Çocukları sorgulayan müfettişler, gazetecilerin soruları üzerine polis çağırdı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) talimatıyla özel okul, yurt ve dershanelerde ikna odaları kuran müfettişler, gazetecilerin soruları üzerine polis çağırdı.

Google Haberlere Abone ol
Çocukları sorgulayan müfettişler, gazetecilerin soruları üzerine polis çağırdı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) talimatıyla özel okul, yurt ve dershanelerde ikna odaları kuran müfettişler, gazetecilerin soruları üzerine polis çağırdı. Müfettişler, çocuklarının cep telefonlarını kapattırarak görüntü ve ses alınmasını de engelledi.

Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesinde özel Bahar Kız Yurdu'na gelen müfettişler, öğrencilere siyasi içerikli sorular sormak istedi. Öğrencilerin ve yurt idaresinin itiraz etmesi üzerine ellerinde valilik emrini gösteren müfettişler bunu yapmak zorunda olduklarını belirtti. Bunun üzerine yurt yönetimi yapılan işin hukuksuz olduğunu ifade ederek, olay yerine avukatlarını çağırdı. Müfettişler, gelen avukata bunun gizli bir soruşturma olduğunu, herhangi bir belge ve tutanak gösteremeyeceklerini söyledi.

BASIN MENSUPLARINA TEPKİ GÖSTERDİLER

Üç müfettiş, 19 kız öğrenciyi etüt odasına alarak siyasi içerikli soruların yer aldığı tutanağı zorla doldurtarak imzalatmak istedi. Ancak öğrenciler buna itiraz ederek imzalamadı. Bu arada olayı görüntülemek isteyen basın mensuplarıyla müfettişler arasında tartışma yaşandı. Müfettişler, basın mensuplarına bunun gizli bir soruşturma olduğunu, burasının bir ifade odası olduğunu, bakanlık emriyle ifade odalarının kapısının kapalı tutularak görüntü ve ses alınmasına izin verilmemesinin istendiğini ifade ederek, basın mensuplarına tepki gösterdi. Müfettişler, basın mensuplarının ısrarlı soruları karşısında işlerini engellediği gerekçesiyle polis çağırdı. Ancak müfettişler daha sonra olay yerine gelen polislere şikayetçi olmadıklarını belirtti.

Müfettişlerin gelmesi üzerine yurda çağrılan Av. Gülbin Gül, psikolog ve pedagog olmadan çocukların ifadesinin alınamayacağını, bunun suç olduğunu söyledi. Gül, Anayasa'da fikir inanç, kanaat ve vicdan özgürlüğünün garanti altına alındığını, bunları açıklamaya kimsenin zorlanamayacağını kaydetti. Gül, bu tutanaklarla çocukların açıklama yapmaya zorlandığı dile getirdi.

“BİZE BASKI UYGULADILAR”

Öğrencilerden E.A., E.Y. ve H.T. insanların hükümet eliyle baskı ve sindirilmesine şahit olduklarını söyledi. Öğrenciler, "Bizler eğitim için buradayız. En güzel şekilde eğitimimizi tamamlayıp vatanımıza milletimize faydalı insanlar oluyoruz. Siyasi içerikli baskı olup olmadığını sordular. Yurttan birinin atılıp atılmadığını sordular. Baskı yaptılar TC kimlik numaramızı istediler, biz ifade tutanağını imzalatmak istediler imzalamadık. İmza atmamız konusunda zorlandık." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar