CHP, tecavüz suçlarının artırılması yönünde kanun teklifi verdi

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, cinsel saldırı suçunun mağdurun şikayetine bağlı olmaksızın cezalandırılması, bu suça yönelik cezaların artırılması ve verilecek cezalarda indirim yapılmamasını öngören bir kanun teklifi verdi....

Google Haberlere Abone ol
CHP, tecavüz suçlarının artırılması yönünde kanun teklifi verdi

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, cinsel saldırı suçunun mağdurun şikayetine bağlı olmaksızın cezalandırılması, bu suça yönelik cezaların artırılması ve verilecek cezalarda indirim yapılmamasını öngören bir kanun teklifi verdi. Şeker, kanun önerisinde 18 yaş altının çocuk olarak kabul edilmesini, 18 yaş altı çocuklara yönelik her türlü cinsel davranışın çocukların cinsel istismarı olarak belirlenmesini öngördü.

CHP Gaziantep Milletvekili Şeker, Türk Ceza Kanunu’nda, cinsel saldırı ve çocukların cinsel istismarına yönelik suçların cezalarının yetersiz kaldığını ve bu tür suçların cezalarında indirim uygulayan düzenlemeler nedeniyle bahsedilen suçların işlenme oranında yıldan yıla artış yaşandığına dikkat çekti. Kadına ve çocuklara yönelik cinsel saldırı ve tecavüz olaylarına ilişkin resmi istatistiklerin bulunmadığına dikkat çeken Şeker, “Medyaya yansıyan kadına yönelik tecavüz vakaları 2012 yılında 150 iken, 2013 yılında 167’ye çıkmıştır. Yine çok acı bir şekilde tecavüze uğrayan ve hunharca katledilen çocukların haberlerine gittikçe daha sık rastlanmaktadır.” dedi.

Taciz ve tecavüz vakalarının artmasında kanunun öngördüğü cezaların yetersiz kalmasının, üstelik bu cezalarda önemli indirimler yapılmasının rol oynadığını belirten Şeker, “Yasa koyucunun bu türden suçların cezalandırılmasını şikayet şartına bağlaması da cinsel taciz ve tecavüz vakalarının artmasındaki bir diğer önemli faktördür.” diye konuştu. Türk Ceza Kanunu’ndaki düzenlemelerin tecavüz suçunun cezasız kalmasına, suçluyu cesaretlendirmeye ve suçu özendirmeye neden olduğunu vurgulayan Şeker, bir suçun cezasının hafif olmasının suçu önlemenin önündeki en büyük engel olduğunu söyledi.

Şeker'in verdiği kanun teklifinde şu maddeler yer alıyor: “Cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlal eden kişi, şikayet aranmaksızın, 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak, ayrıca bu suçu işleyenlere verilecek cezalarda indirim yapılmayacak. Cinsel saldırı suçunun vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle işlenmesi durumunda, 10 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasına hükmolunacak. 18 yaş altı çocuk kabul edilerek, çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi, 6 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Cinsel istismar deyiminden, '18 yaşını tamamlamamış veya tamamlamış olmakla birlikte fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan çocuklara karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranış' anlaşılacak. Cinsel istismarın vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle gerçekleştirilmesi durumunda, 8 yıldan 15 yıla kadar olan hapis cezası ise 12 yıldan 20 yıla kadar hapis olacak.” CİHAN

Yorumlar