Cizreli İbrahim'in projesi dünya üçüncüsü oldu

Şırnak’ın Cizre ilçesi bu sene dünya geneli düzenlenen proje yarışmalarında iki dünya derecesi çıkartarak dünyaya açılıyor. İki hafta dünya ikincisi olan Cizre Fen Lisesi öğrencisi Meryem Bayram’dan sonra şimdi de Kaymakam Mümin...

Google Haberlere Abone ol
Cizreli İbrahim'in projesi dünya üçüncüsü oldu

Şırnak’ın Cizre ilçesi bu sene dünya geneli düzenlenen proje yarışmalarında iki dünya derecesi çıkartarak dünyaya açılıyor. İki hafta dünya ikincisi olan Cizre Fen Lisesi öğrencisi Meryem Bayram’dan sonra şimdi de Kaymakam Mümin Heybet İlköğretim Okulu öğrencisi İbrahim Olurluk, proje yarışmasında dünya üçüncüsü oldu.

İlim ve irfan yuvası olarak bilinen Şırnak’ın Cizre içesi, özüne dönmeye başladı. Son zamanlarda bilim ve teknoloji alanlarında büyük bir başarı elde eden Cizreli öğrenciler, dünyaya açılıyor. Ünlü dünya mucidi olarak bilinen ve ilk robotu icat eden Cizreli İsmail Ebul-iz’in torunları iki farklı projeden dünya ikincisi ve dünya üçüncüsü olarak büyük bir dünya derecesi elde etti. Kaymakam Mümin Heybet İlköğretim Okulu öğrencisi tasarım dalında dünya üçüncüsü oldu. Dünyanın genç tasarımcılarından oluşan 38 ayrı ülkeden 305 genç tasarımcı, tasarım dünyasına katkı sunmak üzere Ankara’da bir araya geldi. Ön elemeyi geçen 126 projeden 21 proje altın, gümüş ve bronz madalya ile ödüllendirildi. Teknoloji ve Tasarım Derneği tarafından düzenlenen ve bu yıl onuncusu yapılan Uluslararası Düş Çizgisi Tasarım Olimpiyatı'nda (TTM) dereceye girenler ödüllerini aldı. Sadece ortaokul ve liseli öğrencilerin katılabildiği olimpiyata bu yıl, dünyanın 38 ülkesinden toplam 5 bin 876 proje başvurusu oldu. Başvurusu yapılan projeler arasından ön elemeyi geçen 126 proje içinden 3’ü altın, 8’i gümüş, 10’uda bronz olmak üzere 21 madalya verildi.

Teknoloji ve Tasarım Derneği tarafından düzenlenen ve bu yıl onuncusu yapılan Uluslararası Düş Çizgisi Tasarım Olimpiyatı'nda (TTM) Cizre Kaymakam Mümin Heybet İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi İbrahim Olurluk, ’Eğlenceli Ambalajlar’ isimli projesiyle dünya üçüncüsü oldu. Öğrenci İbrahim Olurluk ve danışman öğretmeni Murat Işıkoğlu, 38 ülkeden toplamda 5 bin 876 projenin yarıştığı ‘2014 Düş Çizgisi Tasarım Olimpiyatları’nda, ’Eğlenceli Ambalajlar’ isimli proje çalışmaları ile dünya üçüncüsü olması okulunu, okul idaresini, Kaymakamlığı ve ailesini mutlu etti.

'BÜYÜĞÜNCE BİLİM ADAMI OLMAK İSTİYORUM'

Öğrenci İbrahim Olurluk, çok heyecanlı olduğunu ifade ederek, yakaladığı dünya başarısından dolayı çok mutlu olduğunu söyledi. Büyüyünce bilim adamı olmak istediğini dile getiren İbrahim Olurluk, “Çocukların fazla süt içmediğini, fazla yumurta yemediklerini gördüm. Bizim Cizre’de ineklerin fazla olduğunu ve onlara eziyet yapıldığını gördüm. Çocuklara sütü sevdirmek için böyle bir proje yaptım. Başarı olduğum için çok güzel bir duygudur. Benim diğer öğrenci arkadaşlarım da böyle projeler yapsın, kendilerini geliştirsin. Gelecek yıllarda da kendimi daha iyi geliştirip proje yarışmalarına katılıp büyük başarılar hedeflemeyi düşünüyorum. Büyüyünce bilim adamı olmak istiyorum. Aynı İsmail Ebul-iz gibi ve onun torunları olarak bilim adamı olmak istiyorum.” dedi.

PROJENİN AMACI SÜTÜ İNSANLARA SEVDİRMEK

Projenin amacı sütü insanlara sevdirmek olduğunu söyleyen proje danışman öğretmen Murat Işıkoğlu, “Projenin ismi ‘Eğlenceli Ambalajlar’dır. İsminden de anlaşılacağı gibi öğrencimiz kendi hayatında karşılaştığı sorunlardan bir tane çözüm üretti. Bu çözüm de uluslararası bazda büyük bir değer gördü. Yarışmada büyük bir ilgi gördü ve derece yaptı. Proje, gerek çocuklara gerek de büyüklere karşı sütü sevdirmeyi, hem hayvanları sevdirmeyi ve daha çok değer vermeyi benimsiyor. Onun için projemiz ön plana çıktı. Öğrencime çok teşekkür ediyorum. El-Cezeri’ye çok teşekkür ediyorum. Bize böyle evlatlar, böyle torunlar kazandırdığı için. İnşallah öğrencilerimiz dedeleri gibi İsmail Ebul-iz gibi hiçbir problem karşısında asla yılmadan problemleri çözmelerini istiyoruz. Bizim öğrencilerden en beklediğimiz temel nokta budur. Girdiğim her sınıfa şunu söylüyorum hiçbir zaman bir problem karşısında yılmayın ve çözüm üretin. İşte o üretilen çözümlerden sadece bir tanesi de bu projemizdir.” diye konuştu.

'İNŞALLAH CİZRE’MİZ ÖZÜNE DÖNER'

Okul olarak kendileri için bir gurur kaynağı olduğunu söyleyen Kaymakam Mümin Heybet İlköğretim Okulu Müdürü Mesut Monis ise, “Bu başarı okul olarak bizim için bir gurur kaynağı oldu. Cizremizin eğitim açısından geleceğe dönük olarak bir umut oldu. Bu başarı bizim öğrenciler için bir emsal teşkil eder. Bu anlamda bizim için büyük bir başarıdır. Burası sibernetik ilminin, bilgisayarın, robotun icadı olan İsmail Ebul-iz El Cezeri Hazretleri’nin memleketidir. Buralardan böyle projelerin çıkması, düşüncelerin, fikirlerin çıkması bizi memnun eder. Bir nevi inşallah Cizre’miz özüne döner. Yani bilim ve ilim adamları yetişir.” şeklinde konuştu.

LABORATUVAR BÖLÜMLERİNDE YARDIMCI OLMALARINI İSTİYORUZ

Laboratuvar bölümlerinde öğrencilere yardımcı olunmasını isteyen Okul Aile Birliği Başkanı Tahirhan Usal da, “Okul Aile Birliği Başkanı olarak dünya üçüncüsü olan öğrencimiz İbrahim Olurluk’u başarısından dolayı tebrik ediyorum. Özellikle değer verildiği zaman bizim öğrencilerin çok başarılı olacağına inanıyoruz. Aynı 10 gün önce dünya ikincisi olan Fen Lisesi öğrencisi Meryem Bayram gibi şimdi de dünya üçüncüsü olan İbrahim Olurluk öğrencimiz gibi. İsmail Ebul-iz’lerin buradan çıkması bir tesadüf değil. Bizim öğrencilerimize daha çok imkan sağlanmasını istiyoruz. Özellikle laboratuvar bölümlerinde yardımcı olmalarını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Çocuğunun başarısından dolayı çok mutlu olduğunu dile getiren İbrahim Olurluk’un babası Nurettin Olurluk şunları söyledi: “Çocuğum evde çok iyi çalışıyor. Hem derslerinde de başarılı. Bir de şimdi de geliştirdiği bu proje ile dünya üçüncüsü oldu. Çok mutlu olduk. Başarısından dolayı oğlumla gurur duyuyorum.”

Kaymakam Mümin Heybet Ortaokulu öğrencisi İbrahim Olurluk, süt ve yumurta gibi hayvansal ürünlerin severek tüketilmesini sağlayacak değişik şekillerde ambalajların hazırlanmasını amaçlayan projenin, tanıtımı için arkadaşları ile kısa bir İngilizce video çekimi yapması büyük bir beğeni topladı. CİHAN

Yorumlar