Çocuk Bakım Parası için başvurular artıyor

Almanya’da erken yaşta eğitimi olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle muhalefet tarafından eleştirilmesine rağmen yürürlüğe giren Bakım Parası’na (Betreuungsgeld) ilgi artıyor. Aile danışmanları konuya henüz vakıf olmuş ebeveynlere çocuk...

Google Haberlere Abone ol
Çocuk Bakım Parası için başvurular artıyor

Almanya’da erken yaşta eğitimi olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle muhalefet tarafından eleştirilmesine rağmen yürürlüğe giren Bakım Parası’na (Betreuungsgeld) ilgi artıyor. Aile danışmanları konuya henüz vakıf olmuş ebeveynlere çocuk yetiştirmedeki devlet destekleri ile ilgili belediyelerin (Rathaus) ilgili birimlerinden destek almalarını öneriyor.

Ağustos 2013’ten itibaren çocuğunu herhangi bir yuvaya göndermeyerek evde bakanlara ödenen Bakım Parası (Betreuungsgeld) için başvurular artıyor. Düzenlemenin yasalaşmasının ardından ilginin düşük olduğu Bakım Parası uygulamasına Almanya genelinde şimdiye kadar 300 bin civarında başvuruda bulunulduğu açıklandı.

Yayınlanan son istatistiklere göre Bakım Parası’na başvurularda 70 bin civarında başvuru ile Kuzey Ren Vestfalya (KRV) ilk sırada yer alırken, bu eyaleti 68 bin başvuru ile Bavyera takip etti. Bakım Parası başvurularının hızla arttığı eyaletlerden biri de Baden-Württemberg (BW). Bu eyalette haziran ayı sonu itibariyle 60 binden fazla başvuru yapıldı.

Çocukların üç yaşına kadar yuvaya verilmeden ailelerinin yanında yetişmesinin hedeflendiği yasaya göre, uygulamanın ilk yılında ailelere iki yaşındaki çocukları için ayda 100 Euro veriliyor. 2014 yılından itibaren ise aileler üç yaşındaki çocukları için de bu parayı alabiliyor.1 Ağustos 2014 tarihinden itibaren ailelere kreşe göndermedikleri bütün küçük çocukları için ayda 150 Euro bakım parası ödenecek.

Bu arada yapılacak ödeme için ailelere iki ayrı seçenek sunulacak. Hesabına para gönderilmesini istemeyip bu parayı özel yaşlılık sigortası ya da çocuklarının eğitimi için tasarruf etmek isteyenlere (Bildungssparen) ayda 15 Euro tutarında “bonus” ödemesi yapılıyor. İstatistiklere göre 2014 yılının ilk çeyreğinde annelerin yüzde 95’i bu konu ile ilgilenmiş.

KİMLER BAŞVURABİLİYOR?

Çocuk Bakım Parası’na çocuğu 1 Ağustos 2012 doğumlu olan ve çocuğunu kreş yada benzeri bir kuruluşa göndermek istemeyen ebeveynler başvurabiliyor. Çocuk Bakım Parası, İşsizlik Parası (Arbeitslosengeld), Sosyal yardım (Sozialhilfe) ve Çocuk Ek Destek Ödemesi (Kinderzuschlag) hesaplamalarında da dikkate alınıyor. Çocuk Bakım Parası uygulamasından ödeme yapacak olan kurum farklılık gösterdiğinden dolayı, başvurular için de detaylı bilgiler bağlı bulunulan belediyelerden (Rathaus) alınabiliyor. Çocuk Bakım Parası ile ilgili eyaletlerdeki yetkili mercilerin listesi de Federal Aile Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alıyor. CİHAN

Yorumlar