"Çocuk istismarı vakaları sosyal hizmetlere bildirilmeli"

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından 'İhmallerden Kaynaklanan Çocuk Ölümleri' konulu panel yapıldı. Sosyal Hizmetler Uzmanı Fedai Bağcivan, Çocuk İhmal ve İstismarından Sosyal Hizmet...

Google Haberlere Abone ol
"Çocuk istismarı vakaları sosyal hizmetlere bildirilmeli"

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından 'İhmallerden Kaynaklanan Çocuk Ölümleri' konulu panel yapıldı. Sosyal Hizmetler Uzmanı Fedai Bağcivan, Çocuk İhmal ve İstismarından Sosyal Hizmet Yaklaşımı konulu sunumunu yaptı. En çok çocuk ölümünün fiziksel istismardan kaynaklandığını vurgulayan Bağcivanci, şiddetin gittikçe arttığını söyledi ve çocuk istismarı vakalarının sosyal hizmetlere bildirilmesi gerektiğini dile getirdi.

AİÇÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kemal Polat’ın başkanlığını yaptığı panele konuşmacı olarak Uzm. Dr. Ruken Kocalar, Uzm. Psikiyatrist Mutlu KARAKUŞ, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Öğr. Gör. Sultanberk Halmatov ve Sosyal Hizmetler Uzmanı Fedai Bağcivan yer aldı. Nezehat Çeçen Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa AİÇÜ idari ve akademik personelleri ve öğrencileri katıldı.

Uzm. Psikiyatrist Mutlu Karakuş’ un sunumu ile başlayan panelde Karakuş ihmallerden Kaynaklanan Çocuk Ölümlerinin tarihçesinden örnek olaylardan ve risk faktörlerinden bahsetti. Risk kaynaklarının aile, çocuk ve sosyal çevre olduğunu söyleyen Karakuş bölgemiz için en önemli risk faktörlerinin yoksulluk ve sosyal çevre olduğunu ifade etti.

Panele Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Öğr. Gör. Sultanberk Halmatov’un “Çocuklara Ölüm Kavramı ve Yas” konulu sunumu ile devam edildi. Çok küçük yaşta çocukların yakınlarının kayıplarından etkilendiğini söyleyen Halmatov, çocuğun yas sürecini atlatmasının farklılık gösterdiğini söyledi. Çocukların on yaşından sonra ölüm korkularının arttığını söyleyen Halmatov, çocukla sürekli konuşarak çocuğun içine kapanık olmasını engellemek gerektiğini söyleyerek sunumuna son verdi.

Son konuşmacı olarak Uzm. Dr. Ruken Kocalar 'Çocuk İstismarı' konulu sunum yaptı. Doğu toplumunda istismarcıların yüzde 98’inin erkek olduğunu söyleyen Kocalar, bir çocuğun başına sürekli aynı şeyler geliyorsa aileden kaynaklanabileceğini söyledi. Riskli aile grubuna yakın takip ve eğitim verilmesi gerektiğini ifade etti. CİHAN

Yorumlar