesleğini sürdüren 60 yıllık çömlek ustası Yaşar, derneğin davetlisi olarak geldiği Bandırma’da engelli vatandaşlara çömlek yapımını gösterdi. Derneğin sahil bandında bulunan çay bahçesinde gerçekleştirilen etkinliğe engelliler yoğun ilgi gösterdi. Çömlekçilik mesleğinin 500 yıllık bir geçmişi olduğunu söyleyen Çömlek ustası Salim Yaşar, engelli vatandaşlar tarafından çömlekçiliğe ilgi gösterilmesinden dolayı memnun olduğunu söyledi. Yaşar, kendisinin bu mesleği 60 yıldır sürdürdüğünü ancak gençlerin mesleğe ilgi göstermediğini belirterek, “Meslekte yetiştirmek için çırak bulamıyoruz. Gençler bu mesleğe önem vermiyor. Onlar daha çok sosyal güvencesi olan işleri tercih ediyor. Hâlbuki bugünkü şartlarda sosyal güvenceye kendileri sahip olabilirler ama kimse yapmıyor. Yapanlar da hep benim gibi yaşlı insanlar.” dedi.

Çömlek ustası Salim Yaşar'ın elindeki çamurdan çömlek, testi ve vazoların yapılışını meraklı gözlerle izleyen engelli vatandaşlar, ilk kez bir çömleğin yapılışına şahit olduklarını, çok beğendiklerini ifade ettiler.

Bandırma Engelli ve Engelli Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hüseyin Uçar, "Engelli arkadaşlarımızın engelli dostlarımızın, bir sanat bir yaşam biçimi haline getirebileceği toprak ve topraktan elde edilebilen günlük yaşamsal ürünlerin sanata dönüştürülmesi için Bilecik'in Pazaryerinde yaşayan Salim Yaşar ustamızı getirdik. Farklı bir etkinlilik farklı bir yaşam olsun diye. Bugün engelli arkadaşlarımız bunu sadece sanatsal yapabilecekleri gibi hayatlarını idare ettirebilecekleri, gelir elde yapabilecekleri bir meslek gibi bir şeydir bu. Çünkü topraktan biliyorsunuz gündelik hayatımızda saksı, vazo, kumbara, testi ve güveç gibi bir sürü ürün var aklımıza haylimize gelebilecek. Bu ürünleri yaparak da belli bir gelir elde edilebileceğini düşündüğümüz için örnek olması için ustamızı getirdik. Salim Yaşar ustamız, 60 yıldır bilfiil bu işi yapan bir ustamızdır. Engellilere değer veren bir kişi olduğu için biz onu buraya getirmeyi tercih ettik. Amaç, engelli arkadaşlarımızı, dostlarımızı buradaki toprakla tanıştırmak. İlk defa engelli arkadaşlarımız bu işin nasıl yapıldığını gördüler. Ve hatta kendileri bile yapmaya kalkanlar bile oldu." Etkinlikte çömlek ustası Salim Yaşar tarafından yapılan çömlekler engelli vatandaşlara hediye edildi.

Dernek Başkanı Hüseyin Uçar; derneğin ayrıca, 17 Mayıs'ta üçüncüsünü düzenleyecekleri geleneksel engelsiz piknikleri olduğunu hatırlattı. Uçar, "Pikniğimiz Erdek eski kamplar yolunda Ant kampın yanındaki Kapıdağ Kampında, araçlarımız saat 09.00 ile 11.00'e kadar iskele altındaki nikah salonunun oradan kalkacaktır." şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar