Çocuklar iki yaşına kadar üç dil öğrenebilir!

Konuşma Uzmanı Eyüp Sezer, çocuklar için doğum ile iki yaş aralığının dil edinimi açısından kritik bir periyod olduğunu belirtti. Sezer, “Çocuk bu dönemde duyabildiği ve maruz kaldığı iki ya da üç dili öğrenebilir.” dedi. Liv...

Google Haberlere Abone ol
Çocuklar iki yaşına kadar üç dil öğrenebilir!

Konuşma Uzmanı Eyüp Sezer, çocuklar için doğum ile iki yaş aralığının dil edinimi açısından kritik bir periyod olduğunu belirtti. Sezer, “Çocuk bu dönemde duyabildiği ve maruz kaldığı iki ya da üç dili öğrenebilir.” dedi.

Liv Hospital Konuşma ve Yutma Bozuklukları Uzmanı Eyüp Sezer çocukların dil öğrenimleri ile ilgili bilgiler verdi. Bebeklerin konuşmaya başlamadan iletişime geçebildiğini açıklayan Sezer, “Doğum sonrasında bebekler, uyanık oldukları zamanlarının büyük bir kısmını annelerinin ya da bakıcılarının jest, mimik, seslerini dinleyerek ve izleyerek geçirir. Böylece konuşmalarını sağlayacak organları henüz zihinsel ya da fiziksel olarak denetleyemeseler de dile ilişkin bilgiyi depolar ve yaşantılarıyla ilişkilendirebilir. Ayrıca, iletişim kurma dürtüsü öyle güçlüdür ki, bebekler, ilk sözcüklerini söylemeden çok önce bizimle 'konuşmak' için pek çok farklı yöntem geliştirir. Örneğin, birçok farklı ağlama çeşidi vardır ve ana babalar bir ağlamanın 'açım', bir diğerinin 'canım acıyor', ya da 'rahatsızım', bir başkasının 'sıkıldım, derhal benimle ilgilen' anlamına geldiğini kısa sürede öğrenir.” şeklinde konuştu.

Bebeklerin dil yetisi kazanırken sözcükleri anlamayı ve üretmeyi eşzamanlı olarak öğrenme eğiliminde olduğunu belirten Sezer, ”Bir yaşına doğru bebekler 'dil' benzeri sesler çıkarmaya başlarlar, 'bebeksi konuşma' olarak adlandırabileceğimiz genizsi agulamalar ve gığıldamaların yerini babıldamalar alır. İlk anlamlı sözcükler on ikinci ila yirminci ay arasında söylenir. Bazı bebekler anlamlı sesler çıkarmak için çabalayıp durur, bazıları ise hazır olana kadar bekler. On sekiz ila otuzuncu aylarda bebeğin yeni sözcükleri öğrenme hızı aniden artar. Buna 'adlandırma patlaması' denir. İki üç yaş arasında çocuk konuşmasını basitleştirerek 'bebeksi konuşma' ile yetişkin konuşmasına benzer yapıları kullanmaya başlar. Çocuk 3 ya da 4 yaşına geldiğinde, konuşmasındaki 'bebeksi konuşma' özellikleri azalır, yetişkininkine benzer biçimde anlaşılır ve akıcı olarak konuşmaya başlar.” ifadelerini kullandı.

Doğumla iki yaş arasının dil edinimi için önemli bir periyod olduğunu belirten Sezer sözlerine şu şeklide devam etti: “Çocuk, genel olarak doğumla iki yaş arası ‘dil edinimi için kritik dönem’ diye adlandırabileceğimiz dönemde duyabildiği ve maruz kaldığı iki ya da üç dili öğrenebilir. Fakat edinimin doğası gereği çocuğun iki yaş sonrası konuşmasında maruz kaldığı bu dillerin özelliklerinin bir karışımı karşımıza çıkar ve her bil dile ilişkin ‘izole, ustaca kullanım’ zamanla kazanılır. Dolayısıyla teorikte çift dilli, hatta üç dilli çocuk yetiştirmek mümkündür denilebilir. Burada vurgulanması gereken, doğum ile iki yaş aralığının ‘dil edinimi açısından kritik periyod’ olduğu, dolayısıyla çocuğun tepkileri çok iyi gözlenmeli, olası 'işitme kaybı' olasılığı en başta 'yeni doğan işitme taraması' ile egale edilmeli, sonrasında periyodik değerlendirmelerle çocuktaki dil iletişim gelişimi ilgili uzmanlarca takip edilmelidir.”

CİHAN

Yorumlar