CHP masadan kalktı komisyon dağıldı

CHP, Anayasa uzlaşma komisyonundan ayrıldı. AK Parti'nin başkanlık sistemi önerisine karşı çıkarak komisyondan ayrılan CHP, komisyonun dağılmasına neden oldu

Google Haberlere Abone ol
CHP masadan kalktı komisyon dağıldı

Meclis'te grupları bulunan dört partinin eşit sayıda üye vererek kurduğu Anayasa Uzlaşma Komisyonu, CHP'nin masadan kalkmasıyla dağıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan basın toplantısında Anayasa komisyonunun dağıldığını açıkladı.

Komisyonun başkanlık sisteminin bir planı olduğunu ifade eden Tezcan, 'Meclis Başkanı bir mutabakat olmadığı için komisyonun çalışamayacağını ilan etti' dedi.

Tezcan; 'Uzlaşma Komisyonun çalışmaları Meclis Başkan'ın komisyonun çalışmalarına devam edemeyeceğini açıklaması ile son buldu. Biz özellikle bu süreçte bir rejim tartışmasına fırsat vermeme konusunda kararlılığımızı gösterdik. Hükümetsisteminde anlaşmadan yola çıkılması halinde sorunları halının altına süpürmekten başka bir şey yapamayacağımızı ifade ettik.' diye konuştu.

Bülent Tezcan; 'Niyet Haziran ayına kadar süreci oyalayıp haziran alına kadar komisyonu çalışıyor gibi gösterip olmadı diyerek uzlaşma sağlanamadı dilerek bu komisyonun çalışmalarını başkanlık kampanyasının yal kol faaliyeti olduğu ortaya çıktı bu görüşmelerde. 200 yıllık geleneğimize uygun kişiye özel bir rejim sevdası olmadan bir anayasa yapmaya varız dedik. Bir mutabakat sağlanamıyorsa gelin 24. dönemde oluşturulan uzlaşma komisyonun mutabakata vardığı 60 maddeyi yargı ile ilgili hükümleri dahil ederken bunları çıkaralım bunun için de 1 ay süre verelim komisyonun görevini böyle tarif edelim uzlaşılan malzeme var buyurun 60 maddeyi beraber geçirelim.' ifadelerini kullandı.

AK PARTİ: YENİ ANAYASA SÜRECİ CHP TARAFINDAN SABOTE EDİLMİŞTİR

Konuyla ilgili AK Parti'den gelen ilk açıklamada CHP'ye sert tepki gösterildi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, düzenlediği basın toplantısında, "Yeni anayasa süreci, millet adına yürütülen bir süreç, bir kere daha CHP tarafından sabote edilmiştir" dedi.

CHP'nin Türkiye'ye yeni anayasa yaptırmak istemediğini belirten Çelik, şöyle konuştu:

"Yeni anayasayla ilgili masayı sabote etmeye kalkıyorlar daha önce AK Parti tarafından teklif edilmiş ve kendilerinin reddettiği bir şeyi bugün gündeme getiriyorlar. Doğrusunu söylemek gerekirse bütün bu manevraların bir anlamı vardır, CHP Türkiye'ye yeni anayasa yaptırmak istemiyor. Biz yeni Türkiye'nin ilk anayasasını yapmak istiyoruz onlar hala eski Türkiye'nin anayasasında ısrar ediyorlar. Toplumun değişim talebine direniyorlar. İşin özü bundan ibarettir."

Çelik, "İktidar partisi olarak elimizde her türlü güç var. Mecliste istediğimiz yasayı geçirebiliyoruz. Ama buna rağmen bir sistem değişikliğinden bahsediyorsak bu aslında daha çok güç peşinde koştuğumuz için değil daha sağlıklı bir sistem peşinde koştuğumuz içindir" diye konuştu.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU KOMİSYON ÜYELERİYLE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Toplantısı öncesinde, Anayasa Mutabakat Komisyonunun AK Parti'li üyeleriyle bir araya geldi.

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nde, Cemil Çiçek, Abdülhamit Gül ve Ahmet İyimaya ile görüştü.

Görüşmede, gelinen sürecin değerlendirildiği bildirildi.

 

Yorumlar