CHP'li Kök: Uzlaşı adayı seçilmezse Türkiye, Kuzey Kore gibi olur

CHP Antalya İl Başkanı Devrim Kök, Türkiye'nin cumhurbaşkanı seçiminde ya tek adamlığını ilan etmiş birine ya da parlamenter demokrasiyi korumak için uzlaşı adayına oy vereceğini ifade ederek "Aksi durumda Türkiye Kuzey Kore gibi olur."...

Google Haberlere Abone ol
CHP'li Kök: Uzlaşı adayı seçilmezse Türkiye, Kuzey Kore gibi olur

CHP Antalya İl Başkanı Devrim Kök, Türkiye'nin cumhurbaşkanı seçiminde ya tek adamlığını ilan etmiş birine ya da parlamenter demokrasiyi korumak için uzlaşı adayına oy vereceğini ifade ederek "Aksi durumda Türkiye Kuzey Kore gibi olur." dedi.

    CHP İl Seçim Komitesi, yaklaşan cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili basın toplantısı düzenledi. CHP il binasındaki toplantıya Devrim Kök'ün yanı sıra komite üyeleri Sultan Yeğen, Mustafa Akaydın, Yusuf Meriç, Hülya Ece, Şükran Akkaya ve Savaş Kısa katıldı. Cumhurbaşkanının ilk kez parlamento dışından ve halk tarafından seçilecek olması sebebiyle bu seçimlerin geçmiştekilerden daha önemli olduğunu savunan Kök, "Başbakan'ın cumhurbaşkanı adayı olmasıyla ülkedeki çok büyük grup, içinde kaygılar beslemeye başladı." iddiasında bulundu. Cumhurbaşkanın nasıl olacağının anayasanın 104. maddesinde tanımlandığını dile getiren Kök, devletin başı olarak seçilecek kişi de, anayasal zorunlulukların dışında olması gerektiğine inandıkları özellikleri ise şöyle sıraladı: "Uzlaştırıcı, birleştirici, ülkede etnik grupların, inançlarının hepsine aynı mesafede olmalı, hiçbir siyasi partiye diğerinden daha yakın olmamalı, ideolojik düşüncelerinden arınmış olmalı, farklılıkları ayrılık değil bir renk olarak görmeli, baba şefkatiyle herkes kucaklaşan bir cumhurbaşkanı olmalı."

    Bu cumhurbaşkanlığı seçiminin aslında başkanlık oylaması olduğunu ifade eden Kök, "Ya bir başkan seçeceğiz, bütün bu yanlış uygulamaların altına imza atan, tek adamlığı ilan etmiş ama cumhurbaşkanlığı ile bunu ilan etmiş adaya oy vereceğiz ya da parlamenter demokrasinin korunması, gelişmesi adına uzlaşı adayına oy vereceğiz. Bunu mümkün olduğu kadar halkımıza anlatmaya gayret ediyoruz. Aksi bir durumda Türkiye Kuzey Kore gibi olur. Avrupa'dan uzaklaşmış, ben bildimci, her şeyi ben yaparım mantığı, Osmanlı, imparatorluk, padişah sevdalısı bir anlayışa, tek adamlığa doğru giden Türkiye, artık orayı pekiştirmiş olur." diye konuştu.

    İHSANOĞLU 26 TEMMUZ'DA ANTALYA'DA

    Ekmeleddin İhsanoğlu'nun 26 Temmuz'da Antalya'da olacağı bilgisini veren Devrim Kök, çatı adayını destekleyen partiler olarak gerekli çalışmaları yaptıklarını söyledi. Gün içinde sivil toplum, iş dünyası gibi toplumun değişik katmanlarından gruplarla görüşecek olan İhsanoğlu, akşam ise geniş halk kitlesiyle iftarda buluşacak. Ekmeleddin İhsanoğlu'nu 640 kilometrelik alanda tanıtacak proje üzerinde çalıştıklarını dile getiren Kök, "Süre kısa. Ramazan nedeniyle insanları dışarıda bulmak zor. Ulaşmak için iftar vaktinden sonrayı kullanabiliyoruz. Tüm arkadaşlarımızı ikişerli üçerli gruplara ayırdık. Belde belde, CHP olarak her yere ulaşıyoruz. Bir ay süreyle Antalya'da girip çıkmadığımız yer kalmayacak. MHP'de aynı çalışmaları yapıyor. Onun için Antalya'da umutluyuz." şeklinde konuştu.

    ANTALYA'DA CİDDİ OY ALIR

    Geçmişte AK Parti'yi desteklemiş olanları da çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'na oy vermeye davet eden Devrim Kök, "Antalya'da bir sıkıntımız olacağını zannetmiyorum. Antalya'da ciddi oy alacağız. İstediğimiz başarıya ulaşacağız diye düşünüyorum." dedi. CİHAN

Yorumlar