Çin’de sigaradan her yıl 1 milyondan fazla kişi ölüyor

Dünyanın en büyük sigara üreticisi ve tüketicisi konumundaki Çin’de her yıl bir milyondan fazla kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan öldüğü bildirildi.

Google Haberlere Abone ol
Çin’de sigaradan her yıl 1 milyondan fazla kişi ölüyor

Dünyanın en büyük sigara üreticisi ve tüketicisi konumundaki Çin’de her yıl bir milyondan fazla kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan öldüğü bildirildi.

1,3 milyar nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi olan ve dünya sigara üretiminin yüzde 41'inin yapıldığı Çin’de sigara içenlerin sayısının 3oo milyonu geçtiği ve en az 740 milyon kişinin de pasif içici olduğu ifade edildi.

Çin Sağlık ve Aile Planlama Komisyonu, sigaranın kamusal kapalı alanlarda yasaklanmasıyla ilgili düzenlenen basın toplantısında, her yıl 100 bin kişinin de pasif içiciliğe bağlı hastalıklar nedeniyle öldüğünü belirtti. Ayrıca ülkede sigaraya bağlı hastalıklar için yapılan devlete ve şahıslara ait tedavi masraflarının da 6,2 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Toplantıda ayrıca sigara içilen ortamdaki havada bulunan zararlı maddelerin, dışarıdaki en kirli havadan bile daha tehlikeli olduğu vurgulandı.

Komisyon, kamusal alanda sigara yasağının uygulanması için de üst düzey yetkililere söz konusu yasağa öncülük etmesi talimatının verildiğini kaydetti. Kamusal alanda sigara içen kamu personeline ise kınama ya da ağır disiplin cezaları verileceği açıklanmıştı.
2010 istatistiklerine göre, Çinliler, dünyada sigara içenlerin yüzde 33’ünü oluşturuyor.

SATIŞI VE REKLAMI DA YASAK

Tütün ürünlerinin satışı ve reklamının da artık Çin Komünist Partisi ve hükümet binalarında yapılmayacağı ifade edildi. "’Sigara içmek yasak’" ibaresinin belirgin bir şekilde toplantı salonları, kabul salonları, geçitler, kafeteryalar ve tuvaletlerde duvara asılması gerekecek.

Çin, 2003 yılında Dünya Sağlık Örgütü’nün tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’ni imzalamış ve 2006’da yürürlüğe girmişti. Uzmanlar, mevcut hükümetin çabalarının söz konusu sözleşme standartlarının çok gerisinde olduğunu belirtiyor.

Ülkede 2011 yılında otel ve lokantaların da dahil olduğu kapalı alanlarda sigara içilmesine yasak getirilmiş ancak yasağın takibi etkili olarak yapılamamıştı. CİHAN

Yorumlar