Çocuk cezaevleri kapatılsın eylemi

Maltepe Ceza İnfaz Kurumu önünde toplanan 'Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi' üyeleri bir basın açıklaması yaparak çocuk cezaevlerinin kapatılmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol
Çocuk cezaevleri kapatılsın eylemi

Maltepe Ceza İnfaz Kurumu önünde toplanan 'Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi' üyeleri bir basın açıklaması yaparak çocuk cezaevlerinin kapatılmasını istedi. Tutuklu çocukların avukatı da çocuk cezaevlerindeki şartların iyileştirilmemesi durumunda çocukların 23 Şubat itibariyle açlık grevine başlayacaklarını söyledi.

Öğlen saatlerinde Maltepe Ceza İnfaz Kurumu ziyaretçi girişi önünde toplanan ‘Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi’ üyesi yaklaşık 20 kişi ellerinde ‘çocuk tutukluluğuna hayır’, ‘çocuk cezaevlerinde hak ihlali var, işkence var, sessiz kalma’, ‘çocukları değil cezaevlerini kapatın’ yazılı dövizler açarak ‘çocuklara özgürlük, cezaevleri kapatılsın’ ve ‘insanlık onuru işkenceyi yenecek’ şeklinde slogan attılar. Daha sonra grup adına basın açıklamasını okuyan İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe sivil toplum kuruluşları olarak bugün Ankara, İzmir, Diyarbakır, Mersin ve İstanbul’daki ceza infaz kurumları önünde çocuk cezaevlerinin kapatılması için çocuklarla görüşmelerine izin verilmesi için toplandıklarını ifade ederek şöyle konuştu: “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin cezaevlerinde bulunan çocuklara karşı kamuoyuna yansıyan onur kırıcı muameleleri nedeniyle uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiği açıktır. İnsan Hakları Sözleşmesi'nin, 'Hiç kimse işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı cezaya veya muameleye tabi tutulamaz' maddesi var.”

Çocuk cezaevlerinin çocukların suça sürüklenmesinin önüne geçilmediğini ileri süren Efe, “Artık görünmeli be kabul edilmelidir çocuklara açıkça zarar veren ve uluslararası sözleşmelerin ihlali sonucunu yaratan bu yapının kesinlikle ortadan kaldırılması ve çocuk cezaevlerine kapatılması, alternatif olabilecek modellerin geliştirilmesi ve alt yapısının, kurum ve kuruluşlarının acilen oluşturulması zorunludur. Çocuk tutukluluğuna son verilerek çocuk cezaevleri bütünüyle kapatılıncaya kadar biz ‘Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi’ üyesi sivil toplum kuruluşlarına cezaevlerinin kapılarının açılmasını talep ediyoruz.” dedi.

Çocuk cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri konusunda toplumu daha duyarlı hale getirmek için çeşitli mercilere baş vurduklarını aktaran Efe, "Kampanya sürecinde kamuoyunu çocuk cezaevlerinde yaşananlar konusunda daha duyarlı hale getirmek ve bilgilendirmek için çalıştay, konferans, kitap broşür ve basılı eser hazırlanması, cezaevlerinde yaşananların raporlanması, sinema tiyatro gösterimi, gibi bir dizi etkinlik gerçekleştireceklerini." ifade etti.

Cezaevlerinde çocuklara yönelik baskıların giderek arttığını ileri süren avukat Veysi Eski, cezaevlerinde çocukların çıplak olarak aranmalarının sürdüğünü ve bu aramalar sırasında elle taciz olaylarının da gerçekleştiğini iddia etti. Adli tutuklu çocuklar ile siyasi tutuklu çocukların da sorun oluşturduğunu ileri süren Eski, çocukların ‘terörist’ gibi ithamlara maruz kaldıklarını söyledi.

Cezaevlerinde tutuklu çocuklara askeri yöntemlerle disiplin uygulamalarına gidildiğini söyleyen Eski, tutuklu çocukların şartların değişmemesi durumunda 23 Şubat’ta açlık grevine gideceklerini kendisine söylediklerini aktardı.

Açıklamaların ardından grup üyeleri olaysız bir şekilde dağıldılar.
CİHAN

Yorumlar