Çocuklarda kış hastalıklarına dikkat

Kış mevsiminde özellikle çocuklar daha sık hasta oluyor. Bunun nedeni çocuklarda bağışıklık sisteminin henüz yeterince gelişmiş olmaması, çocukların toplu olarak bulunduğu okul ve kreş gibi yerlerde bu tür hastalıkların kolayca yayılabilmesi.

Google Haberlere Abone ol
Çocuklarda kış hastalıklarına dikkat

Kış mevsiminde özellikle çocuklar daha sık hasta oluyor. Bunun nedeni çocuklarda bağışıklık sisteminin henüz yeterince gelişmiş olmaması, çocukların toplu olarak bulunduğu okul ve kreş gibi yerlerde bu tür hastalıkların kolayca yayılabilmesi. Ayrıca, kış aylarında artan hava kirliliği de çocuklarda solunum yolu hastalıklarını artıran bir faktör.

Kış aylarında çocuklarda en sık görülen hastalıklar ve çocukları bunlardan korumak için yapılması gerekenleri hatırlatan Acıbadem Kayseri Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mahmut Baktır, şunları söyledi: "Kışın çocuklarda en sık görülen hastalıklar üst solunum yolu enfeksiyonları (nezle, grip, tonsilit, orta kulak iltihabı) ve alt solunum yolu enfeksiyonlarıdır (bronşit, bronşiolit, zatürre). Viral ishaller, konjonktivit ve viral döküntülü hastalıklar da kışın artar. Ayrıca, astım ataklarında da belirgin artış gözlenir."

Nezle'nin, kışın en çok görülen çocukluk hastalığı olduğunu belirten Baktır, "200’den fazla virüs tarafından oluşturulur. Aksırık, öksürük, burun tıkanıklığı ve akıntısı, boğazda yanma görülebilir. Bazen ateş de olabilir. Ortalama 1 hafta sürer. Öksürük 2-3 hafta sürebilir. Başka bir komplikasyon yoksa antibiyotik verilmez. İstirahat ve bol sıvı alımı önemlidir. Gerekirse ateş düşürücüler verilebilir." dedi.

Dr. Mahmut Baktır, gribin, influenza virüslerinin neden olduğu, yüksek ateşle seyreden bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, şu bilgileri verdi: "Ateş 39-40 dereceye kadar yükselebilir. Baş ve adale ağrıları mevcuttur. Bağışıklık sistemi bozuk olanlarda ölümcül olabilir. Çok hızlı yayılır. Komplikasyon yoksa tedavide antibiyotik kullanılmaz. İstirahat, bol sıvı ve bol kalori alımı, ateş düşürücülerin kullanımı yeterlidir. Ağır vakalarda anti-viral ilaçlar kullanılabilir. Çok sık hastalanan ve astımı olan çocukları her yıl eylül-kasım ayları arasında grip aşısı yaptırarak ağır grip vakalarından kısmen koruyabiliriz."

Beta mikrobu olarak bilinen A grubu beta hemolitik streptokokların, en önemli tonsilit nedeni olduğunu aktaran Dr. Mahmut Baktır, "Yüksek ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, adale ağrısı ve karın ağrısı ile seyreder. Her tonsilit beta mikrobuna bağlı değildir. Eğer beta mikrobuna bağlı olduğu tespit edilirse mutlaka antibiyotik kullanılmalıdır. Aksi takdirde tüm yaşamını etkileyebilecek akut eklem romatizması, kalp romatizması ve böbrek iltihabına sebep olabilir." diye konuştu.

ORTA KULAK İLTİHABI

Dr. Mahmut Baktır, orta kulak iltihabının ise özellikle 6 ay-2 yaş arasındaki çocuklarda soğuk algınlığından sonra sık görülen bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, "Çocuklarda östaki kanalı daha kısa ve yatay olduğundan mikroplar çabucak orta kulağa ulaşıp iltihap yaparlar. Huzursuzluk, ateş, ilerlerse kulak ağrısı olur. Tedavi edilmezse işitme problemlerine sebep olabilir." şeklinde bilgi verdi.

Zatürrenin virüsler ve bakteriler tarafından oluşturulabildiğini aktaran Dr. Mahmut Baktır, akciğer dokusunu tek veya iki taraflı olarak tutabilen, çoğunlukla üst solunum yolu enfeksiyonunu takiben ortaya çıkan bir hastalık olduğunu söyledi. Baktır, "Mutlaka yüksek ateş vardır. Bunun yanında titreme, terleme, öksürük, balgam, nefes darlığı, solunum adalelerinde çekilme, göğüs ve sırt ağrıları olabilir. Oksijen azlığına bağlı morarma olabilir. Uygun tedavi yapılmazsa ölümle sonuçlanabilir. Kış aylarında görülen solunum yolu enfeksiyonları ve hava kirliliği, astım ataklarını da tetikler. Bu nedenle özellikle astımlı çocukların korunması çok önemlidir." dedi.


CİHAN

Yorumlar