Çocuk mahkumlara işkence iddiası

Ankara Sincan Cezaevi'nden İzmir'in Aliağa ilçesindeki Şakran Cezaevi'ne nakledilen dört çocuk mahkuma işkence yapıldığı ileri süren Av.

Google Haberlere Abone ol
Çocuk mahkumlara işkence iddiası

Ankara Sincan Cezaevi'nden İzmir'in Aliağa ilçesindeki Şakran Cezaevi'ne nakledilen dört çocuk mahkuma işkence yapıldığı ileri süren Av. Gurbet Uçar, suça karışan veya suç işlenmesine göz yuman her kim varsa açığa çıkarılması ve yargılanması gerektiğini söyledi. TAY-DER, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir şubelerinin ortak düzenlediği basın toplantısında konuşan Uçar, Sincan Cezaevi'nde çeşitli suçlardan tutuklu bulunan M.K., M.H.A., H.E. ve F.T. isimli çocukların, gardiyanlar tarafından işkence gördüğünü ve ardından 3 Ocak 2014 günü Şakran Cezaevi'ne sevk edildiklerini ileri sürdü.

Sincan Cezaevi'nde çocuklardan H.E.'nin, hasta olduğu gerekçesiyle ayakta sayım vermediği iddiasıyla gardiyanların çocuklara saldırdığını söyleyen Av. Uçar, "Bu çocuklarla yaptığımız görüşmelerde, vücutlarında işkencenin izlerini gördük. Bir çocuk, kaval kemiğine aldığı şiddetli darbe nedeniyle sağ ayağının üstüne basamamakta ve topallayarak yürümektedir. Bir çocuğun kafasının üç ayrı yerinde, elle tespit edilir şekilde ödem oluşmuştur. Bir çocuğun çenesinin altına üç dört dikiş atılmıştır. Sol kaşının üstünde, fındık büyüklüğünde bir deri parçası tamamen kopacak şekilde bir sıyrık mevcuttur. Küçük yaşlarda devletin yetkili elleri tarafından bizzat travmaya uğratılan bu çocuklar, güvenli olduğu için sürgün edildikleri başka cezaevlerinde, bir kez daha işkencenin mağduru oldular. Bu işkenceleri yapanlar hakkında idari ya da adli bir soruşturma açılmadığı gibi her gün işlerinin başına gidip gelmektedirler." dedi.

Yaşananların, Türk Ceza Kanunu'nun 94. maddesinde tanımı bulunan "işkence" olduğunu dile getiren Gurbet Uçar, "Cezaevi duvarları ardında, duvarların saklayacağını umarak suç işleyen, suça karışan veya suç işlenmesine göz yuman her kim varsa açığa çıkarılması ve yargılanması konusundaki kararlılığımızı belirterek konunun takipçisi olacağız." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar