Çocukları elektromanyetik alandan koruyun

Çocukluk çağı lösemilerin en sık görülen kanser hastalığı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, elektromanyetik alan ve fast food konusunda uyarıyor. Bursa Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi Hematoloji Uzmanı Dr. Elif Güner Kazancı, Cihan...

Google Haberlere Abone ol
Çocukları elektromanyetik alandan koruyun

Çocukluk çağı lösemilerin en sık görülen kanser hastalığı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, elektromanyetik alan ve fast food konusunda uyarıyor.

Bursa Dörtçelik Çocuk Hastalıkları Hastanesi Hematoloji Uzmanı Dr. Elif Güner Kazancı, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) yaptığı açıklamada, çocukluk kanserleri konusunda bilgiler verdi. Kanserin kontrolsüz hücre çoğalması olduğunu hatırlatan Dr. Elif Kazancı, kanser hücrelerinin çoğalması ile vücutta kanserin yayıldığını belirtti.

“ÇOCUKLUK ÇAĞI LÖSEMİLERİ EN SIK GÖRDÜĞÜMÜZ KANSER HASTALIĞI”

Kazancı, şunları dile getirdi: “Çocukluk kanserleri de çocuk ölümleri içinde yüzde 5 ile 10’u oluşturmakta. Çocukluk kanserleri en çok bir yaşın altında görülmekte. 14-19 yaş arasında ise pik yapmaktadır. Bir yaşın altında özellikle ailesel ve genetik nedenli kanserleri görüyoruz. Özellikle çocukluk çağı lösemileri en sık gördüğümüz kanser hastalığı. Lösemilerden sonra beyin tümörleri, beyin tümörlerinden sonra lenfoma ile çok karşılaşmaktayız.”

“BİR YAŞIN ALTINDA KANSER TEDAVİSİ ÇOK ZOR”

Bir yaşın altında kanser tedavisinin çok zor olduğunu ve yanıtının güç olduğunu vurgulayan Dr. Kazancı, şöyle devam etti: “Ancak kanser tedavisindeki gelişmelerle kanser tedavisinde başarı artmış durumda. Özellikle kanserlerin yüzde 25’ini oluşturan lösemide, başarı yüzde 80 ile 85 arasında değişmekte. Bakanlığımızın, bu konudaki projeleri ile özellikle kansere yönelik tedavi merkezlerinin oluşturulması ile başarının yüzde 90’ın üzerine çıkartılması hedefleniyor. Bizlerin de hastanemizde bu konuda girişimlerimiz var. Bölgede, çocukluk kanserleri konusunda Uludağ Üniversitesi’nden sonra ikinci bir merkez olarak, lösemili ve kanser hastalarına tedavi imkanı sunmak istiyoruz.”

“FAST FOOD VE MEYVE SUYUNDAKİ KATKI MADDELERİ KANSEROJEN”

Ailelere uyarılarda bulunan Güler Kazancı, şunları söyledi: “Annelerimize, babalarımıza ve çocuklarımıza en büyük önerim, özellikle fast food’dan kaçınmaları. Çünkü karbonhidrat ve yağ fazlalığı, vücutta mutlaka kansere eğilime neden oluyor. Fast food’daki monosodyum gulutamatlar, katlı maddeleri kanserojen. Aynı zamanda hazır meyve sularında da katkı maddeleri bulunmaktadır. Bunun için çocuklarımızın beslenmesinde çok seçici olmamız gerekiyor.”

“ÇOCUKLARIMIZI ELEKTROMANYETİK ALANDAN KORUMALIYIZ”

Bazı meslek gruplarına da dikkat çeken Kazancı, “Mermer işçilerinde görülen asbest, baca temizleyicilerinde görülen katran gibi maddelere bağlı kanser yayılımı artmaktadır. Öncelikle sigaranın akciğer kanserinde çok büyük rolü olduğu ispatlanmış durumda. Bu konuda toplumumuzun duyarlı olması gerekir. Sigaraya karşı büyük önlemler almamız gerekiyor. Bir de çocuklarımızı elektromanyetik alandan korumalıyız. Özellikle cep telefonlarının beyin timörü riski nedeniyle çocuklarımızı bilinçlendirmemiz gerekiyor.” uyarısında bulundu. CİHAN

Yorumlar