Çin'den vazgeçen Türkiye hava savunmayı Rusya'dan alacak

Türkiye, daha önce Çin'den almayı planladığı ancak ABD ve NATO'nun karşı çıktığı hava savunma sistemleri için bu kez Rusya seçeneğini devreye soktu

Google Haberlere Abone ol
Çin'den vazgeçen Türkiye hava savunmayı Rusya'dan alacak
Sonhaberler / Haber Merkezi 

Türkiye'nin ABD ve NATO'nun karşı çıkması üzerine Çin'den almayı planladığı hava savunma sistemleri için yeni bir hamle yaptı. Buna göre daha önce Çin ile yapılan 3,4 milyar dolarlık hava savunma sistemleri için Rusya seçeneği devreye sokuldu. 

Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşme sürecine girmesiyle birlikte önemli bir gelişme daha oldu. Türkiye uzun menzilli hava savunma sistemi ihalesi için Rusya'dan teklif alacak.

Türkiye, uzun menzilli hava savunma sistemi ihalesinde Rusya'dan teklif alınacak. Dışişleri kaynakları, Rusya ile bu konuda masaya oturabileceklerini belirtti. 

Bu konuda NATO'nun aldığı tedbirlerin tamamı Türkiye'yi kapsamıyor. Türkiye, NATO veya bir başkasına, hava savunma konusunda bağımlı kalmak istemiyor.

Bu kapsamda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyaretinde bu konu da ele alındı.
Türkiye, teknoloji transferi ve kullanımının kendisinde olmasını istiyor. Dolayısıyla bu şartları kabul eden ülke ile çalışmalar başlayacak.

Putin de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la ortak açıklamasında bu konunun altını çizdi ve "Savunma sanayi alanındaki işbirliğini sürdürmeye hazırız. Bunu somut projelere dönüştürülmesini umut ediyoruz" dedi.

Türkiye'ye daha önce uzun menzilli hava savunma sistemi ile ilgili ABD, Çin, Rusya ve bazı Avrupa ülkeleri teklif vermişti.

ÇİN'DEN ALINACAKTI VAZGEÇİLDİ

Türkiye önce Çin ile anlaştığını duyurmuş ancak sonra varılan mutabakat iptal edilmiş ve görüşmelere yeniden başlanmıştı. 3 milyar 400 milyon dolarlık anlaşma, Türkiye tarihinin en büyük savunma ihalesiydi ve ABD ile diğer NATO üyesi ülkeleri endişelendirmişti.

Uzun menzilli füze ihalesinde ABD'nin Patriot sistemi, Rus S300-S400 füzeleri, Çin'in FD-2000 füzesi ve İtalyan-Fransız ortaklığıyla geliştirilen Samp-T sistemi yarışıyordu.

Dışişleri kaynaklarının bilgilendirilmesi ile Türkiye'nin bu sistem için Rusya'ya yeşil ışık yaktığı anlaşıldı.

 

Yorumlar