Çocuk eğitimi için göçmen babalara özel proje

Ailede çocukların eğitimi ile annelerin ilgilendiği yönündeki önyargılar yıllarca bu konuda geliştirilen projelere de şekil verdi.

Google Haberlere Abone ol
Çocuk eğitimi için göçmen babalara özel proje

Ailede çocukların eğitimi ile annelerin ilgilendiği yönündeki önyargılar yıllarca bu konuda geliştirilen projelere de şekil verdi. Çocukların eğitimi ile daha az ilgilendiği düşünülen babalara yönelik projelerin ihmal edilmesi adeta babaya biçilen bu rolü destekler nitelikteydi. Kuzey Ren Vestfalya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yeni projesiyle buna son verdi.

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye Uyum Araştırmaları Merkezi Vakfı (TAM) ile birlikte ‘Göçmen Babalar Çalışması‘ adlı projeyi hayata geçirdi. TAM’ın bilimsel destek kısmını üstlendiği projenin uygulama alanları ise eyaletin farklı şehirlerinde AWO, BIFF e.V., Caritas Verband, Elternnetzwerke, yerel uyum merkezleri gibi kurumlar arasından seçildi.

KRV Eyaleti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı eğitim ve uyum sorumlusu Agnes Heuvelmann, bu zamana kadarki çalışmalarında sadece annelere yönelik projeler geliştirdiklerini, babaların ise ihmal edildiğini söyledi. Babaların dikkatini de eğitime çekmek ve bu konudaki kabiliyetlerini geliştirmek istediklerini söyleyen Heuvelmann, “Bundan sonraki projelerimizde annelerin yanı sıra babalara da ulaşmak istiyoruz" dedi. TAM’ın halkla ilişkiler sorumlusu Cem Şentürk ise şu an devam eden sekiz projenin sonuçlarını kamuoyu ile paylaşacaklarını, bu alandaki aktivitelerin çoğalmasını istediklerini ifade etti.

AWO’da babalara yönelik projeyi hayata geçiren Ataman Yıldırım, başta çekingen davranan babaların şimdiki ilgisinden memnun olduklarını söyledi. Yıldırım, “Projelerimiz daha ziyade baba-çocuk projeleri. Bunların bir kısmını DİTİB caminde, bir kısmını kreşte, bir kısmını da kendi binamızda yapıyoruz. Ardından da babalarla gelişmeleri değerlendiriyoruz." dedi.

Proje uygulayıcılarından Gürkan Uçan ise babaların eğitim konusunda istekli olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Bununla birlikte babaların neyi nasıl yapmaları gerektiği konusunda desteğe ihtiyaç duyduğunu dile getiren Uçan, yaşadığı en ilginç durumu da şu örnekle anlattı: "Çocuğumu kreşten hep annesi alıyordu. Projeyle artık bende almaya başladım. Artık çocuğum kreşte yaşadıklarını önce bana anlatıyor." CİHAN

Yorumlar