"Çifte vatandaşlık yetersiz, İslam’ın tanınması için adımlar şart"

Alman Vakıflar Uyum ve Göç Konseyi (SVR), federal hükümetin opsiyon modelini kaldıran çalışmasını yetersiz buldu. Vatandaşlık yasasını modernleştirerek çifte vatandaşlığın önünün şartsız bir şekilde açılmasını talep eden SVR,...

Google Haberlere Abone ol
"Çifte vatandaşlık yetersiz, İslam’ın tanınması için adımlar şart"

Alman Vakıflar Uyum ve Göç Konseyi (SVR), federal hükümetin opsiyon modelini kaldıran çalışmasını yetersiz buldu. Vatandaşlık yasasını modernleştirerek çifte vatandaşlığın önünün şartsız bir şekilde açılmasını talep eden SVR, başarılı bir uyumun sağlanması için İslam’ında Almanya’da kurumsal olarak tanınması gerektiği görüşünü savunuyor.

Alman Vakıflar Uyum ve Göç Konseyi (SVR) opsiyon modelinin kaldırılmasının önemli ancak yetersiz bir adım olduğunu söyledi. Yıllık değerlendirme raporunu açıklayan SVR, federal hükümetin opsiyon modelini kaldırarak doğru bir yol izlediğini, fakat vatandaşlığa geçişte yeni şartlar getirdiğini hatırlattı. Vatandaşlığın doğuştan ve sonradan olmak üzere iki yolla elde edildiğini söyleyen SVR Başkanı Prof. Dr. Christine Langenfeld, sonradan vatandaş olanların sadece geçimlerini sağlayacak gelir ve Almanca bilgisi değil, vatandaşlık testini de geçmeleri gerektiğini ifade etti. Bunları yapanların çifte vatandaş olamadıklarını aktardı.

Doğuştan çifte vatandaş olmak isteyenlerin bazı şartları yerine getirmeleri gerektiğini ifade eden Prof. Langenfeld, “SVR olarak teklifimiz; opsiyon modelinin tamamen kaldırılması, geçiş sürecinde herkese çifte vatandaşlık ve sonrasında çifte vatandaşlık hakkının devam etmesi. “dedi. Prof. Langenfeld, federal hükümetten yasama yılı sonuna kadar yeni düzenlemeler beklediklerini de sözlerine ekledi.

Göç ve Uyum konusunda uzman olan Prof. Klaus Bade’nin de çalışmalarına destek verdiği SVR, İslam’ın kurumsal olarak Almanya’da tanınması için adımlar atılmasını istedi. Uyum çalışmalarının başarıya ulaşması için İslam’ın diğer dinler ile eşit haklara sahip olmasının önemli olduğunu söyleyen SVR Başkanı Prof. Langenfeld şöyle konuştu: “İslam’ın tanınması için hem devlete hem de İslami kuruluşlara sorumluluklar düşüyor. Siyaset, İslam din dersleri, İslam fakülteleriyle önemli adımlar attı. İslami kuruluşlar şeffaf yapılanmayla dini cemaat yapısını kurmak için çalışmalı."

İki yıldır yürürlükte olan Yabancı Diplomaların Tanınması Yasası’nın hâlâ Almanya genelinde ortak bir standardı geliştirmediğini söyleyen Prof. Langenfeld, uygulamada sorunlar olduğunu kaydetti. "Schleswig-Holstein ile Saksonya- Anhalt eyaletleri hâlâ yasayı onaylamadı. Birçok eyalet yasayı kabul etmekle birlikte uygulamada iyileştirmeler yapmıyor. Diğer taraftan bir eyaletin tanıdığı diplomayı başka bir eyaletin kabul edip etmeyeceği belirsiz." diyen SVR Başkanı, yabancı diplomaların tanınması sürecinin belli bir standart ve kolaylıkla olması gerektiğini söyledi. CİHAN

Yorumlar